-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Informaciją nutekinusiam JAV bankininkui – kalėjimas ir 5 mln. dolerių bauda

Buvęs investicinio banko „Goldman Sachs“ valdybos narys pripažintas kaltu dėl informacijos nutekinimo ir dvejus metus praleis kalėjime.
Rajatas Gupta
Rajatas Gupta / Reuters/Scanpix nuotr.

63 metų Rajatas Gupta nutekino valdybos informaciją dabar jau kalinčiam Rajui Rajaratnamui, kuris dirbo rizikos draudimo fondų vadybininku, skelbia naujienų tarnyba BBC.

1994-2003 metais R.Gupta buvo verslo konsultacinės bendrovės „McKinsey“ galva ir dalyvavo uždaruose  „Procter&Gamble“, „Goldman Sachs“ posėdžiuose. Po jų informaciją jis perduodavo R.Rajaratnamui. Jam šis išdavė ir bendrovės „Procter&Gamble“ ketvirčio rezultatus.

R.Rajaratnamas už pasinaudojimą viešai neatskleista informacija nuteistas 11 metų kalėjimo. Teigiama, kad pasinaudodamas ja vyras uždirbo 70-75 mln. dolerių.

Slapti įrašai

Teisme žiuri išklausė slapta darytus pokalbių įrašus tarp R.Guptos ir R.Rajaratnamo. Teisėjai ypač atidžiai vertino 2008 metų rugsėjo 23 dienos pokalbį. Bankininkas paskambino R.Rajaratnamui vos pasiklausęs privataus konferencinio pokalbio. Jis pranešė apie pokalbyje girdėtas investicijas – esą į „Goldman Sachs“ 5 mlrd. dolerių ketina investuoti milijardieriaus Warreno Buffeto kompanija „Berkshire Hathaway“. Apie sandorį viešai turėjo būti paskelbta tądien pasibaigus vertybinių popierių biržų darbo laikui. 

Teigiama, kad ši informacija R.Rajaratnamui padėjo užsidirbti milijoną dolerių. Jis po pokalbio įsigijo „Goldman Sachs“ akcijų už 40 mln. dolerių. 

JAV teismas R.Guptą pripažino kaltu keturiuose baudžiamuosiuose kaltinimuose. Jam skirtas dvejų metų kalėjimas,  taip pat nurodyta sumokėti 5 mln. dolerių baudą. 

Vyras teigė apgailestaujantis savo šeimai ir draugams sukėlęs skausmą. „Praradau savo reputaciją, kurią kūriau visą gyvenimą. Verdiktas yra sukrečiantis“, – sakė nuteistasis. 

Indijoje gimęs R.Gupta yra baigęs Harvardo universitetą, jis taip pat dirbo „Procter&Gamble“, Rockfellerio fondo bei Bilo ir Melindos Gatesų fondo valdybose.

Teigiama, kad prokurorai reikalavo daug griežtesnio bankininko atsako už savo veiksmus, vyrui skirta pati švelniausia bausmė.

Šis atvejis – tai vienas didžiausių rizikos draudimo fondų skandalų „Wall Streete“ per pastaruosius 30 metų. Pastaraisiais metais jau buvo nuteisti keli vadybininkai, teisininkai, kurie dirbo bendrovėse ir dalijosi svarbia informacija. Jie visada žinojo lemiamas žinias, ketvirčių planus, ataskaitas anksčiau nei rinkos, kurias tokia informacija paveikdavo į teigiamą arba neigiamą pusę.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius