Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir vėl Katalonija – Ispanija susiriejo su Belgijos flamandų regionu

Belgijos flamandų regiono parlamento pirmininkui pareiškus, kad Ispanijos reakcija į krizę Katalonijoje parodė, jog šalis negali būti „modernios, demokratiškos Europos Sąjungos dalis“, Madridas netruko atsakyti diplomatiniais manevrais, rašo „Politico“.
Protestas Barselonoje
Protestas Barselonoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos vyriausybė po tokio flamandų lyderio Jano Peumanso pasisakymo, kuriuo jis sukritikavo Madrido veiksmus po pernykščio referendumo dėl Katalonijos nepriklausomybės, iškart atėmė iš flamandų atstovo Ispanijos sostinėje diplomatinį statusą.

Flandrijos ministras-prezidentas Geertas Bourgeois tokį Madrido sprendimą pavadino „labai nedraugišku poelgiu“ ir pridūrė, kad kaip įmanoma greičiau pakvies Ispanijos ambasadorių pasiaiškinti.

Bet kas nutiko? Flandrijoje praėjusią savaitę buvo atidaryta nuotraukų iš pernykščių neramumų Katalonijoje paroda, ir regiono parlamento pirmininkas J.Peumansas, regis, nesusilaikė.

Kalbėdamas apie referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės, kurį Ispanijos teismai pripažino neteisėtu, jis pareiškė: „Visi, kurie griebiasi smurto prie balsadėžių, degina demokratiją. Tikri demokratai gerbia žmonių valią.“

„Smurtas per balsavimą nepateisinamas, kaip ir smurtas prieš politikus dėl jų nuomonės. Politikų kalinimas irgi yra smurtinis veiksmas“, – pridūrė J.Peumansas.

Šis flamandas anksčiau buvo paskelbęs viešą paramos laišką buvusiai Katalonijos parlamento pirmininkei Carme Forcadell, kuri su dar keliais buvusiais regiono lyderiais yra sulaikyta ir laukia teismo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carme Forcadell
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Carme Forcadell

Laiške J.Peumansas vadino C.Forcadell areštą „klastingu poelgiu“ ir „įrodymu, kad centrinė Ispanijos vyriausybė negali būti modernios, demokratiškos Europos Sąjungos dalis“.

Ispanijos užsienio reikalų ministras Josepas Borrellas tuoj pat išsikvietė Belgijos ambasadorių Marcą Calcoeną, o vėliau patvirtino, kad flamandų atstovas Madride Andre Hebbelinckas neteko diplomatinio statuso ir neliečiamybės.

„Tokie komentarai netinkami šaliai, kuri yra draugė ir sąjungininkė, – Belgijai“, – pranešime pažymėjo Ispanijos užsienio reikalų ministerija.

A.Hebbelinckas irgi neliko skolingas: „Negali iš diplomato atimti teisės dirbti. Tai gali padaryti tik tokiu atveju, jei vyriausybė, kuriai diplomatas atstovauja, pripažįsta, kad jis padarė klaidą. Techniškai Ispanijos užsienio reikalų ministras elgiasi netiksliai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius