Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos sterilizacijos programa neužkirto kelio demografiniam sprogimui

1951 m. Indijoje gyveno 356 mln. žmonių, o tai sudarė vieną septintąją visų pasaulio gyventojų. Tuo metu Indijos gyventojų skaičiaus prieaugis buvo skaičiuojamas milijonais, o apie 3 mln. mergaičių ir 6 mln. berniukų buvo verčiami tuoktis dar nesulaukę 14 metų. Matydama, kad šaliai reikia radikalių permainų, Indijos valdžia pirmoji pasaulyje nusprendė įvesti masinės sterilizacijos politiką, rašo washingtonpost.com. Bet tai neapsaugojo Indijos nuo demografinio sprogimo, nes pagerėjusios gyvenimo sąlygos lėmė ilgesnę žmonių gyvenimo trukmę.
Indijos sterilizacijos klinika
Indijos sterilizacijos klinika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Demografai ir politikos ekspertai XX a. šeštajame dešimtmetyje baiminosi, kad smarkiai augantis Indijos gyventojų skaičius reikš badą būsimosioms kartoms. Labai greitai pasigirdo siūlymai sterilizuoti tris ir daugiau vaikų turinčius žmones.

Demografai ir politikos ekspertai XX a. šeštajame dešimtmetyje baiminosi, kad smarkiai augantis Indijos gyventojų skaičius reikš badą būsimosioms kartoms.

Būtent iki šiol Indijos vykdoma sterilizacijos politika lėmė 13 jaunų moterų mirtį šeimos planavimo stovykloje Čhatisgarho valstijoje lapkričio pradžioje. Dar kelių dešimčių moterų sveikata po atliktos sterilizacijos smarkiai pašlijo. 

Šių moterų mirtys vėl paskatino diskusijas Indijoje apie gyventojų skaičiaus mažinimo programą. Nors dauguma žmonių pasaulyje žino apie Kinijos vieno vaiko politiką, tačiau ne mažiau drastiška Indijos demografinė politika nesulaukia tiek tarptautinės bendruomenės dėmesio.

Gyventojų skaičius šioje šalyje visą XX amžių augo itin sparčiai, o šiuo metu siekia apie 1,3 mlrd., nepaisant vykdomos masinės sterilizacijos programos. To priežastis yra pagerėjusi medicinos apsauga ir geresnė mityba. Dėl to išaugus vidutiniam gyventojų amžiui didėjo ir bendras Indijos gyventojų skaičius.

Štai dar XX a. viduryje Indijoje siautė įvairių infekcinių ligų, pavyzdžiui, choleros, epidemijos, nuo kurių mirdavo tūkstančiai žmonių. Kuomet žmonės nuo užkrečiamųjų ligų buvo pradėti skiepyti, ženkliai pailgėjo jų gyvenimo trukmė. Šiuo metu dauguma užkrečiamųjų ligų Indijoje laikomos išgyvendintomis. 

XX a. penktajame dešimtmetyje Indijos vyriausybė gyventojams dalino geriamuosius kontraceptikus, tačiau vėliau pasigirdo siūlymai įvesti priverstinę sterilizaciją. 1976 m. priverstinė sterilizacija buvo atlikta 6 mln. žmonių, tačiau labai greitai šalyje prasidėjo masiniai protestai prieš šią politiką. Dėl didžiulio gyventojų nepasitenkinimo ši šeimos planavimo politika buvo nutraukta.

1976 m. priverstinė sterilizacija buvo atlikta 6 mln. žmonių, tačiau labai greitai šalyje prasidėjo masiniai protestai prieš šią politiką.

Šiuo metu Indijoje sterilizacija yra savanoriška, bet ją valdžia skatina finansinėmis priemonėmis.

Daugelyje Indijos valstijų sterilizacijai pasiryžtančios moterys gauna 23 dolerių išmoką, o tokie pinigai yra vidutinės mėnesio pajamos kaimiškose šalies vietovėse.

Vis dėlto, dauguma žmonių Indijos kaimuose vis dar įtariai žiūri į centrinės valdžios iniciatyvą tokiu būdu reguliuoti gyventojų skaičių.

Tikėtina, kad merginų mirtys šeimos planavimo klinikoje Čhatisgarhe ir pasirodžiusi informacija apie sanitarinių normų neatitinkančias sąlygas sterilizaciją atliekančių gydytojų kabinetuose tik dar labiau atbaidys daugumą indų nuo šios vaisingumo reguliavimo priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius