Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 25 /18:13

Indų gelbėtojai ištraukė pastato griūtį išgyvenusį keturmetį, žuvusiųjų skaičius išaugo

Vakarų Indijoje antradienį gelbėtojai po ilgų paieškų iš po daugiabučio pastato griuvėsių ištraukė ketverių metų berniuką, kai sugriuvus penkių aukštų pastatui žuvo 11 žmonių ir dar bemaž 60 liko palaidoti po griuvėsiais.
Temos: 3 Indija Avarija Namas

Nelaimė įvyko vėlai pirmadienį Mahado mieste, esančiame Maharaštros valstijoje į pietus nuo Mumbajaus. Trys gelbėtojų brigados dirbo ištisą naktį, rausdamosi tarp skardos lakštų, sulankstyto metalo ir mūro nuolaužų.

Pareigūnai sakė, kad dauguma iš 47 butų namo gyventojų išsigelbėjo, nes jie jau buvo pasitraukę iš miesto dėl koronaviruso pandemijos.

Pastato griūties priežastis kol kas neaiški, bet Indijoje pastatų neretai sugriūva musonų sezonu nuo birželio iki rugsėjo, kai po kelias dienas pliaupiančios liūtys susilpnina senus ir palaikius statinius.

Nacionalinių atsako į nelaimes pajėgų atstovas Sachidanandas Gawde žurnalistams sakė, kad gelbėtojai iki šiol ištraukė 11 aukų kūnus ir nelaimę išgyvenusį mažą berniuką.

Vaizdo įraše iš įvykio vietos matyti, kaip susirinkę stebėtojai ploja sveikindami gelbėtojus, nešančius iš po griuvėsių ištrauktą berniuką ant neštuvų.

Manoma, kad griuvėsiuose gali būti įstrigę nuo 20 iki 70 žmonių. Dar dešimtys suspėjo išbėgti iš pastato, kai jis pradėjo griūti.

„Niekas nežino, kiek žmonių ten įstrigę viduje“, – pavardės nenorėjęs skelbti Mahado policijos pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, iš pradžių pareigūnai baiminosi, kad aukų bus gerokai daugiau, pirminiais skaičiavimais jų galėjo būti 200.

Mahado įstatymų leidėjas Bharatas Gogawale naujienų agentūrai AFP sakė, kad maždaug 19 val. vietos (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai įvyko nelaimė, dauguma namo gyventojų buvo išėję apsipirkti.

Kiti buvo išvykę iš miesto į savo gimtuosius kaimus, tikėdamiesi ten sulaukti pandemijos pabaigos.

„Daugelis šeimų negyveno pastate, nes išvyko į savo gimtąsias vietas dėl koronaviruso paskelbus karantiną“, – naujienų agentūrai „Press Trust of India“ sakė rajono pareigūnė Nidhi Choudhari.

Gyventojų skundai

Gelbėjimo tarnybos darbuotojai skynėsi kelią per griuvėsius, juose ieškodami išsigelbėjusių žmonių. Tuo metu aplinkui susirinkę gyventojų artimieji laukė kokių nors žinių apie savo artimuosius.

„Po griuvėsiais liko trys mano šeimos nariai – mano mama, sesuo ir sūnėnas“, – sakė gydytoja Gazala, pasakiusi tik savo vardą.

Gyventojas Mustafa Chafekaras, turėjęs izoliuotis namie dėl jam patvirtintos koronaviruso infekcijos, sakė laikraščiui „The Mumbai Mirror“, kad jis ir penki kiti šeimos nariai iš pradžių pagalvojo, jog vyksta žemės drebėjimas.

„Iškart išbėgom... Visas [pastatas] sugriuvo mūsų akyse“, – pasakojo 39 metų vyras.

Pasak jo, gyventojai jau anksčiau skundėsi statytojams dėl pastato būklės.

Vietos politikas Manikas Motiramas Jagtapas televizijai „TV9 Marathi“ sakė, kad namas buvo pastatytas tik prieš 10 metų, bet jo pamatai buvo „silpni“.

„Jis sugriuvo tarsi kortų namelis“, – kalbėjo M.M.Jagtapas.

Ministras pirmininkas Narendra Modi socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad yra „nuliūdęs“ dėl šios nelaimės.

„Mintimis esu su šeimomis tų, kurie neteko savo artimųjų. Meldžiuosi, kad sužeistieji greit pasveiktų“, – parašė jis.

Musonų atnešami lietūs yra gyvybiškai svarbūs žemės ūkiui visoje Pietų Azijoje. Vis dėlto per liūtis, potvynius, žemės nuošliaužas ir pastatų griūtis regione kasmet žūva daug žmonių.

Šiemet su musonais susijusios gaivalinės nelaimės nusinešė daugiau kaip 1,2 tūkst. žmonių gyvybių, iš jų daugiau kaip 800 – Indijoje.

Ši nelaimė yra dar vienas smūgis Maharaštros valstijai, sunkiai išgyvenančiai koronaviruso pandemiją. Šiame regione registruota daugiau nei penktadalis iš daugiau nei 3 mln. koronaviruso atvejų, patvirtintų visoje Indijoje.

Pandemija taip pat užtemdė Indijoje vykstančią dievo Ganešos šventę. Hinduistams nurodyta atsisakyti virtinės renginių ir ritualų, skirtų jų itin gerbiamo su dramblio galva vaizduojamo dievo Ganešos pagerbimui.

VIDEO: Indijoje sugriuvo pastatas, kuriame gyveno apie 200 žmonių – mažiausiai 70 prispaudė griuvėsiai, pranešama ir apie mirtis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius