Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2022 05 05 /19:48

Irake dėl smėlio audros ligoninėse atsidūrė per tūkstantį žmonių

Irake vienas žmogus mirė ir dar daugiau nei 5 tūkst. ketvirtadienį pateko į ligonines dėl smėlio audros sukeltų kvėpavimo sutrikimų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.
Smėlio audra Irake
Smėlio audra Irake / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Smėlio audra buvo jau septinta Irake pastarąjį mėnesį.

Tokių audrų Irake pastaraisiais metais labai padaugėjo dėl dirvožemio degradacijos procesų ir didelių sausrų. Prie padėties blogėjimo prisideda klimato kaita, kylanti vidutinė oro temperatūra ir smarkiai sumažėjęs kritulių kiekis.

Šešių iš 18 šalies provincijų, įskaitant Bagdadą ir vakarinį Anbarą, gyventojai pabudę ir vėl išvydo tirštu dulkių debesiu aptrauktą dangų.

Slinkdama per Iraką smėlio audra, nešdama springdančius oranžinius dulkių debesis, pasiekė sostinę Bagdadą ir šventąjį Nadžafo miestą.

„Viena mirtis registruota Bagdade“, ligoninės iki šiol sulaukė „ne mažiau nei 5 tūkstančių“ pacientų, sakoma Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Seifo al Badro pranešime.

Labiausiai nuo audros nukentėjo žmonės, sergantys „lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, tokiomis kaip astma“, ir vyresnio amžiaus žmonės, ypač sergantys širdies ligomis, nurodė ji.

S.al Badras pridūrė, kad daugiausia atvejų buvo „vidutinio ar mažo intensyvumo“ susirgimai, dauguma žmonių iš ligoninių buvo paleisti.

Dulkių ir smėlio audros yra įprastas reiškinys Vidurio Rytuose, tačiau pastaraisiais metais jos kartojasi vis dažniau ir darosi vis intensyvesnės. Tai siejama su pernelyg dideliu upių vandens naudojimu, dažnai statomomis užtvankomis, per dideliu nuganymu ir miškų naikinimu.

Smulkios dulkių dalelės gali sukelti sveikatos problemų, tokių kaip astma ir širdies bei kraujagyslių ligos, taip pat gali platinti bakterijas ir virusus, pesticidus ir kitus toksinus.

Į šiaurę nuo sostinės esančių Anbaro ir Kirkuko provincijų pareigūnai paragino gyventojus „neiti iš namų“, skelbia valstybinė naujienų agentūra INA.

Keičiantis klimatus tokių audrų ateityje turėtų būti dar daugiau, nes dėl kylančios oro temperatūros ir nereguliaraus kritulių kiekio dirva išdžiūsta greičiau, plečiasi dykumos.

Smėlio audros padaro žalos ir ekonomikai. Dėl jų sumažėja matomumas, uždaromi oro uostai ir greitkeliai, jos kenkia pastatams, augalams ir saulės baterijų plokštėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius