-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos teismas išteisino hinduistus nacionalistus dėl smurtą nulėmusio mečetės sugriovimo

Indijos teismas trečiadienį išteisino valdančiosios partijos lyderius dėl sąmokslo, susijusio su minios prieš kelis dešimtmečius įvykdytu svarbios mečetės sugriovimu, išprovokavusiu riaušes, kurios pareikalavo per 2 tūkst. žmonių gyvybių.
N.Modi ir L.K.Advani
N.Modi ir L.K.Advani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys tūkstančių indų nacionalistinės partijos „Bharatiya Janata“ (BJP) ir kitų hinduistų susivienijimų šalininkų, ginkluotų kirtikliais ir kastuvais, 1992 metais nugriovė XVI amžiuje Ajodjoje pastatytą Babūro mečetę, siekdami atlaisvinti vietą savo šventyklai.

Hinduistų fundamentalistai Babūro mečetę nugriovė todėl, kad ją, kaip teigiama, Mogolų imperatorius Babūras pastatė ankstesnės šventyklos vietoje. Šventykla, savo ruožtu, stovėjo ten, kur gimė hinduistų dievas Rama.

Ta vieta tapo Indijos hinduistų ir musulmonų bendruomenių nesutarimų simboliu.

Įtariama, kad miniai vadovavo aukščiausio rango BJP lyderiai, įskaitant buvusį Indijos vicepremjerą Lalą Krishną Advani ir buvusį partijos pirmininką Murli Manoharą Joshi.

Jie vėliau buvo apkaltinti sąmokslu sunaikinti mečetę, o iš viso daugiau nei 30 BJP lyderių buvo kaltinami dėl nusikalstamo sąmokslo, nesantaikos skatinimo ir minios kurstymo.

Tačiau šiauriniame Laknau mieste posėdžiavęs specialusis teismas trečiadienį pareiškė, kad prokurorams nepavyko įrodyti jų kaltės.

„Pastatą sugriovė antisocialūs elementai. Apkaltinti lyderiai mėgino sustabdyti šiuos žmones“, – pabrėžė teisėjas, skelbdamas nuosprendį.

„Kalbų garso įrašai taip pat nėra aiškūs. Visi kaltinamieji yra išteisinti“, – pridūrė jis.

9-o dešimtmečio pabaigoje BJP, kuriai šiuo metu vadovauja ministras pirmininkas Narendra Modi, inicijavo nacionalinio masto kampaniją, siekdama užtikrinti paramą planams pastatyti Ramos šventyklą.

Prieš miniai užpuolant mečetę, L.K.Advani, kuriam dabar yra 92 metai, vadovavo kelis mėnesius visoje šalyje besitęsusiam mitingui.

Sunaikinus minėtą mečetę Indijoje įsiplieskė didžiausios jos istorijoje religinių grupių riaušės, taip pat prasidėjo ilgas teismo procesas.

Pernai šalies Aukščiausiasis Teismas perleido žemės sklypą vienam fondui ir sudarė sąlygas hinduistų šventyklos statymui. Tas nutarimas buvo svarbi pergalė N.Modi ir BJP šalininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius