Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijoje prabangiuose viešbučiuose – kruvini išpuoliai (video, nuotraukos, atnaujinta 15.11 val.)

Džakartos centre esančiuose dviejuose prabangiuose viešbučiuose penktadienį per sprogimus žuvo mažiausiai devyni ir buvo sužeistas dar 41 žmogus, pranešė policija, kuri nurodė, kad tarp sužeistųjų yra nemažai užsieniečių.
Kruvini išpuoliai Indonezijoje
Kruvini išpuoliai Indonezijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Indonezija

Šalies policijos atstovas Nananas Soekarna sakė, kad buvo sužeista 14 užsieniečių, bet netoliese esančioje ligoninėje sužeistųjų sąraše yra 18 užsieniečių pavardės. 

Papildyta 07.38 val. Pranešama, kad tarp žuvusiųjų yra bent 4 užsieniečiai. Gatvės prieš viešbučius nuklotos stiklo šukėmis ir pastatų dalimis. Ten atvykę daug greitosios pagalbos medikų.

Skelbiama, kad pirmas sprogimas įvyko „Marriott“ viešbutyje, po penkių minučių bomba sprogo ir „Ritz Carlton“ viešbutyje.

„Marriott“ viešbutis jau buvo tapęs teroristų taikiniu – 2003 metais per išpuolį žuvo 12 žmonių. 

Papildyta 07.48 val. BBC praneša, kad praėjus trims valandoms po šių sprogimų įvyko dar vienas teroristinis aktas miesto šiaurėje, tačiau nepranešama apie sužeistuosius.

Kol kas niekas neprisiima atsakomybės dėl šių išpuolių. Tačiau tai gali būti susiję su prezidento rinkimais - prieš dvi savaites šioje šalyje buvo renkamas naujas prezidentas.

Beje, šeštadienį viename viešbučių, kur įvyko sprogimas, turėjo apsistoti „Manchester United“ futbolininkai, tačiau dabar greičiausiai jų kelionė bus atšaukta. 

Papildyta 09.27 val. „Žuvusiųjų skaičius pasiekė devynis. Aštuoni žuvo iš karto, o vienas - ligoninėje, – pareiškė N.Soekarna. – Yra 41 sužeistasis, tarp jų –14 užsieniečių.“

Indonezijos saugumo ministras paskelbė, kad buvo sužeista 50 žmonių ir kad tarp žmonių, žuvusių viešbučiuose „Ritz-Carlton“ ir „Marriott“ yra Naujosios Zelandijos pilietis.

Indonezijoje didelio teroro akto nebuvo jau daugiau kaip trejus metus. Šį mėnesį įvykę prezidento rinkimai taip pat praėjo taikiai, ir tai akcentavo pažangą, kurią padarė ši daugiausiai gyventojų turinti musulmoniška pasaulio valstybė nuo 10-ojo dešimtmečio pabaigos chaoso ir smurto, lydėjusių buvusio autokrato Suharto žlugimą.

Liudininkai išpuolių vietose Indonezijos televizijai „Metro“ pasakojo, kad sužeistieji buvo išvežami greitosios pagalbos automobiliais.

„Kai kurie „Ritz-Carlton“ pastato langai išdužę, daugiausia – žemesniuose aukštuose. Žiūriu į jį iš savo biuro“, – sakė gretimame pastate dirbanti Myra Junor. „Marriott“ langai taip pat buvo išdaužyti.

Dėl daugelio išpuolių, įvykdytų Indonezijoje 2002-2005 metais, įskaitant sprogimus Balio saloje 2002 metais, per kuriuos žuvo 202 žmonės, buvo kaltinami islamistų kovotojai iš regioninės organizacijos „Jemaah Islamiah.“ Daugelis tų kovotojų jau areštuoti, bet vienoje ketvirtadienį paskelbtoje Australijos saugumo ataskaitoje sakoma, kad „Jemaah Islamiah“ gali būti pasirengusi smogti vėl.

Įtampa dėl vadovybės šioje islamistų organizacijoje ir tai, kad neseniai iš kalėjimų buvo paleisti kai kurie jos nariai, padidino tikimybę, kad atskilusios grupuotės dabar gali siekti vėl išjudinti šį judėjimą smurtiniais išpuoliais, sakoma Australijos strateginės politikos instituto ataskaitoje. 

Papildyta 15.11 val. Iki šiol nėra aiškūs tikslūs duomenys, kiek žmonių žuvo per kruvinus išpuolius – vienos naujienų agentūros skelbia, kad žuvo devyni, kitos – kad aštuoni žmonės. Patvirtinta, kad vienas žuvęs – atvykėlis iš Naujosios Zelandijos. 

Pranešama, kad mažiausiai vienas teroristas buvo apsitojęs „Marriott“ viešbutyje, jis užfiksuotas stebėjimo kamerose, stumiantis turistinį krepšį ant ratų. Tai, kad teroro išpuoliai organziuoti viešbučiuose apsistojusių žmonių, patvirtina ir faktas, kad 18-ajame „Marriott“ aukšte rasta dar viena bomba, kurią pavyko neutralizuoti. Ji rasta nešiojamojo kompiuterio krepšyje. Kol kas manoma, kad teroro išpuolius galėjo organizuoti du mirtininkai.

Kol kas niekas neprisėmė atsakomybės už šiuos išpuolius, tačiau beveik neabejojama, kad tai padarys „Jemaah Islamiah“ grupuotė. 

Tuo tarpu Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono sušauktos spaudos konferencijos metu paskelbė, jog teroristai norėjo pakirsti pasitikėjimą šalimi ir veikė prieš jos interesus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius