Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Indonezijoje už draudžiamą prekybą alkoholiu viešai nuplaktas vienas krikščionis

Indonezijoje penktadienį minios suaugusiųjų ir vaikų akivaizdoje buvo nuplaktas krikščionis, prekiavęs alkoholiu konservatyvioje Ačeho provincijoje ir taip pažeidęs musulmonišką svaigiuosius gėrimus draudžiantį įstatymą.
Indonezijoje už draudžiamą prekybą alkoholiu viešai nuplaktas vienas krikščionis
Indonezijoje už draudžiamą prekybą alkoholiu viešai nuplaktas vienas krikščionis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jono Simbolono veidą buvo iškreipęs skausmas, kol kaukėtas pareigūnas plakė jį rotango lazda ant specialiai prie mečetės pastatytos pakylos provincijos sostinėje Banda Ačehe.

Jis yra trečias viešai nuplaktas ne musulmonas nuo tada, kai 2001 metais Sumatros saloje esančiam Ačehui buvo suteikta teisė įsivesti šariatą – tai buvo numatyta susitarime su centrine vyriausybe, kuris buvo pasirašytas siekiant nutraukti ilgalaikį sukilimą.

„Mūsų vyriausybė yra įsipareigojusi užtikrinti islamo teisę“, – sakė Banda Ačeho meras Aminullah Usmanas.

„Jeigu įvyksta koks nors (islamo įstatymų) pažeidimas, reikia nedelsiant apie jį pranešti Šariato policijai ir mes nubausime (pažeidėją) taip kaip šiandien“, – sakė jis.

Po dešimties kirčių nuo bausmės vykdymo pradžios J.Simbolono būklę patikrino gydytojas ir bausmės vykdymas buvo tęsiamas.

Jis buvo vienas iš 10 žmonių – aštuonių vyrų ir dviejų moterų, kurie buvo nuplakti po penktadienio pamaldų už įvairius nusikaltimus, tarp jų ir sąvadavimą, prostituciją ir azartinius lošimus.

Viena nesusituokusi pora gavo po 20 kirčių už tai, kad nesilaikė deramo atstumo – per daug didelis fizinis artumas yra laikomas įžanga į nesantuokinius lytinius santykius.

Ne musulmonai, pažeidę nacionalinę ir religinę teisę – pavyzdžiui, pardavinėję kontrabandinį alkoholį – gali būti baudžiami pagal nacionalinės arba religinės teisės įstatymus.

Spalį dėl nelegalios prekybos suimtam J.Simbolonui buvo skirta 36 kirčių bausmė.

Maždaug 98 proc. iš 5 mln. Ačeho gyventojų yra musulmonai, kurie gyvena pagal religinę šariato teisę.

Ne musulmonai, pažeidę nacionalinę ir religinę teisę – pavyzdžiui, pardavinėję kontrabandinį alkoholį – gali būti baudžiami pagal nacionalinės arba religinės teisės įstatymus.

„Simbolonas yra krikščionis, tačiau jis nusprendė pasirinkti šariatą“, – sakė vyriausiasis prokuroras Erwinas Desmanas ir pridūrė, kad šis vyras galėjo pasirinkti plakimą ir išvengtų ilgos baudžiamojo teismo procedūros.

Ačehas yra vienintelė didžiausios musulmoniškos pasaulio valstybės Indonezijos provincija, kurioje galioja islamo arba Šariato teisė.

Pernai Ačehe buvo nuplakti du gėjai, turėję lytinių santykių tarpusavyje. Kiekvienam jų buvo skirta 100 rimbo kirčių bausmė, kurią pasmerkė žmogaus teisių gynėjai.

Likusioje Indonezijos dalyje galioja iš buvusių valdytojų Nyderlandų paveldėtas baudžiamasis kodeksas ir homoseksualių asmenų lytiniai santykiai nėra draudžiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius