Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos pajėgos Kašmyre nukovė vienos ginkluotos grupuotės vadą

Indijos vyriausybinės pajėgos Delio administruojamoje Kašmyro dalyje nukovė vienos Pakistane įsikūrusios ginkluotos grupuotės vadą, antradienį pranešė policija.
Protestuotojas Kašmyre
Protestuotojas Kašmyre / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiam ginčijamam regionui užbaigiant kruviniausius per pastarąjį dešimtmetį metus, pajėgos pirmadienį vakare vienuose namuose netoli pagrindinio Šrynagaro miesto užspeitė grupuotės „Jaish-e-Mohammad“ vadą Kašmyro slėnyje Noorą Mohammadą Tantray ir jo bendrininkus. Naktį vyko įnirtingas susišaudymas.

Antradienį po nuolaužomis suradus N.M.Tantray lavoną, policija šią operaciją pavadino „reikšmingu proveržiu“.

Policija ir armija apsupo grupę namų Samburoje, „kilo įnirtingas susišaudymas, per kurį buvo eliminuotas ... „Jaish-e-Mohammad“ vadas Nooras Mohammadas Tantray“, sakoma policijos pareiškime.

Dviem N.M.Tantray bendrininkams pavyko pabėgti, sakė vienas policijos pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

47 metų N.M.Tantray, kuris, kaip nurodoma policijos ataskaitose, buvo tik 91,3 cm ūgio, pareigūnai vadino nauju „saugumo galvos skausmu“, kai jis pernai perėmė vadovavimą grupuotei Indijos Kašmyre.

Pasak policijos, jis 2003-iaisiais buvo nuteistas už dalyvavimą ginkluotos grupuotės veikloje ir 12 metų sėdėjo kalėjime.

Pasirodžius naujienoms apie N.M.Tantray žūtį, į gatves išėjo šimtai gyventojų, kurie šaukė „Indija, traukis!“, svaidė akmenis ir susirėmė su vyriausybinėmis pajėgomis. Kariai atsakė ašarinėmis dujomis ir šratais, mažiausiai šeši protestuotojai buvo sužeisti, sakė vienas policininkas.

Nuo britų kolonijinio valdymo pabaigos 1947 metais Kašmyras yra padalytas tarp Indijos ir Pakistano, bet abi šalys reiškia pretenzijas į visą šį regioną.

Sukilėlių grupuotės dešimtmečius kovoja su ginčijamoje teritorijoje dislokuotais Indijos kariais ir reikalauja nepriklausomybės arba šios buvusios Himalajų karalystės susijungimo su Pakistanu.

Konfliktas jau nusinešė dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių, daugiausia – civilių.

Pastarąjį dešimtmetį smurtas nuolat mažėjo, bet šiemet, Indijos armijai vykdant puolimą prieš kovotojus, buvo pranešta apie maždaug 350 žuvusius žmones. Pareigūnai ir teisių gynimo grupės nurodo, kad šiemet žuvo 210 įtariamų sukilėlių, daugiausia – vietinių, 57 civiliai ir 82 kariai bei policininkai.

Indija kaltina Pakistaną, kad šis siunčia kovotojus į jos administruojamą regioną, tačiau Islamabadas tvirtina, kad teikia tik moralinę ir diplomatinę paramą už teisę į apsisprendimą kovojantiems Kašmyro gyventojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius