Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iraną pasiekė pirmoji galinga siunta iš Rusijos

Žiniasklaida Teherane pirmadienį paskelbė, kad Rusija pristatė Iranui pirmąsias „S-300” priešlėktuvinės gynybos kompleksų dalis. Iranas tokių karinių technologijų ilgą laiką pirkti negalėjo, bet Teherano ir Maskvos susitarimui kelią atlaisvino susitarimas dėl Irano branduolinės programos, pranešė „Reuters“.
„S-300“ oro gynybos sistema
„S-300“ oro gynybos sistema / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„S-300” priešlėktuvinės gynybos sistemos šiuo metu yra vienos pažangiausių pasaulyje, o pirmą kartą buvo dislokuota per Šaltajį karą 1979 metais.

Vakarams, ypač – JAV, ilgą laiką sekėsi įtikinėti Rusiją neparduoti Iranui „S-300” sistemų. Tačiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar pernai pasirašė dekretą, kuriuo leido parduoti Iranui šių oro gynybos sistemų.

Maskvos ir Teherano susitarimas baugina Izraelį – Irano valdžios atstovai nelaiko Izraelio valstybe, nors pastaruoju metu kalba kiek nuosaikiau.

„Šiandien skelbiu, kad pirmoji šio atidėto kontrakto dalis buvo įvykdyta“, – pirmadienį pareiškė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Hosseinas Jaberas Ansari, taip atsakydamas į klausimus dėl socialiniuose tinkluose pasirodžiusių sunkvežimiais gabenamų „S-300“ sistemų dalių vaizdo įrašų.

Pati Maskva teigia atšaukusi susitarimą pristatyti Iranui „S-300” oro gynybos sistemų 2010 metais, nes Rusiją esą prispaudė Vakarai, kurie taikė Teheranui sankcijas.

Rusų ir iraniečių sandoris iš pažiūros yra JAV inicijuotų derybų su Teheranu dėl branduolinio susitarimo rezultatas. Vis dėlto amerikiečiai teigia atsižvelgę į galimybę, kad Iranas gaus iš Rusijos „S-300“ sistemų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius