Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas atmeta G-7 pareiškimą, raginantį Teheraną nustoti remti „Hamas“

Iranas ketvirtadienį atmetė Didžiojo septyneto (G-7) pareiškimą, kuriame Teheranas raginamas nustoti remti palestiniečių islamistų grupuotę „Hamas“ ir nutraukti destabilizuojančius veiksmus Artimuosiuose Rytuose.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Irano komentaras paskelbtas kitą dieną po to, kai Japonijos sostinėje vykusiose G-7 šalių užsienio reikalų ministrų derybose buvo paraginta sukurti humanitarinius koridorius ir paskelbti pertraukų Izraelio ir „Hamas“ kare.

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti kovotojai įsiveržė į žydų valstybę ir nužudė daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei įkaitais paėmė apie 240 žmonių, sako Izraelio pareigūnai. 

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per Izraelio atsakomuosius smūgius šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau kaip 10,5 tūkst. asmenų, du trečdaliai jų – moterys ir vaikai.

G-7 taip pat paragino Teheraną susilaikyti nuo „Hamas“ rėmimo ir tolesnių veiksmų, kuriais destabilizuojami Artimieji Rytai, įskaitant paramą Libano grupuotei „Hezbollah“ ir kitiems veikėjams.

Ketvirtadienį Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani (Naseras Kananis) griežtai pasmerkė G-7 pareiškimą. Šiai šalių grupei priklauso JAV, Jungtinė Karalystė, Vokietija, Kanada, Italija, Prancūzija ir Japonija.

Ministerijos atstovas pabrėžė, jog Iranas deda visas pastangas, kad sustabdytų Izraelio atakas prieš civilius Gazos Ruože.

„Iš G-7 grupės užsienio reikalų ministrų susitikimo Tokijuje buvo tikimasi, kad jie įvykdys savo tarptautinę atsakomybę, be kita ko, pasmerks sionistinio režimo veiksmus, kuriais Gazos [Ruože] pažeidžiamos žmogaus teisės ir tarptautinė teisė“, – sakė N. Kanani. 

Iranas, kuris remia „Hamas“ tiek finansiškai, tiek karinėmis priemonėmis, palankiai įvertino kovotojų išpuolį prieš Izraelį, tačiau neigia, kad yra kaip nors su juo susijęs.

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) sakė, kad Teheranas jaučia pareigą remti pasipriešinimo grupes, tačiau tvirtino, kad jos veikia nepriklausomai.

Teheranas nepripažįsta Izraelio valstybės. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius