-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indonezija ruošiasi iškelti nuskendusį povandeninį laivą

Indonezija penktadienį pranešė planuojanti iškelti savo karinių jūrų pajėgų povandeninį laivą, nuskendusį netoli Balio krantų, artimiesiems gedint dešimčių žuvusių įgulos narių.
Indonezijos kariškiai išplatino povandeninio laivo nuolaužų nuotraukų.
Indonezijos kariškiai išplatino povandeninio laivo nuolaužų nuotraukų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarnybos dar nepatvirtino, ar bus iškeltas povandeninis laivas „KRI Nanggala 402“, rastas gulintis ant jūros dugno perskilęs į tris dalis.

Karinis laivynas penktadienį nurodė laukiantis atplaukiant dviejų laivų, pritaikytų nuolaužų iškėlimo iš didelio gylio operacijoms. Vieną šių laivų siunčia Kinija.

Korpuso dalis galima mėginti iškelti pasitelkiant stiprius elektromagnetus arba oro pontonus, tačiau kol kas neaišku, kaip subyrėjęs povandeninis laivas bus traukiamas į paviršių, sakė karinių jūrų pajėgų vadas Yudo Margono.

„Sunku kalbėti apie konkrečius dalykus, bet galiu pasakyti – pradėsime, vos tik atvyks pagalba“, – jis sakė žurnalistams.

Manoma, kad įgulos narių, kurių iš viso buvo 53, palaikai tebėra laivo nuolaužose, pridūrė Y.Margono.

Kaimyninio Singapūro atsiųstas povandeninių gelbėjimo darbų laivas pateikė vizualinį patvirtinimą, kad Vokietijoje pagamintas povandeninis laivas guli ant jūros dugno daugiau kaip 800 metrų gylyje.

Jo atsiųsti vaizdai galutinai patvirtino, kad vilties rasti gyvų likusių jūrininkų nebėra.

Penktadienį aukų artimieji barstė gėlių žiedlapius į jūrą iš vieno karinių jūrų pajėgų laivo per atminimo ceremoniją „Nanggala“ žūties vietoje.

Daugelis verkė ir stovėjo apsikabinę.

„Nanggala “ buvo vienas iš penkių Indonezijos povandeninių laivų. Jis dingo praeitą savaitę, kai buvo ruošiamasi torpedų leidimo pratyboms.

Įgula paprašė leidimo nerti, o netrukus po to ryšys su laivu nutrūko.

Vėliau paieškų grupės pastebėjo naftos dėmę tikėtinoje laivo pasinėrimo vietoje, todėl tapo akivaizdu, kad galėjo būti pažeista degalų cisterna ir įvyko katastrofa.

Kariškiai dar nėra pateikę oficialaus paaiškinimo dėl „Nanggala“ žūties priežasčių.

Indonezija šį povandeninį laivą gavo 1981 metais, bet kariškiai pabrėžė, kad modernizuotas „Nanggala“ buvo tinkamas plaukioti. Jie taip pat atmetė galimybę, kad laive įvyko sprogimas.

Karinės jūrų pajėgos kėlė prielaidą, kad sugedo laivo elektros sistema ir kad įgula negalėjo imtis gelbėjimosi procedūrų.

Korpusas galėjo suirti, kai laivas nugrimzdo į daug didesnį gylį nei jis buvo pritaikytas plaukioti, sakė kariškiai.

Buvęs šio povandeninio laivo vadas kontradmirolas Muhammadas Ali šalies žiniasklaidai sakė, kad „Nanggala“ galėjo pasiglemžti vadinamoji pavienė vidinė banga, galinti susidaryti tarp skirtingo tankio vandens sluoksnių.

Per pastaruosius dešimtmečius pasaulyje įvyko kelios žmonių gyvybių pareikalavusios povandeninių laivų katastrofos.

Viena didžiausių įvyko 2000 metais Barenco jūroje nuskendus povandeniniam atomlaiviui „Kursk“, Rusijos šiaurės laivyno pasididžiavimui.

Šiam laivui nuskendus per karines pratybas žuvo visi 118 jo įgulos narių. Tyrėjai nustatė, kad pirmagalio skyriuje sprogo viena torpeda, detonavusi visas kitas. Dauguma „Kursk“ įgulos narių mirė iškart, bet dalis išgyveno dar kelias dienas, kol užduso išeikvojus visą skyriuose likusį deguonį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius