Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 10 20 /17:51

Indonezijos prezidentas J.Widodo prisaikdintas dar vienai kadencijai

Indonezijoje sekmadienį prisiekė antrajai kadencijai išrinktas prezidentas Joko Widodo, virš susirinkusių žiūrovų galvų sklandant sraigtasparniams ir kariuomenei budint šalies sostinėje Džakartoje po to, kai vos prieš kelias dienas islamistų kovotojai pasikėsino į šalies saugumo ministrą.
Joko Widodo inauguracija
Joko Widodo inauguracija / „Scanpix“/AP nuotr.

Užsienio valstybių vadovai, įstatymų leidėjai ir politiniai konkurentai stebėjo, kaip 58 metų J.Widodo ir 76 metų viceprezidentas Ma'rufas Aminas perskaitė priesaikos tekstą pradėdami penkerių metų kadenciją, kurios metu vadovaus šaliai, turinčiai didžiausią pasaulyje musulmonų daugumą.

Miestas buvo papuoštas raudonai baltomis Indonezijos vėliavomis, tačiau šventinę nuotaiką temdė faktas, kad mieste buvo dislokuota maždaug 30 tūkst. karių, baiminantis dar vieno išpuolio.

Sekmadienį buvo uždraustos ir demonstracijos, nes Indonezija ir toliau kenčia nuo ekstremistų smurto.

Keli tūkstančiai prezidento šalininkų, daugelis kurių vilkėjo marškinėlius su lyderio atvaizdu, stebėjo ceremoniją dideliame ekrane prie Džakartos nacionalinio paminklo.

„Nerimavau, kad jei jis būtų pralaimėjęs, valdžią perimtų musulmonai – kietosios linijos šalininkai“, – naujienų agentūrai AFP kalbėjo prezidento šalininkas Suprihatini, kaip ir daugelis indoneziečių turintis tik vieną vardą.

„Aš esu musulmonas, tačiau nenoriu, kad čia vyktų toks judėjimas“, – pridūrė 53 metų vyras.

Prezidentas, taip pat vadinamas Jokowi, teigė, kad jo paskutinė kadencija bus skirta kovai su skurdu, siekiant iki 2045 metų paversti maždaug 260 mln. gyventojų turinčią šalį viena iš penkių didžiausių pasaulio ekonomikų.

„Raginu ministrus, valstybės pareigūnus ir biurokratus rimtai žiūrėti į šiuos tikslus“, – pareiškė jis parlamentui ir pridūrė, kad pareigūnai, nepadedantys siekti šių tikslų, bus atleisti.

Prezidento šalininkai Džakartos gatvėmis nešė 200 metrų ilgio Indonezijos vėliavą, o antrame pagal dydį Surabajos mieste prezidento gerbėjai paruošė septynių metrų aukščio ryžių bokštą – tradicinį ryžių su daržovėmis ir mėsa patiekalą.

„Kritiniai laikai“

J.Widodo, buvęs populiarus verslininkas ir didelis sunkiojo metalo gerbėjas, nepriklausantis politiniam ir kariniam elitui, buvo laikomas Indonezijos atsaku Barackui Obamai, kai buvo išrinktas pirmą kartą 2014 metais, iš dalies dėl kelių į oro uostus infrastruktūros plėtros.

Visgi jo vyriausybė sulaukė kritikos po krizių bangos, kuri gali mesti šešėlį paskutinei prezidento kadencijai.

J.Widodo laukia įvairūs iššūkiai – nuo visą šalį apimančių antivyriausybinių demonstracijų, per kurias jau žuvo trys studentai, ir smogo dėl miškų gaisrų, kurie sukėlė diplomatinę įtampą su Indonezijos kaimynėmis, iki mirtinų neramumų Papua provincijoje bei didžiausios Pietryčių Azijos ekonomikos sulėtėjimo.

Padėtis šalyje smarkiai pasikeitė praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai J.Widodo iškovojo pergalę prieš buvusį karinį generolą.

„Tai yra silpniausia J.Widodo politinio vadovavimo vieta“, – teigė Džakartoje įsikūrusio strateginių studijų centro „Madani Center for Development and International Studies“ analitikė Arya Sandhiyudha.

„Tai bus išbandymas prezidentui kritiniais laikais“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį visame salyne kilo vieni didžiausių studentų mitingų nuo tada, kai 1998 metais įvyko masinės demonstracijos valdant diktatoriui Suhartui.

J.Widodo inauguracija įvyko praėjus šiek tiek daugiau nei savaitei po to, kai du vietos ekstremistų grupuotės, siejamos su „Islamo valstybe“, nariai užpuolė ir subadė šalies saugumo ministrą.

Įvykio vietoje buvo suimti du įtariamieji, o vėliau buvo sulaikyta dar dešimtys įtariamų kovotojų. Buvęs generolas Wiranto, kuris kaip ir daugelis indoneziečių turi vieną vardą, gydomas ligoninėje.

J.Widodo naująją kadencija pradeda sulaukęs ir kritikos, kad Indonezijoje du dešimtmečius vykusios demokratinės reformos griūva vadovaujant asmeniui, kurį kadaise „The Time New“ vadino „Naująją viltimi“.

Konservatyvaus dvasininko Ma'rufo Amino pasirinkimas viceprezidentu taip pat kelia abejonių dėl Indonezijos kaip tolerantiškos islamo šalies reputacijos.

Regis, J.Widodo administracija buvo nepasirengusi rugsėjį kilusiems protestams, kurių metu tūkstančiai studentų išėjo į gatves protestuodami prieš įvairiais reformas, įskaitant lytinių santykių draudimą iki vedybų ir pokyčius, kurie, pasak kritikų, susilpnins kovos su korupcija agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius