Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Iranas atmeta Prancūzijos raginimus atsisakyti raketų programos

Iranas pirmadienį atmetė šalyje viešinčio Prancūzijos užsienio reikalų ministro Jeano-Yves'o Le Driano raginimus atsisakyti savo raketų programos.Prancūzijos diplomatijos vadovas sakė, kad po susitikimo su Irano aukščiausio rango pareigūnais, įskaitant šalies prezidentą Hassaną Rouhani ir užsienio reikalų ministrą Mohammadą Javadą Zarifą, yra „dar daug darbų“ dėl Irano branduolinės programos.
Piešinys Teherano gatvėje
Piešinys Teherano gatvėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.J.Zarifas savo ruožtu teigė, kad Europai reikia užimti „konstruktyvesnį vaidmenį, kad būtų išsaugotas“ branduolinis susitarimas.

„Ir, visų pirma, spausti Jungtines Valstijas laikytis savo įsipareigojimų, numatytų susitarime, ir neleisti joms skelbti nelogiškų ir neteisėtų reikalavimų“, – diplomatijos vadovą citavo Užsienio reikalų ministerija.

Tai buvo pirmas Europos šalių, pasirašiusių 2015 metų susitarimą dėl Irano branduolinės programos, atstovo vizitas po JAV prezidento Donaldo Trumpo pareikšto ultimatumo, kad JAV pasitrauks iš šio susitarimo, jei jis nebus „pagerintas“ iki gegužės 12-osios.

H. Rouhani po susitikimo su J.-Y.Le Drianu savo pranešime sakė: „Išsaugoję branduolinį susitarimą įrodysime pasauliui, kad derybos ir diplomatija yra geriausias pasirinkimas problemoms spręsti, o jo žlugimas reikštų, kad derybos yra laiko švaistymas.“

J.-Y.Le Driano komanda aiškiai nurodė Teheranui, kad jis „nėra Donaldo Trumpo emisaras“ ir nori išsaugoti minimą susitarimą.

Tačiau Prancūzijos diplomatijos vadovas yra sakęs, kad nenutraukus Irano balistinių raketų bandymų Teheranas „visuomet bus pagrįstai įtariamas noru pasigaminti branduolinių ginklų“.

Teheranas neigia, kad siekia branduolinių ginklų ir sako, kad jo raketos yra skirtos vien savigynai. Iranas nurodo, kad šis klausimas nediskutuotinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius