Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos teismas: didžiausia pasaulyje biometrinių duomenų bazė yra teisėta

Indijos Aukščiausiasis Teismas trečiadienį nusprendė, kad vyriausybės nacionalinis tapatybės projektas „Aadhaar“ – didžiausia pasaulyje biometrinių duomenų bazė – yra teisėtas, bet įvedė naujus suvaržymus dėl daugiau kaip milijardo piliečių asmeninių duomenų naudojimo.
„Aadhaar“ sistema
„Aadhaar“ sistema / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 3 Indija Pasas Teismas

Penkių teisėjų komisijos sprendimu užbaigiamos daug metų trukusios teisinės kovos, kurias inicijavo kritikai, teigiantys, kad „Aadhaar“ kelia grėsmę asmens privatumui ir gali paversti antrą pagal gyventojų skaičių pasaulio šalį sekimo valstybe.

Vyriausybė tvirtino, kad „Aadhaar“, pagal kurią kiekvienam indui suteikiamas unikalus 12 skaitmenų asmens kodas, susietas su pirštų atspaudais ir rainelės atvaizdu, supaprastins socialinį aprūpinimą ir išgyvendins sukčiavimą.

Tai taip pat laikoma skaidriu būdu užtikrinti, kad vyriausybės skurdžiausiems šalies gyventojams skiriama šalpa maistu, degalais ir kitais būtiniausiais dalykais nebūtų grobstoma korumpuotų tarpininkų. Tai yra didelė problema 1,25 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje.

Aukščiausiojo Teismo nutartimi patvirtinamas schemos teisėtumas; joje sakoma, kad privalumai smarkiai nusveria visus pavojus.

Teisėjai nusprendė, kad visi žmonės, kurie naudojasi vyriausybės paslaugomis, nuo mokesčių deklaravimo iki pensijų ar socialinio aprūpinimo, pagal įstatymą turės turėti „Aadhaar“ numerį.

Tačiau teisėjai nutarė, kad korporacijos negali reikalauti indų nurodyti savo asmens kodą registruojantis tokioms paslaugoms kaip telefono numeris. Tai buvo svarbus privatumo gynėjų, sakančių, kad „Aadhaar“ nuėjo per toli, skundas.

Schema buvo įdiegta 2010 metais, valdant ankstesnei Kongreso partijos vyriausybei, bet išsiplėtė 2014 metais atėjus į valdžią partijai „Bharatiya Janata“ (BJP) ir jos premjerui Narendrai Modi.

Iš pradžių tai buvo savanoriška programa, bet netrukus tapo privaloma tiems, kas nori gauti vyriausybės paslaugas, įskaitant net moksleivius, siekiančius nemokamų pietų, kuriuos tiekia valstybė.

Teismo nutartyje taip pat sakoma, kad vaikams nereikės „Aadhaar“ norint užsirašyti į mokyklą, nes teisė į švietimą yra pamatinė visiems indams.

Vyriausybė pernai į Aukščiausiąjį Teismą kreipėsi įrodinėdama, kad indai neturi pamatinės teisės į privatumą. Ši su „Aadhaar“ susijusi byla buvo pralaimėta.

Sausio mėnesį Aukščiausiasis Teismas pradėjo svarstyti virtinę skundų dėl „Aadhaar“ konstitucinio teisėtumo.

„Džiaugiuosi sprendimu dėl „Aadhaar“. Tai turėtų būti privaloma tik ten, kur tikrai reikia“, – po teismo sakė įtakinga BJP figūra Subramanianas Swamy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius