Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ingrida Šimonytė: jei ES paramos lėšos buvo naudojamos netinkamai, jos turės būti grąžintos

Jei bus nustatyta, kad Transporto investicijų direkcijos (TID) vykdomiems projektams buvo netinkamai panaudotos Europos Sąjungos (ES) paramos lėšos, jos turės būti grąžintos, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

TID šiuo metu atliekant tyrimą, kiek Europos Sąjungos (ES) lėšų galėjo būti panaudota netinkamai, ministrė ragino „nedramatizuoti“ situacijos ir tikino, jog Lietuva dėl Europos Komisijos sustabdytų mokėjimų vienai iš ją administruojančių agentūrų nuostolių nepatirs.

„Nemanau, kad čia reikėtų labai kažkaip dramatizuoti tą (Europos Komisijos – BNS) sprendimą. Jeigu bus nustatyta, jog iš tikrųjų buvo pažeidimų, lėšos bus išieškotos iš pažeidimus padariusių asmenų, ir tokiu atveju europinės lėšos bus perskirstytos kitiems tikslams, kurie gali būti finansuoti“, – trečiadienį žurnalistams sakė I.Šimonytė.

Jos teigimu, netinkamai lėšas panaudojusios institucijos turės jas lėšas grąžinti.

Valstybės kontrolė antradienį paskelbtoje ES paramos panaudojimo ataskaitoje nurodė, kad maždaug 19,3 mln. litų ES lėšų 2009 metais buvo panaudota netinkamai.

„Kalbėti apie kažkokius Lietuvos praradimus tikrai nėra pagrindo, kaip ir nėra pagrindo konstatuoti, kad tikrai buvo padaryti kokie nors pažeidimai. Taip, yra pateiktos pastabos, įgyvendinančios institucijos didžiąja dalimi su jomis nesutinka, turi savo motyvų. Ir kurie iš tų motyvų yra labiau pagrįsti – ar Valstybės kontrolės pastabos, ar įgyvendinančių institucijų motyvacija – manau, kad išaiškės diskusijų metu, ir tuomet galiausiai finansavimas bus atnaujintas“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Finansų ministerijos teigimu, dėl to, ar šios lėšos tikrai yra netinkamos išlaidos, pradėti tyrimai kiekvienos iš ES paramą administruojančių institucijų, kuriose buvo nustatyti galimi neatitikimai, ir bus išsiaiškinta, ar Valstybės kontrolės įvardintos galimos netinkamos išlaidos iš tiesų yra netinkamos finansuoti ES lėšomis.

Europos Komisija (EK), susipažinusi su Valstybės kontrolės atliktu 2009 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos panaudojimo auditu, nusprendė laikinai sustabdyti mokėjimus transporto srities projektams, kuriuos administruoja Transporto investicijų direkcija.

Finansų ministrės patarėja Giedrė Balčytytė trečiadienį BNS patvirtino, kad toks EK sprendimas yra priimtas šių metų sausio mėnesį.

Tai pirmas kartas kai EK stabdo mokėjimus per vieną iš Lietuvoje veikiančių ES paramos administravimo agentūrų.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius