-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Indonezijos lyderis: V.Putinas ir Xi Jinpingas dalyvaus G-20 susitikime

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas dalyvaus artėjančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime, penktadienį paskelbtame interviu patvirtino forumą organizuojančios Indonezijos lyderis.
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas
Vladimiras Putinas ir Xi Jinpingas / „Scanpix“ nuotr.

V.Putino ir Xi Jinpingo dalyvavimas sudarytų sąlygas svarbioms deryboms su JAV prezidentu Joe Bidenu, Vašingtonui įsivėlus į konfrontaciją su abiem konkuruojančiomis galybėmis. Itin didelė įtampa šiuo metu tvyro dėl krizių Ukrainoje ir Taivane.

Iki šiol buvo neaišku, ar Rusijos ir Kinijos vadovai atvyks į lapkritį vyksiančias derybas Indonezijos kurortinėje Balio saloje. Maskva yra izoliuota dėl savo invazijos į Ukrainą, o kinų lyderis dėl koronaviruso pavojaus riboja užsienio keliones.

Tačiau Indonezijos prezidentas Joko Widodo interviu naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad abu lyderiai asmeniškai dalyvaus G-20 viršūnių susitikime.

„Xi Jinpingas atvyks. Prezidentas Putinas taip pat man sakė, kad atvyks“, – pranešime cituojamas J.Widodo.

Kremliaus pareigūnai birželį pranešė, kad V.Putinas priėmė J.Widodo kvietimą į viršūnių susitikimą ir dalyvaus, jeigu leis COVID-19 pandemijos sąlygos.

Indonezija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja G-20, todėl šalis atsidūrė pasaulio įvykių centre, Europoje siaučiant karui ir tvyrant didžiausiai pastarųjų metų įtampai Taivano sąsiauryje, kur Kinija neseniai surengė iki šiol didžiausias savo karines pratybas.

Vakarų šalys spaudžia Džakartą, balandį paskelbusią, kad V. Putinas yra pakviestas į G-20 susitikimą, pergalvoti savo sprendimą.

Tačiau Indonezija laikosi neutralios pozicijos ir ragina taikiai spręsti vasarį prasidėjusį konfliktą Ukrainoje. J.Widodo anksčiau šiemet apsilankė tiek Kyjive, tiek Maskvoje.

Paklaustas apie J.Widodo komentarus, Indonezijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Teuku Faizasyah naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad Rusija ir Kinija „gavo kvietimą ir sakė, kad dalyvaus“.

„Tai kelia mums didelių vilčių“, – pridūrė URM atstovas.

J.Widodo administracijos vadovas atsisakė komentuoti šį klausimą, o prezidento paskirtas valstybės sekretorius neatsakė į prašymą pakomentuoti.

Indonezija taip pat pakvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį į viršūnių susitikimą su didžiausių pasaulio ekonomikų lyderiais, siekdama paskatinti kariaujančias šalis siekti kompromiso.

Ukrainos vadovas, kurio šalis nėra G-20 narė, pranešė, kad dalyvaus bent virtualiai.

Praėjusį mėnesį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pasitraukė iš G-20 diplomatijos vadovų susitikimo Balyje, sulaukęs griežto pasmerkimo dėl Maskvos karinio puolimo prieš kaimynę šalį.

Tuo metu Xi Jinpingas nekeliauja į užsienį nuo COVID-19 protrūkio pradžios. Jis tik praėjusį mėnesį pirmą kartą apsilankė už Kinijos žemyninės dalies ribų – tarptautiniame finansų centre Honkonge, kur buvo taikomos griežtos saugumo priemonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius