Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iranas: dėl apnuodijimų mokyklose suimta daugiau nei 100 žmonių

Iranas sekmadienį paskelbė apie daugiau kaip 100 areštų visos šalies mastu dėl tūkstančių moksleivių paslaptingų apnuodijimų ir apkaltino, jog nenustatyti galimi kaltininkai gali būti susiję su „priešiškomis“ grupuotėmis.
Iranas
Iranas / V.Samarinaitės nuotr.

Nuo lapkričio pabaigos užfiksuota daugybė atvejų, kaip moksleivės, pranešusios apie „nemalonius“ kvapus mokyklos patalpose, patyrė silpnumą, pykinimą, dusulį ir kitus simptomus, o kai kurioms iš jų buvo suteikta medicininė pagalba ligoninėse.

Vėlų šeštadienį valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Irano vidaus reikalų ministerija paskelbė apie suėmimus, susijusius su įtariamais išpuoliais prieš daugiau nei 200 mokyklų, kurie sukėlė mokinių ir jų tėvų baimę ir pyktį.

„Daugiau kaip 100 žmonių, atsakingų už neseniai įvykusius incidentus mokyklose, buvo identifikuoti, suimti ir apklausti“, – teigiama ministerijos išplatintame pranešime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

„Tarp suimtųjų yra žmonių, turinčių priešiškų motyvų ir siekiančių įvaryti siaubą tautai ir moksleiviams bei uždaryti mokyklas“, – rašoma pranešime.

Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei praėjusią savaitę pareiškė, kad už pastarųjų mėnesių mergaičių moksleivių nuodijimus atsakingi asmenys turėtų būti griežtai nubausti.

Be to, ministerija pridūrė, jog „laimei, nuo praėjusios savaitės vidurio iki šios dienos incidentų mokyklose gerokai sumažėjo, o pranešimų apie sergančius mokinius negauta“.

Šiame pranešime atkreipiamas dėmesys į galimas sąsajas su Albanijoje tremtyje įsikūrusia Irano opozicine grupe, kurią Teheranas laiko „teroristine“ – Irano liaudies modžahedų organizacija (MEK).

„Atliekamas šių asmenų nusikalstamos veiklos tyrimas, taip pat nustatomi jų galimi ryšiai su teroristinėmis organizacijomis, pavyzdžiui, MEK ir kitomis“, – pranešė IRNA.

Paryžiuje įsikūrusios MEK atstovas Shahinas Gobadi pareiškė, kad šie kaltinimai yra „absurdų šou, kuriuo siekiama nuslėpti A.Khamenei vadovaujamų institucijų vaidmenį šiame dideliame nusikaltime“. Taip pat jis paragino Teheraną leisti atlikti tarptautinį tyrimą.

„Tūkstančių mergaičių moksleivių nuodijimas yra ne kieno nors kito, o klerikalinio režimo ir jo saugumo bei represinio aparato darbas“, – teigiama MEK atstovo išplatintame pranešime.

Mįslingi apnuodijimai sukėlė pykčio bangą ir reikalavimus valdžios institucijoms imtis veiksmų.

Jie taip pat sukėlė tarptautinį susirūpinimą ir Vakarų šalių raginimus atlikti nepriklausomą tyrimą, ypač atsižvelgiant į tai, kad apie pirmuosius atvejus pranešta netrukus po to, kai visoje šalyje prasidėjo protestai, kuriuos išprovokavo 22 metų kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini mirtis. Ji buvo suimta už tai, kad, pasak moralės policijos pareigūnų, pažeidė griežtą šalies moterų aprangos kodą.

Naujausiais duomenimis, daugiau nei 5 000 mokinių apsinuodijo maždaug 230 mokyklų 25 iš 31 Irano provincijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas