-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake susisprogdinus mirtininkui žuvo bent 32 šiitų maldininkai

Irake policininko uniformą vilkintis mirtininkas susisprogdindamas šeštadienį nusinešė mažiausiai 32 gyvybes per išpuolį, kuriuo taikytasi į šiitų maldininkus, einančius pro kontrolės postą pietinio Basros miesto pakraštyje, pranešė policija.
Sprogimas Irake sausio 13 d.
Sprogimas Irake sausio 13 d. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ataka surengta baigiantis Arbainui, vienai musulmonų švenčių pagal šiitų kalendorių, kai į Kerbelos miestą Irake renkasi milijonai maldininkų. Be to šiuo metu politinė krizė šiitų vadovaujamoje Irako vyriausybėje kelia nuogąstavimus, jog šalyje vėl gali grįžti smurtas tarp skirtingų religinių bendruomenių.

„Teroristas, vilkintis policininko uniformą ir turintis padirbtą policininko ženklelį, sugebėjo patekti į policijos patikros postą ir susisprogdino tarp policininkų ir maldininkų“, – sakė policijos pareigūnas įvykio vietoje ir pridūrė, kad sprogimas driokstelėjo apie 9 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku.

„Dabar yra 32 žuvę ir daugiau kaip 100 sužeistų, – sakė Ahmedas al-Sulaiti, Basros provincijos tarybos vadovo pavaduotojas. – Mes laukiame daugiau detalių iš saugumo pajėgų apie išpuolio aplinkybes.“

Vienas provincijos sveikatos apsaugos pareigūnų sakė, kad žuvo 35 žmonės, o sužeista 90.

Kaip pranešama, užpuolikas anksčiau dalijo maistą maldininkams, einantiems į netoli Basros esančią Chutva Imam Ali vietovę, kurią šiitai sieja su vienu iš svarbiausių savo vedlių imamu Ali. Sprogdintojas detonavo bombą prie policijos patikros posto.

Maldininkai iš pietų Irako, negalintys nuvykti į šalies centrinėje dalyje esantį šventąjį Kerbelos miestą, paprastai per Arbainą vyksta į Chutva Imam Ali, esančią už maždaug 12 kilometrų į vakarus nuo Basros.

Arbainas švenčiamas praėjus 40 dienų po Ašūros, per kurią minima imamo Husseino, vieno iš šiitų labiausiai gerbiamų religinių veikėjų, žūtis per susirėmimą su kalifo Yazido kariauna 680 mūsų eros metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius