-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos Biharo valstijos rinkimuose dominuoja pandemijos ir svogūnų kainos klausimai

Per karštligišką kampaniją prieš rinkimus Indijos Biharo valstijoje – didžiausią balsavimą pasaulyje nuo pandemijos pradžios – dešimtys tūkstančių žmonių pamiršę bet kokį socialinį atstumą rinkosi į besivaržančių lyderių mitingus, kuriuose taip pat vargiai buvo galima pamatyti dalyvių su kaukėmis.
Narendra Modi Biharo valstijoje
Narendra Modi Biharo valstijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pirmasis rinkimų ratas 125 mln. gyventojų turinčioje valstijoje įvyks trečiadienį. Biharo rinkimai yra pirmi Indijoje nuo to laiko, kai premjeras Narendra Modi kovo pabaigoje įvedė griežtas karantino priemones, dėl kurių milijonai neturtingų migruojančių darbuotojų, įskaitant daug žmonių iš Biharo, prarado darbą. Kai kurie jų ištisas dienas ar savaites turėjo pėsčiomis keliauti namo.

Biharą, vieną neturtingiausių Indijos valstijų, daugiau kaip dešimtmetį valdo N.Modi hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) ir regioninės partijos „Janta Dal United“ (JDU) aljansas.

Tačiau apklausos rodo nepasitenkinimą dabartiniu režimu, ypač valstijos vyriausiuoju ministru Nitishu Kumaru iš JDU, valdančiu beveik visą laiką pastaruosius 15 metų. Daliai Biharo gyventojų atrodo, kad jis nepakankamai stengėsi ištraukti valstiją iš skurdo.

N.Kumaro populiarumą dar labiau sumažino karantinas. Šimtai tūkstančių namo iš kitų valstijų sugrįžusių darbuotojų vis dar negali susirasti darbo Bihare.

„Pastaruosius 15 metų valdant šiam vyriausiajam ministrui nebuvo jokio vystymosi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mohanas Guruswamy iš strateginių studijų centro „Centre for Policy Alternatives“.

Svarbūs rinkimų klausimai yra nedarbas ir pragyvenimo minimumas, be to, nacionalinė vyriausybė siekia suvaldyti svogūnų – svarbaus produkto indų virtuvėje – kainas, dėl liūčių padarytos žalos pradėjus trūkti šių daržovių.

Naujasis Delis labai nori parodyti, jog daro visa, ką gali, kad kontroliuotų šio svarbaus Pietų Azijoje produkto, kurio trūkumas gali išprovokuoti didelį nepasitenkinimą ir politines pasekmes, kainas.

Tuo metu pagrindinė opozicinė regioninė partija „Rashtriya Janata Dal" (RJD), kurią tebepersekioja praeities įtarimai korupcija ir kuri yra sudariusi aljansą su nacionaline Kongreso partija, žada remti darbo neturintį jaunimą ir sukurti tūkstančius naujų valstijos vyriausybės darbo vietų.

Biharo valdantysis aljansas labai kliaujasi N.Modi, kuris valstijoje tebėra populiarus. Jis surengė kelis mitingus ir pažadėjo paspartinti plėtros projektus, jei šis aljansas sugrįš į valdžią.

Finansų ministrė Nirmala Sitharaman per vieną kampanijos mitingą taip pat pažadėjo, kad „visi Bihare gaus skiepą nemokamai“, jei rinkėjai parems valdančiąją koaliciją.

Politikos strategas Amitabhas Tiwari AFP sakė, kad rinkimų baigtį sunku prognozuoti, nes rinkėjai nemėgsta N.Kumaro, bet nori išsirinkti BJP remiamą vyriausybę, didėjant priklausomybei nuo nacionalinės pagalbos per koronaviruso krizę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius