-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos teismo sprendimo dvasinio guru byloje išprovokuotos kruvinos riaušės aprimo

Viename šiaurės Indijos mieste tūkstančiai saugumo pajėgų narių pražygiavo gatvėmis, demonstruodami savo galią ir mėgindami užtikrinti ramybę po mažiausiai 30 žmonių gyvybių nusinešusių riaušių, išprovokuotų teismo sprendimo išžaginimu kaltinamo vieno religinio judėjimo vadovo byloje.
Gurmeetas Ramas Rahimas Singhas Ji Insaanas
Gurmeetas Ramas Rahimas Singhas Ji Insaanas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Indija Riaušės

Valdžia kreipėsi į tūkstančius šio judėjimo sekėjų, remiančių savo guru, pasivadinusį šventuoju gydytoju Gurmeetu Ramu Rahimu Singhu Ji Insaanu, reikalaudama palikti jo būstinę Harjanos valstijos mieste Sirsoje ir keliauti namo.

Kai šis dvasinis lyderis penktadienį buvo teismo pripažintas kaltu dėl išžaginimo, jo sekėjai Pančkulos mieste, esančiame už 250 km į šiaurę nuo Sirsos, ėmėsi padeginėti valstybės įstaigų pastatus, niokoti autobusų stoteles ir valstybės tarnybų automobilius, puldinėjo policininkus ir televizijos reporterius.

Vaikydama minias policija leido ašarines dujas ir vandens patrankų čiurkšles, taip pat šaudė į protestuotojus.

G.R.Rahimas neigia kaltinimus, kad jis 2002 metais savo ašrame – dvasinėje mokykloje – išžagino dvi moteris. Iki rugpjūčio 28 dienos, kai bus paskelbtas nuosprendis, guru bus laikomas netoliese esančio Rohtako miesto kalėjime Harijanos valstijoje, sakė prokuroras H.P.S.Verma.

Smurtas taip pat prasiveržė kitose Harijanos valstijos vietose, kaimyniniame Pandžabe ir sostinėje Delyje, nurodė policija. Liepsnojo geležinkelių stotys Malaute ir Baluanoje, o Delio Anand Viharo traukinių stotyje padegti du stovėjusio tuščio keleivinio traukinio vagonai.

Mažiausiai keturiuose Pandžabo rajonuose buvo įvesta komendanto valanda, sakė valstijos vyriausiasis ministras Amrinderas Singhas.

Guru judėjimo „Dera Sacha Sauda“ atstovas ragino sekėjus išlikti ramius.

„Tiesiog norėčiau visų paprašyti šiuo metu palaikyti ramybę, – sakė atstovas Dilawaras Insanas. – Aiškinsimės, kokios teisinės priemonės mums prieinamos.“

Siekiant užkirsti kelią neramumų plitimui, kai kur Harijanoje ir Pandžabe buvo išjungtas mobilusis ryšys.

Pančkuloje komendanto valanda šeštadienį buvo atšaukta, bet liko galioti draudimas būriuotis.

Harijanos policijos vadas B.S.Sandhu šeštadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad žuvo mažiausiai 30 žmonių, bet aukų tikriausiai padaugės, nes kai kurie žmonės buvo sunkiai sužeisti į galvą.

„Aukų skaičius valstijoje – mažiausiai 30 žuvusiųjų ir apie 200 sužeistų, tarp jų apie 50 policininkų ir saugumo pajėgų narių“, – sakė B.S.Sandhu.

„Kai kurie sužeistieji nesikreipė į ligonines, bijodami, kad gali sulaukti policijos veiksmų arba areštų už dalyvavimą smurte“, – pridūrė jis.

Anksčiau oficialūs šaltiniai sakė AFP, kad žuvo mažiausiai 32 žmonės, daugiausiai – nuo šautinių žaizdų.

G.R.Rahimo mokykla „Dera Sacha Sauda“ teigia turinti maždaug 50 milijonų sekėjų. Ji agituoja už vegetarizmą ir prieš narkotikų vartojimą, taip pat remia tokias visuomenines iniciatyvas kaip neturtingų porų vestuvių rengimas.

Indijoje veikia ne vienas toks judėjimas. Daugelis jų turi daugybę sekėjų, o jų vadovams nėra neįprasta savo apsaugai įdarbinti nedideles, bet gerai apginkluotus asmens sargybinių būrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius