Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Indijos ir Seišelių laivynai išlaisvino du Somalio piratų užgrobtus laivus

Indijos vandenyno karinės jūrų pajėgos pirmadienį pranešė, kad išlaisvino du Somalio piratų užgrobtus žvejybos laivus: Indijos jūreiviai išgelbėjo Irano laivą, o Seišelių pajėgos – Šri Lankos tralerį.
Farah Abdi Warsameh / AP
Farah Abdi Warsameh / AP

Tai naujausi išpuoliai prieš laivus Indijos vandenyne.

Užgrobimai prie Somalio krantų padidino susirūpinimą dėl oportunistinių piratų reidų Indijos vandenyne atsinaujinimo ir prisidėjo prie atskirų išpuolių, kuriuos pradėjo Irano remiami Jemeno husių sukilėliai.

Husiai Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje surengė daugybę išpuolių prieš laivus, kurie, anot jų, yra susiję su Izraeliu, taip solidarizuodamiesi su palestiniečiais Gazos Ruože, kuriame nuo spalio vyksta niokojantis „Hamas“ ir Izraelio karas, pakurstęs įtampą visuose Artimuosiuose Rytuose.

Tarptautines jūrų pajėgas nukreipus į šiaurę nuo Adeno įlankos į Raudonąją jūrą, kilo baimė, kad tuo pasinaudos vėl regione suaktyvėję piratai.

Gruodį Somalio piratams pirmą kartą nuo 2017 metų pavyko sėkmingai įvykdyti išpuolį. 

Indijos karinis jūrų laivynas pranešė, kad gavęs nelaimės signalą iš su Irano vėliava plaukiojančio žvejybos laivo „Iman“, į pagalbą pasiuntė savo karinį laivą „INS Sumitra“, kuris patruliavo prie rytinės Somalio pakrantės Adeno įlankoje.

„Žvejybos laivą užgrobė piratai, o įgulą paėmė įkaitais“, – sakė Indijos karinio jūrų laivyno atstovas spaudai vadas Vivekas Madhwalas (Vivekas Madhvalas) ir pridūrė, kad indų kariniam laivui pavyko išlaisvinti į bėdą pakliuvusį laivą.

„INS Sumitra“ „užtikrino sėkmingą visų 17 įgulos narių ir laivo paleidimą“, nurodė atstovas, bet nepateikė daugiau informacijos apie operaciją ar piratų likimą.

Tuo metu Seišelių pajėgos padėjo piratų užgrobtam Šri Lankos laivui.

„Seišelių specialiosios karinės pajėgos labai drąsiai įlipo į laivą, perėmė visišką laivo kontrolę ir išgelbėjo mūsų brolius šrilankiečius“, – sakoma Seišelių prezidento Wavelio Ramkalawano (Vavelio Ramkalavano) biuro pareiškime.

Kolombo karinis jūrų laivynas pranešė apie savaitgalį įvykdytą laivo užgrobimą, teigdamas, kad Somalio piratai šeštadienį užgrobė laivą „Lorenzo Putha-4“ maždaug už 840 jūrmylių (1 556 km) į pietryčius nuo Somalio sostinės Mogadišo.

Seišelių gynybos pajėgų vadas brigados generolas Michaelas Rosette'as (Maiklas Rozetas) sakė, kad „Seišelių pareigūnai apie išpuolį buvo informuoti šeštadienį“.

„Laivas yra pakeliui į [sostinę] Viktoriją arba atplauks į uostą rytoj“, – pridūrė jis.

Iš karto nebuvo aišku, ar Seišelių pajėgų išlaisvintas laivas buvo „Lorenzo Putha-4“.

Piratavimas prie Somalio krantų pasiekė aukščiausią tašką 2011 metais, kai ginkluoti užpuolikai vykdė išpuolius net už 3,6 tūkst. km nuo Somalio krantų Indijos vandenyne, bet pastaraisiais metais jo mastas smarkiai sumažėjo.

Praėjusį mėnesį Somalio piratai užgrobė balkerį „MV Ruen“.

Gruodžio 16 dieną Somalio piratai užgrobė Bulgarijai priklausantį ir su Maltos vėliava plaukiojantį laivą už 380 jūrmylių (704 km) į rytus nuo Jemeno Sokotros salos.

Piratai, kurie vieną sužeistą jūreivį atidavė Indijos karinio jūrų laivyno globai, nugabeno „MV Ruen“ ir likusius 17 įgulos narių į Somalio pusiau autonominę Puntlando valstiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius