Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijoje ir Nepale aktyvistai mini Tibeto sukilimo metines

Pasaulyje kovo 10-ąją minimos Tibeto sukilimo metinės. 1959-aisiais Kinija okupuotame Tibete žiauriai numalšino nepriklausomybės siekiančios tautos sukilimą.
Indijoje aktyvistai mini Tibeto sukilimo metines
Indijoje aktyvistai mini Tibeto sukilimo metines / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Riaušių policininkai antradienį tempė į autobusus tibetiečius protestuotojus, mėginusius šturmuoti Kinijos ambasadą Delyje, minint 1959-aisiais Kinijos okupuoto Tibete surengto nesėkmingo sukilimo prieš Pekino valdymą metines.

Aktyvistai, tarp jų dėvintys juodas kaukes, apnuoginę krūtines ir ant skruostų arba kūnų išsipiešę Tibeto vėliavas, skandavo šūkius už savo regiono nepriklausomybę ir išskleidė transparantus su Kiniją smerkiančiais užrašais. Policija didžiąją dalį jų sulaikė.

„Reikalaujame iš Kinijos laisvės – tai vienintelis dalykas, kurio norime“, – naujienų agentūrai AFP sakė 20-metis tibetietis studentas ir aktyvistas Kunga Gyaltsenas, kuris vėliau buvo išvežtas policijos autobusu kartu su kitais protestuotojais.

„Nenorime gyventi valdomi Kinijos. Norime, kad Kinija tučtuojau paliktų Tibetą!“ – šaukė K.Gyaltsenas, dėvėjęs baltus marškinėlius su raudonos, mėlynos ir geltonos spalvos Tibeto vėliava.

Vienu metu protestuotojai siūbtelėjo prie budriai saugomos Kinijos ambasados pagrindinių vartų, bet buvo atremti guminėmis lazdomis besišvaistančių saugumo pajėgų.

Buvo sulaikyto beveik visi iš maždaug 100 demonstrantų, tarp kurių buvo moterų aktyvisčių, nurodė policija.

Šis protestas buvo surengtas minint Tibeto sukilimo 56-ąsias metines. Žlugus mėginimui atsikratyti Kinijos valdymo, Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama buvo priverstas pasitraukti į vieną Indijos šiaurinį miestą, kur buvo įkurta tibetiečių vyriausybė tremtyje.

Tibetiečiai aktyvistai sakė taip pat norintys pagerbti 130 žmonių, nuo 2009 metų susideginusių protestuojant prieš Kinijos valdymą Tibete, atminimą.

Kai Kinijos kariuomenė 1959 metais ėmėsi malšinti sukilimą Tibete, dešimtys tūkstančių žmonių, tarp jų Dalai Lama, pabėgo į Indiją.

Jų buvimas Indijoje jau seniai yra rakštis Delio ir Pekino santykiuose, kurie ir šiaip yra įtempti.

Tuo tarpu Nepale, kur taip pat gyvena tūkstančiai tibetiečių tremtinių, aktyvistai giedojo ir aukojo prie Dalai Lamos portretų per taikias demonstracijas.

Sostinėje Katmandu tibetiečiai tradiciškai minėdavo sukilimo metines protestais, bet šios bendruomenės nariai sakė, kad šiemet nebus rengiama jokių demonstracijų, didėjant Nepalo valdžios spaudimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius