Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indonezijos prezidentas susitiks su V.Zelenskiu ir V.Putinu

Indonezijos, šiuo metu pirmininkaujančios Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių klubui, prezidentas Joko Widodo sekmadienį išvyko į Europą. Jis, be kita ko, planuoja apsilankyti Rusijoje ir Ukrainoje bei susitikti su šių valstybių vadovais ir paraginti juos surengti taikos derybas.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

J.Widodo išvyko į Vokietiją kaip svečias sekmadienį ir pirmadienį dalyvauti Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime, o vėliau keliaus į Ukrainos sostinę Kyjivą susitikti su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Misija – paprašyti... prezidentą Zelenskį pradėti taikos dialogo forumą, kad būtų sukurta taika, nes karas turi būti sustabdytas“, – sakė jis spaudos konferencijoje Džakartoje.

J.Widodo sakė, kad su Ukrainos lyderiu taip pat aptars maisto tiekimo grandinę, kurią „reikia greitai atnaujinti“. Planuojama, kad iš Kyjivo J.Widodo išvyks į Maskvą ir susitiks su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu.

Vizitas į Maskvą planuojamas birželio 30 dieną, anksčiau pranešė Indonezijos pareigūnai.

„Su ta pačia misija prašysiu prezidento Putino pradėti dialogą, nedelsiant nutraukti ugnį ir sustabdyti karą“, – sakė jis.

Balandį J.Widodo paskelbė paskambinęs V.Zelenskiui ir pakvietęs jį kaip svečią prisijungti prie pasaulio lyderių 2022 metų lapkritį Balyje vyksiančiame G-20 aukščiausiojo lygio susitikime.

Šiais metais Indonezija rotacijos tvarka pirmininkauja G-20, ir Vakarų šalys, vadovaujamos Jungtinių Valstijų, spaudė ją pašalinti Rusiją iš susitikimo.

Tačiau J.Widodo neatšaukė kvietimo Rusijai ir teigė, kad V.Putinas išreiškė ketinimą dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime lapkričio mėnesį.

Indonezija, kaip ir dauguma didžiųjų besiformuojančios rinkos ekonomikos šalių, stengiasi laikytis neutralios pozicijos ir ragina taikiai užbaigti kelis mėnesius trunkantį karą.

Atsakydamas į V.Zelenskio prašymą, J.Widodo atsisakė siųsti ginklų Ukrainai, bet pasiūlė humanitarinę pagalbą.

Baigęs vizitą Europoje, J.Widodo vyks į Jungtinius Arabų Emyratus, o paskui grįš į Indoneziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius