Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indijos vandenyne sudužo „Airbus 310“ lėktuvas (nuotraukos, atnaujinta 15.20 val.)

Jemeno oro linijoms priklausantis lėktuvas „Airbus 310“ su 153 keleiviais sudužo Indijos vandenyne, praneša CNN.
Lėktuve skridusiųjų artimieji gedi.
Iš Jemeno skridęs lėktuvas sudužo virš vandenyno. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Spėjama, kad lėktuvas nukrito netoli Komorų salyno sostinės Moronio. Tiksli katastrofos vieta kol kas nėra žinoma. Šioje teritorijoje jau keletą dienų buvo blogos oro sąlygos.

Tai buvo jungiamasis skrydis iš Paryžiaus. Lėktuvas skrido iš Paryžiaus per Marselį, vėliau atskrido į Jemeno sostinę Saną, ir iš čia pakilo į Komorų sostinę Moronį.

Pranešama, kad lėktuvas sudužo netoli Moronio. Orlaivis jau buvo besileidžiąs, tačiau pilotai atšaukė nusileidimą, o vėliau lėktuvas dingo iš radarų. Lėktuvas turėjo leistis 23 val. Grinvičo laiku (2 val. Lietuvos), tačiau dingo iš radiolokatorių ekranų.

Tai jau antroji „Airbus“ katastarofa per birželio mėnesį. Mėnesio pradžioje virš Atlanto vandenyno sudužo iš Rio de Žaneiro į Paryžių skrendantis „Air France“ oro linijų lėktuvas „A 330“. Katastrofa nusinešė visų 228 keleivių gyvybes.

Papildyta 08.26 val. „Mes nežinome, ar yra išsigelbėjusių“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Komorų viceprezidentas Idi Nadhiomas. Teigiama,  kad numanomoje lėktuvo nukritimo vietoje šiuo metu dirba gelbėtojai, tačiau jų darbą sunkina blogos oro sąlygos.

Pranešama, kad lėktuvas priklausė Jemeno aviakompanijai „Yemenia Air“, o, nepatvirtintais duomenimis, lėktuve buvo Prancūzijos ir Komorų salų piliečių. Lėktuve buvo 142 keleiviai ir 11 įgulos narių.

Komorų salynas yra į šiaurės vakarus nuo Madagaskaro. Jį sudaro trys vulkaninės salos – Didysis Komoras, Mohelis ir Anžuanas. BBC pabrėžia, kad 1996 metais netoli salyno sudužo pagrobtas Etiopijos oro linijų lėktuvas.

Papildyta 09.52 val.  BBC pranešė, kad vandenyne rasti trijų žuvusiųjų kūnai. Kol kas nepranešama, ar yra išsigelbėjusiųjų.

Aviacijos saugumo ir navigacijos agentūros Afrikai ir Madagaskarui (ASECNA) atstovas Ibrahimas Kassimas sako, kad lėktuvas nukrito prie pat salos – greičiausiai už 5–10 kilometrų nuo kranto.

Komorų salyną sudaro trys mažos vulkaninės salos: Didysis Komoras, Anžuanas ir Mohelis, esančios Mozambiko sąsiauryje. Jos yra už 300 kilometrų į šiaurės vakarus nuo Madagaskaro ir beveik tiek pat nutolusios į rytus nuo Afrikos krantų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudužo Jemeno aviakompanijos lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sudužo Jemeno aviakompanijos lėktuvas

Papildyta 10.49 val. Prancūzijos oro uostas agentūrą „Reuters“ informavo, kad lėktuve buvo 60 šios šalies piliečių.

Pareigūnai teigia netoli krantų pastebėję orlaivio nuolaužų, tačiau kol kas jie nekomentuoja, kokios galėjo būti katastrofos priežastys. Kaip viena iš priežasčių minima labai blogas oras, stiprus vėjas.

Papildyta 11.06 val. Patikslinti duomenys, kiek žmonių lėktuvu skrido iš Prancūzijos. Civilinės aviacijos šaltiniai pranešė, kad iš Prancūzijos išskrido 66 žmonės: 26 įsėdo į lėktuvą Paryžiuje, 40 – Marselyje. Kiti keleiviai įsėdo Jemene.

Tuo tarpu pareigūnai teigia, kad vilčių rasti išsigelbėjusių žmonių beveik nėra. Naujienų agentūra BNO cituoja vietos pareigūną, kuris teigia, jog lėktuvas sudužo į mažas dalis ir beveik neįmanoma, kad kas nors galėjo išgyventi. Televizijai CNN I.Nadhoimas taip pat teigė, jog nepanašu, kad bus išsigelbėjusiųjų.

Sudužusio lėktuvo dalis rasta vos už 6 minučių nuo oro uosto.

Papildyta 12.10 val. Prancūzijos transporto ministras Dominique Bussereu Prancūzijos radijui teigė, kad dėl lėktuvo katastarofos greičiausiai kaltos oro sąlygos, o ne lainerio techninė būklė. „Jie sako, kad lėktuvas mėgino leistis oro uoste, tačiau šis bandymas nepavyko. Mėgino tūpti antrą kartą ir tada įvyko nelaimė“, – ministro žodžius cituoja BBC.

Tuo tarpu CNN ką tik pranešė, kad išgelbėtas vienas lėktuvo katastrofą patyręs žmogus. Kiti šaltiniai teigia, jog gelbėtojai vandenyje mato daug lėktuvo nuolaužų, plūduriuojančių kūnų.

Papildyta 12.46 val. Prancūzijos transporto ministras teigia, kad katastrofą patyręs lėktuvas 2007 metais buvo tikrintas, tuomet nustatyti keli defektai. Nuo to laiko šis orlaivis į Prancūziją nebebuvo atskridęs. Ministras teigė, kad aviakompanija, kuriai priklausė lėktuvas, nebuvo „juoduosiuose sąrašuose“, tačiau griežčiau kontroliuojama.

Tuo tarpu „Airbus“ atstovai pranešė, jog jų atstovai skris atlikti tyrimo. Anot jų, lėktuvas pagamintas 1990 metais, o Jemeno kompanija naudojo jį nuo 1999 metų.

CNN tuo tarpu praneša, kad sudužusiame lėktuve liko gyvas vaikas.

Papildyta 14.42 val. Paskelbta daugiau informacijos apie išgelbėtą vaiką. Neatskleidžiama, koks jo amžius, tačiau skelbiama, kad jis yra „mažas“. Iš pradžių gelbėtojai teigė matę vandenyje tik negyvų žmonių kūnus ir tik vėliau išvydo vaiką. Jis buvo ištrauktas iš vandens ir nuvežtas į ligoninę.

„Vienas vaikas liko gyvas ir mes tikimės, kad išgelbėsime ir kitų“, – paskelbė oro linijų vadovas Abdulkhabekas al Kadi.

„Tai stebuklas“, – tiesiai šviesiai tai, kas įvyko, apibūdino aviacijos ekspertas Jonas Coxas. Tai jam priminė Mičigane devintajame dešimtmetyje įvykusią katastrofą, kurios metu gyva liko tik 4 metų mergaitė.

Papildyta 15.20 val. „Reuters“ praneša, kad išgelbėtam vaikui – 5 metai. Taip pat gauta informacija, kad vandenyje rasti penkių žmonių kūnai.

Be Komorų, Prancūzijos piliečių, lėktuve taip pat buvo Kanados, Etiopijos, Maroko, Palestinos, Filipinų, Jemeno piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius