-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Irako pajėgos ruošiasi puolimui prieš džihadistus

Irako saugumo pajėgos šeštadienį ruošiasi surengti kontrpuolimą prieš džihadistus kovotojus į šiaurę nuo Bagdado, pranešė vienas armijos pulkininkas, premjerui paskelbus, kad ministrų kabinetas suteikė jam „neribotus įgaliojimus“.
Irako armijos kariai
Irako armijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Karinio štabo, atsakingo už Samaros miestą, esantį už 110 kilometrų į šiaurę nuo sostinės, pulkininkas sakė, kad penktadienį atvyko federalinės policijos ir armijos pastiprinimas.

Pasak kariškio, sustiprintas pajėgas ruošiamasi siųsti į toliau šiaurėje esančias teritorijas, Durą ir Tikritą, kuriuos kovotojai užėmė per didelį puolimą šią savaitę.

Saugumo pajėgos laukia įsakymo pradėti operaciją, pridūrė pulkininkas.

Tuo tarpu premjeras Nuri al Maliki penktadienį atvyko į Samarą dalyvauti saugumo vadovų pasitarime, taip pat aplankė vieną šiitų gerbiamą šventovę, kovotojų sprogdintą 2006 metais. Tie išpuoliai išprovokavo šiitų ir sunitų konfesinį karą, nusinešusį dešimtis tūkstančių gyvybių.

N.al Maliki, kuris yra šiitas, penktadienį savo tinklalapyje paskelbtame pranešime nurodė, jog „kabinetas suteikė premjerui, ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui, neribotus įgaliojimus“ kovoti su sukilėliais.

Saugumo pajėgos laukia įsakymo pradėti operaciją

Jis paragino visus irakiečius „kautis šiame kare su teisybės ir tikėjimo priešais, kurie neseniai mėgino smogti šiai šventovei“.

Tęsiantis dideliam sukilėlių puolimui, kuriam vadovauja stipri džihadistų grupuotė „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), tačiau taip pat dalyvauja velionio nuversto diktatoriaus Saddamo Husseino šalininkai, nuo pirmadienį užėmė dideles teritorijas Irako šiaurėje ir judėjo į pietus, sostinės link.

Saugumo pajėgos nesugebėjo atremti jų iššūkio: kai kurie kariai dezertyravo, palikdami savo techniką, pozicijas ir netgi išmesdami savo uniformas.

Įvykių liudininkai penktadienį pasakojo, kad kovotojai telkiasi Samaros prieigose, ruošdamiesi iš naujo atakuoti šį miestą, kuriame jų puolimas buvo atremtas anksčiau šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius