Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Instagram“ spąstai: turtuolių vaikai demaskuoja turtus norinčius nuslėpti tėvus

Naivūs turtuolių įpėdiniai kelia pavojų savo šeimos turtams besipuikuodami jais socialiniuose tinkluose, – perspėja kibernetinio saugumo ekspertai.
Turtuolių vaikai socialiniuose tinkluose demaskuoja turtus norinčius nuslėpti tėvus.
Turtuolių vaikai socialiniuose tinkluose demaskuoja turtus norinčius nuslėpti tėvus. / „Instagram“ nuotr.

Kaip skelbia portalas telegraph.co.uk, tokie tinklalapiai kaip „Instagram“ vis dažniau tampa terpe, kur pasiturintys jaunuoliai giriasi savo superautomobiliais, jachtomis ir privačiais lėktuvais. Vis dėlto toks šeimos turtų demonstravimas neprasprūsta pro sukčiavimo tyrėjų ir nusikaltėlių akis.

Kibernetinio saugumo ekspertai sako, maždaug 75 proc. bylų kaip tam tikri įrodymai panaudojami socialinių tinklų įrašai.

Britų ekspertas, „K2 Intelligence“ Londone vykdantysis direktorius Oisinas Fouere teigė, kad socialiniai tinklai tapo „pirmuoju trumpu apsidairymu“ po ypač turtingų žmonių gyvenimus.

Vienoje skolų išieškojimo byloje, kurioje vyras tvirtino neturėjęs jokio vertingo turto, netikėtai jis buvo išduotas sūnaus, socialiniame tinkle paviešinusio nuotrauką, kurioje šeima pozuoja 12 mln. vertės jachtoje Bahamuose.

Leidinys „Observer“ skelbia, kad žmonės išsiduoda socialiniuose tinkluose, nesuvokdami „Facebook“ ir „Twitter“ įtakos. Būta atvejo, kai sukčiavimo byloje buvo konfiskuotas „neseniai įsigytas privatus lėktuvas“, nes vieno iš sukčių sūnus paviešino nuotrauką „Instagram“, kur kartu su tėvu stovi prie orlaivio.

Netgi tie, kurie turėtų aiškiai suvokti socialinių tinklų keliamą pavojų, vis dar be baimės juose reiškiasi. Kovo mėnesį bankrutavęs reperis „50 Cent“ JAV teismo buvo paprašytas pasiaiškinti, kaip jis galėjo pozuoti su krūva 100 dolerių kupiūrų. Tuomet jis tvirtino, kad pinigai buvo netikri.

Ekspertų teigimu, duomenys, skelbiami socialiniuose tinkluose, gali būti panaudoti ir, tarkime, žmonių buvimo vietoms nustatyti. Jų aiškinimu, stebint žmogaus profilį, galima pamažu konstruoti vaizdą apie asmenį: kur jis būna, kokie jo pomėgiai, su kuo reguliariai bendrauja.

Štai vieno žlugusio Rusijos banko generalinis direktorius tvirtino, kad neturėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn Jungtinėje Karalystėje, nes jis nebuvo nuolatinis šalies gyventojas.

„Dalis įrodymų paėmėme būtent iš socialinių tinklų: chronologiškai išdėliotos žinutės, kuriose šeimos nariai ir jis pats čia gyvena ir veikia, taip buvo galima pagrįsti Jungtinės Karalystės vykdomą teisingumą“, – aiškina britų ekspertai.

Kibernetinio saugumo ir tyrimų generalinis direktorius Andrew Beckettas teigė, kad praėjusiais metais skyrybų byloje atskleistas bandymas nuslėpti milijoninius turtus. Tuomet vyras tvirtino esantis visiškai basas, tačiau slepiamus pinigus ir turtus socialiniuose tinkluose „suregistravo“ jo vaikai.

„Mes peržvelgėme socialinius tinklus, ypatingai jo vaikų paskyras, kur jie buvo atsižymėję daugybėje vietų“, – sakė A.Beckettas. Daugelis iš šių vietų, kaip paaiškėjo, buvo registruotos minėto vyro vardu.

„Tuomet prieš teismą mes pasirengėme sąrašą su jo turtu, kuris įvertintas 60 mln. dolerių, kuris laikinai buvo areštuotas, kol vyras atseikėjo žmonai dalį jo“, – aiškino A.Beckettas.

Žinutės ir nuotraukos socialiniuose tinkluose padaro turtuolius pažeidžiamus. Anot portalo, viena turtuolė turėjo el. pašto paskyrą, į kurią buvo įsilaužta, nes jos slaptažodis buvo jos šuns vardas. Pastarasis, be abejo, buvo paminėtas socialiniuose tinkluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius