Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 16 /15:40

Iraką paralyžiavo dar viena smėlio audra

Iraką pirmadienį užklupo dar viena smėlio audra, visoje šalyje privertusi uždaryti oro uostus, mokyklas, universitetus ir valdžios įstaigas, pranešė pareigūnai.
Irakas
Irakas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Irake tai jau aštunta smėlio audra nuo balandžio vidurio. Tokių audrų Irake pastaraisiais metais labai padaugėjo dėl dirvožemio degradacijos procesų ir didelių sausrų. Prie padėties blogėjimo prisideda klimato kaita, kylanti vidutinė oro temperatūra ir smarkiai sumažėjęs kritulių kiekis, taip pat pernelyg intensyvus upių vandens naudojimas, užtvankos, pernelyg intensyvus ganymas, miškų naikinimas.

Per ankstesnę smėlio audrą šį mėnesį žuvo žmogus, o dar 5 tūkst. buvo hospitalizuoti dėl kvėpavimo sutrikimų.

Pirmadienį sostinėje Bagdade tvyrojo tirštas dulkių debesis. Smėlio audra taip pat apėmė daugelį kitų miestų, įskaitant šiitų šventąjį an Nadžafo miestą pietuose ir as Suleimaniją šiauriniame kurdų autonominiame regione, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Geltonas ir oranžinis smėlis nuklojo pastatų stogus, automobilius, prasiskverbė į namus. Bagdado oro uoste matomumas buvo vos 300 m, todėl pareigūnai uždarė oro erdvę ir sustabdė skrydžius, pranešė valstybinė naujienų agentūra INA.

Oro uostai an Nadžafe ir as Suleimanijoje taip pat buvo uždaryti visai dienai, sakoma pranešime.

Septynių iš 18 Irako provincijų, įskaitant Bagdadą, pareigūnai nurodė uždaryti valstybines įstaigas, bet medicinos įstaigos dirba.

Pareigūnai įspėja, kad didžiausias pavojus gresia pagyvenusiems žmonėms ir asmenims, sergantiems lėtinėmis kvėpavimo takų ar širdies ligomis.

Iki vidurdienio į ligonines visame Irake buvo paguldyta mažiausiai 2 tūkst. žmonių, kuriems reikėjo deguonies terapijos, pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai Seif al Badras.

Naujienų agentūros AFP korespondentai pranešė sostinės Šeicho Zayedo (Zajedo) ligoninėje matę apie 20 daugiausia vyresnio amžiaus pacientų.

Vienas jų, 70-metis Hadi Saada, gulėjo ant šono intensyviosios terapijos skyriaus lovoje su prijungtu prie dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatu.

„Dūsta nuo dulkių“

Nuo balandžio mėnesio, kai prasidėjo smėlio audros, jis jau trečią kartą atsidūrė ligoninėje, sakė šio vyro sūnus Mohammedas Saada ir pridūrė, kad jo tėvas turi širdies problemų.

Kitas pacientas, 70-metis Khaledas Jassemas, taip pat buvo prijungtas prie deguonies aparato.

„Esame čia nuo 8 val. ryto... Mano tėvas serga širdies liga, diabetu, hipertenzija ir dūsta nuo dulkių“, – sakė jo sūnus Walidas Jassemas .

Pirmadienį į Šeicho Zayedo ligoninę buvo paguldyti mažiausiai 75 žmonės, kuriems buvo sunku kvėpuoti, sakė šios gydymo įstaigos intensyviosios terapijos skyriaus darbuotojas.

Mokyklos visoje šalyje taip pat uždarytos, o mokslo metų pabaigos egzaminai buvo atidėti iki antradienio. Universitetai taip pat atidėjo egzaminus.

Naujausia smėlio audra turėtų palaipsniui nurimti iki pirmadienio vakaro, pranešė meteorologai.

Nors Irakas vadinamas dviejų upių – legendinių Tigro ir Eufrato – kraštu, vandens tiekimas daug metų mažėja. Dabar Irakas priskiriamas penkioms pasaulio valstybėms, susiduriančioms su didžiausia grėsme dėl klimato kaitos ir dykumėjimo.

Balandžio mėnesį vienas Aplinkos ministerijos pareigūnas perspėjo, kad ateinančiais dešimtmečiais Irake gali būti po „272 dulkių dienas“ per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius