-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake ginkluota grupuotė paleido įkaitu buvusį britą Peterį Moore'ą (video)

Irako valdžia pranešė, kad išlaisvintas dvejus metus nelaisvėje laikytas britas Peteris Moore'as.
Paleistas įkaitas Peter Moore
Paleistas įkaitas Peter Moore / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Informacinių technologijų specialistą P.Moore'ą ir keturis jo asmens sargybinius ginkluoti užpuolikai pagrobė 2007 metų gegužės 29 dieną Bagdade prie Finansų ministerijos. Nuo to laiko apie jų likimą buvo žinoma iš vaizdo įrašų, kuriuos pagrobėjai kelis kartus buvo paskelbę internete.

Paleistasis jaučiasi gerai, nepaisant jam tekusių išbandymų. Nuogąstaujama, kad jo keturi apsaugininkai gali būti mirę, trečiadienį pranešė Didžioji Britanija.

36-erių P.Moore'as išgyveno „dvejus su puse nenusakomų kančių, baimės ir abejonių metus“, sakė užsienio reikalų ministras Davidas Milibandas, sielvartaudamas dėl P.Moore'o palydovų mirties.

„Peterį jo pagrobėjai Bagdade paleido šį rytą ir perdavė Irako valdžios atstovams. Šiuo metu juo rūpinasi Didžiosios Britanijos ambasada Bagdade, – pasakė D.Milibandas ir pridūrė: – Jo dvasios būsena yra puiki, turint omenyje dvejus su puse nelaisvėje praleistus metus.“

Britų premjeras Gordonas Brownas savo ruožtu sakė: „Man nepaprastai palengvėjo išgirdus šią nuostabią žinią, kad Peteris atgavo laisvę ir greitai susitiks su savo šeima.“

„Artimieji susidūrė su baisiu išbandymu ir aš žinau, kad visa tauta išgyvena jų džiaugsmą, kad jis grįžta namo. Aš atiduodu pagarbą visiems, kurie po ilgų pastangų pasiekė, kad jis atgautų laisvę“, – sakė britų premjeras.

P.Moore'ą ir keturis jo asmens sargybinius ginkluoti užpuolikai pagrobė 2007 metų gegužės 29 dieną Bagdade prie Finansų ministerijos.

Vėliau buvo patvirtinta, kad trys asmens sargybiniai yra negyvi: birželį Didžiajai Britanijai buvo perduoti 38-erių Jasono Swindlehursto  bei 39-erių Jasono Creswello kūnai, o rugsėjį – ir Aleco MacLachlano palaikai.

G.Brownas pažymėjo, kad minint žuvusius įkaitus negalima užmiršti likusio minėtos grupės nario Alano McMenemy, kuris gali dar būti gyvas. „Aš reikalauju, kad įkaitų grobėjai grąžintų jį mums“, – sakė premjeras.

Pasak D.Milibando, P.Mooreo paleidimas į laisvę sietinas su Irako Vyriausybės pastangomis siekti nacionalinio susitaikymo su ginkluotomis grupuotėmis, atsisakančiomis smurto. Penkis britus pagrobusią grupuotę, pasivadinusia „Teisuolių lyga“, sudaro kovotojai, atskilę nuo vadinamosios Mahdi armijos, ištikimos radikaliajam šiitų dvasininkui Moqtada al Sadrui.  

VIDEO: British hostage Peter Moore realeased

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius