Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irako laukia 18 „kritinių“ mėnesių, sako JAV prezidentas

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris antradienį netikėtai atvyko į Iraką, pareiškė, kad ateinantys pusantrų metų bus „kritiniai“ šiai šaliai, taip pat nurodė, kad karo nuniokotas Irakas netrukus pats turės rūpintis savimi.
JAV prezidentas Barackas Obama paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“.
JAV prezidentas Barackas Obama paragino Šiaurės Korėją susilaikyti nuo tolesnių „provokuojamų veiksmų“. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Obama paragino baigti JAV kovines operacijas Irake iki kitų metų rugpjūčio. Prezidentas taip pat pažadėjo, jog laikysis įsipareigojimo išvesti visas JAV pajėgas iš šios šalies iki 2011 metų pabaigos.

„Mums laikas perduoti (kontrolę) irakiečiams“, – B.Obama sakė susirinkusiems JAV kariams, atskridęs į Bagdadą prezidento lėktuvu „Air Force One“. Po to, kai pradėjo eiti prezidento pareigas, B.Obama Irake apsilankė pirmą kartą.

„Jie turi perimti atsakomybę dėl savo šalies, – pridūrė jis. – Ateinantys 18 mėnesių bus kritinis laikotarpis".

JAV prezidento vizitas įvyko praėjus dviem dienoms po 6-ųjų Bagdado užėmimo metinių, kai JAV vadovaujamos pajėgos nuvertė Saddamo Husseino režimą. Tačiau Irako sostinėje pastarosiomis dienomis vėl buvo surengta sprogdinimų serija, per kurią žuvo dešimtys žmonių, o šimtai buvo sužeisti.

Jie turi perimti atsakomybę dėl savo šalies, – pridūrė jis. – Ateinantys 18 mėnesių bus kritinis laikotarpis.

Trumpo vizito atvykęs B.Obama susitiko su vyriausiuoju Irake dislokuotų JAV pajėgų vadu generolu Ray Odierno, su kuriuo aptarė planuojamą pajėgų išvedimą ir saugumo užtikrinimą per Irako parlamento rinkimus, kuriuos planuojama surengti šių metų pabaigoje.

Netikėtai apsilankiusį prezidentą džiaugsmingai sutiko JAV kariai: daugelis tiesė rankas su juo pasisveikinti ir skubėjo įamžinti susitikimo vaizdus skaitmeniniais fotoaparatais.

„Jūs suteikėte Irakui galimybę tapti savarankiška demokratine šalimi. Tai nepaprastas pasiekimas, o Amerikos žmonės jums už tai dėkoja“, – B.Obama sakė kariams.

Vėliau B.Obama prie sostinės esančioje JAV oro pajėgų bazėje susitiko su premjeru Nuri al Maliki, kuriam pažadėjo išvesti karius iš šalies kaip planuota.

„Mes tvirtai remiame suverenų, stabilų ir savarankišką Iraką“, – sakė jis, stovėdamas šalia Irako premjero.

Vasarį B.Obama paskelbė naują strategiją, pagal kurią daugelį JAV kovinių dalinių numatoma išvesti iš Irako iki kitų metų rugpjūčio, tačiau apie 50 tūkst. karių pasiliks šioje šalyje iki 2011 metų pabaigos.

Praeitų metų lapkritį Bagdadas ir Vašingtonas pasirašė sutartį, pagal kurią visi JAV kariai turės būti išvesti iš Irako iki 2011 metų pabaigos.

JAV prezidentas tai pat išreiškė viltį, kad Irake bus išspręsti nesutarimai tarp „įvairių grupuočių“.

„Nepaprastai svarbu, kad visi irakiečiai būtų integruoti į Vyriausybės ir saugumo pajėgas“, – sakė B.Obama, turėdamas omenyje Pabudimo („Sahwa“) grupių kovotojus, kuriems buvo leista padėti JAV pajėgoms kovoti su Irake veikiančia „Al Qaeda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius