-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijoje su valstybine pagarba palaidotas dvasinis hinduistų mokytojas Sai Baba

Indijoje tūkstančiai gedėtojų, tarp jų aukšto rangos politikų, trečiadienį dalyvavo laidojant garsų hinduistų mokytoją Satyą Sai Babą, kuris buvo gerbiamas kaip dieviškasis įsikūnijimas, turėjęs galių stebuklingai gydyti.
Žmonės atsisveikina su dvasiniu mokytoju
Žmonės atsisveikina su dvasiniu mokytoju / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

84 metų Satyai Sai Babai mirus sekmadienį, sielvartą reiškė daugybė jo sekėjų, tarp kurių esama daug Indijos politikų, kino žvaigždžių, sportininkų ir pramonininkų.

Hinduistai mirusiuosius paprastai kremuoja, tačiau kūdikiai ir tyrais bei šventais laikomi žmonės dažnai laidojami. Guru buvo palaidotas savo dvasiniame centre (ašrame) Indijos pietiniame Putaparčio mieste – toje pačioje auditorijoje, kurioje buvo pašarvoti jo palaikai ir kur jis anksčiau sakydavo pamokslus.

Ceremoniją stebėjo 15 tūkst. kviestinių svečių – jo artimųjų, guru įkurto labdaros fondo valdytojų, taip pat daugelio šio fondo įsteigtų švietimo įstaigų atstovų.

Paskutines apeigas atliko Satya Sai Babos sūnėnas, o hinduistų dvasininkai, giedantys šventąsias giesmes, nurodė patepti jo kūną aliejumi, apiberti žolelėmis ir gėlėmis. Vėliau palaikai buvo uždengti oranžine drobule, kuri hinduistams simbolizuoja šventumą.

Prieš paruošiant nuleisti mokytojo palaikus į kapą, kariai pareiškė jam valstybės pagarbą šautuvų salvėmis.

Kūnas buvo nuleistas į duobę už sunkios kaštoninės spalvos užuolaidos, o šią ceremoniją stebėjo tik dvasinio mokytojo artimiausi giminės ir padėjėjai.

 Satya Sai Babos laidotuves tiesiogiai transliavo keli Indijos televizijos kanalai.

Trečiadienį su iškiliu guru gedėtojų sausakimšoje salėje atsisveikino ir kai kurie Indijos politikos lyderiai. Po jo mirties į dvasinį centrą buvo atvykęs premjeras Manmohanas Singhas; valdančiosios Kongreso partijos vadovė Sonia Gandhi ir legendinis kriketo žaidėjas Sachinas Tendulkaras.

Prieš laidotuvių ceremoniją į susirinkusius žmones kreipėsi įvairių tikėjimų dvasininkai, tarp jų krikščionių kunigas ir musulmonų imamas. Auditorijoje buvo pakabinti keli dideli Satya Sai Babos portretai, kuriuos mokytojas buvo pavaizduotas tamsiai garbanotais plaukais, apsisiautęs nuo jo įvaizdžio neatsiejama oranžine skraiste.

Keli tūkstančiai gedėtojų, netilpusių į auditoriją, ceremoniją stebėjo dideliame ekrane. Kelerius pastaruosius metais Satya Sai Baba dėl pašlijusios sveikatos retai rodydavosi viešumoje ir beveik mėnesį buvo gydomas ligoninėje.

Jo fondas, kurio sąskaitose laikoma apie 8,9 mlrd. JAV dolerių (21 mlrd. litų), dar neturi oficialaus paveldėtojo.

Satya Sai Baba, kuris 1940 metais pasiskelbė esąs kito šventojo – legendinio 1918 metais mirusio guru Sai Babos iš Širdžio – miesto vakarinėje Indijos Maharaštros valstijoje – persikūnijimas, yra teigęs, kad pergims kaip Prema Sai Baba Karnatakos valstijoje.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius