-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijoje įsibėgėjo milijardo dolerių verta kova už aukščiausią statulą pasaulyje

Atokiame Indijos kampelyje kyla didžiausia pasaulio statula, vaizduojanti vieną nepriklausomybės didvyrį, bet ją greitai gali pranokti paminklas istoriniam hinduistų karaliui prie Mumbajaus kranto.
Indijoje kyla Vallabhbhai Patelį vaizduojanti 182 m aukščio statula
Indijoje kyla Vallabhbhai Patelį vaizduojanti 182 m aukščio statula / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kilus nacionalistiniam užsidegimui, dviem milžiniškiems atvaizdams – daugiau kaip dvigubai didesniems už Laisvės statulą – skiriama maždaug milijardas dolerių (0,858 mlrd. eurų).

182 m aukščio statula Gudžarato valstijoje, vaizduojanti nepriklausomybės legendą sardarą (vadą) Vallabhbhai Patelį pirmoji pranoks 128 m aukščio Šaltinio šventyklos Budą Kinijoje, kuri šiuo metu yra aukščiausia statula pasaulyje.

Taip pat kuriama čhatrapačio (monarcho) Shivaji 212 m aukščio statula, vaizduojanti XVII amžiaus marathų imperijos valdovą ant žirgo, su iškeltu kardu. Statula Mumbajaus krante turėtų dominuoti nuo 2021 metų.

2,5 tūkst. darbininkų armija, įskaitant kelis šimtus kinų darbininkų, ištisą parą bronzos lakštais, kurių bus 5 tūkst., dengia V.Patelio figūrą, kurią jau spalio 31 dieną turi atidengti šalies premjeras Narendra Modi.

Ši 29,9 mlrd. rupijų (369 mln. eurų) vertės „Vienybės statula“ prie atokioje vietovėje esančios Sardar Sarovaro užtvankos yra N.Modi globojamas projektas.

Jis prognozavo, kad statula pritrauks „turistų ordas“, kaip Laisvės statula Niujorke.

Lankytojai galės pakilti į apžvalgos aikštelę 153 m aukštyje – maždaug ties milžiniškos statulos krūtine.

Tačiau iki pačios statulos nuo pagrindinio valstijos miesto Ahmadabado jiems teks keliauti 250 kilometrų.

Kyla „Geležinis žmogus“

Indijoje, kur kitų metų pradžioje prasidės nacionalinių rinkimų kampanija, šis didžiulis projektas turi ir politinį motyvą.

V.Patelis po 1947 metais paskelbtos nepriklausomybės buvo Indijos pirmojo premjero Jawaharlalo Nehru pavaduotojas, o N.Modi nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP) sako, kad jo vardą neteisingai užtemdė Nehru dinastija.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vallabhbhai Patelio statulą stato kinų darbininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vallabhbhai Patelio statulą stato kinų darbininkai

V.Patelis buvo žinomas kaip „Indijos geležinis žmogus“ ir po nepriklausomybės nuo Britanijos paskelbimo derybomis bei užuominomis apie jėgą įtikino maždaug 550 kunigaikštysčių tapti Indijos dalimis. Jis mirė treji metai po nepriklausomybės paskelbimo.

Daugelis hinduistų nacionalistų mano, kad V.Pateliui buvo parodyta nepagarba, kai jo buvo paprašyta šalies pirmuoju lyderiu leisti tapti pasaulietiškam J.Nehru.

„Visi indai apgailestauja, kad sardaras Patelis netapo pirmuoju premjeru“, – per rinkimų kampaniją 2013 metais sakė N.Modi.

„Modi per savo rinkimų kampaniją labai naudojosi Patelio palikimu“, – sakė buvęs Jawaharlalo Nehru universiteto Delyje politikos profesorius Ghanshyamas Shahas.

„Labai tikėtina, kad jis Vienybės statula pasinaudos per būsimą kampaniją, bet man neramu, kaip tai paveiks rinkėjus“, – pridūrė G.Shahas.

Opozicinė Kongreso partija sako, kad planas Nehru memorialinį muziejų Delyje paversti visiems Indijos premjerams skirtu centru yra dar vienas mėginimas suteršti Nehru vardą.

2016 metais N.Modi Maharaštros valstijoje padėjo kertinį akmenį Shivaji – 80 mln. šioje valstijoje gyvenančių marathų bendruomenės didvyrio – statulai.

Hinduistų nacionalistai taip pat gerbia Shivaji, kuris savo reputaciją pelnė kovomis su musulmonų Mogolų imperija. Kritikai sako, kad šiuo 36 mlrd. rupijų (442 mln. eurų) vertės projektu siekiama užsitikrinti marathų balsus per kitų metų rinkimus.

Entuziazmą pakurstė praėjusią savaitę paskelbtas vyriausybės pranešimas, kad prie Mumbajaus Čhatrapačio Shivaji tarptautinio oro uosto pavadinimo pridedamas žodis „maharadža“ (karalius).

Statulų politika

„BJP jau kuris laikas savinasi simbolius“, – sakė Sudha Pai iš Indijos socialinių mokslų tarybos (ICSSR).

„Pateliu naudojamasi Nehru palikimui naikinti. BJP nori pakeisti tai, kaip suprantama istorija ir pademonstruoti, kad dešinysis sparnas buvo toks pat svarbus Indijos kovoje už laisvę“, – sakė ji.

Preliminarūs darbai dėl prieštaringai vertinamo Shivaji statulos projekto jau prasidėjo. Jūroje du kilometrai nuo kranto supiltoje dirbtinėje saloje taip pat turi būti pastatytas muziejus ir sraigtasparnių aikštelė, įrengtas parkas.

Aplinkosaugininkai ir tūkstančiai žvejų nepritaria projektui dėl grėsmės žuvų ištekliams.

Monumento kaina neabejotinai augs, sako analitikai, o valstijos vyriausybė jau pakeitė dizainą norėdama sumažinti kainą.

Kaip monumentas galiausiai atrodys ir kada jis bus baigtas, vis dar neaišku.

Indijos statulų politika dažnai nukenčia nuo „sunkios ekonominės realybės“, sakė Panto socialinių mokslų instituto Alahabade profesorius Badri Narayanas.

Kaina išaugs neišvengiamai, sakė Mumbajaus piliečių grupės, keliančios klausimus dėl projekto kainos ir saugumo, lyderis I.C.Rao. Pasak jo, užbaigti statulą laiku bus neįmanoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius