-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas gali būti nubaustas dėl slapto branduolinio objekto, sako Gatesas

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas sakė, kad apie naują slaptą urano sodrinimo įmonę pranešęs Iranas gali susilaukti papildomų ekonominių sankcijų, nors šalis jau dabar kenčia nuo rimto visuomenės ir politikos susiskaldymo.
Naujasis Irano branduolinis objektas užfiksuotas palydovinėje nuotraukoje.
Naujasis Irano branduolinis objektas užfiksuotas palydovinėje nuotraukoje. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

R.Gatesas pridūrė, kad kariniai smūgiai prieš šį objektą nebūtų labiau veiksmingi nei Teherano ekonominis ir diplomatinis spaudimas, siekiant priversti Irano vyriausybę keisti politiką.

„Iš tikrųjų jokios karinės priemonės nepadaro nieko, tik suteikia daugiau laiko“, – Pentagono vadovas sakė interviu, kurį televizijos CNN laida „State of the Union“ rodė sekmadienį.

„Dėl šios apgaulės iraniečiai dabar pateko į labai prastą vietą visų galingųjų valstybių atžvilgiu. Akivaizdu, jog tikėtinos griežtos papildomos sankcijos“, – sakė jis.

R.Gateso komentarai buvo išsakyti prieš ketvirtadienį Ženevoje vyksianti Irano, JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Rusijos, Kinijos ir Vokietijos diplomatų derybas, kuriose bus pirmiausiai svarstoma Teherano branduolinė programa.

R.Gatesas pabrėžė svarbų Kinijos vaidmenį siekiant susitarti dėl papildomų priemonių prieš Iraną.

Penkios nuolatinės Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės, tarp jų Kinija, turi susitarti dėl naujų sankcijų paskelbimo. Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija pasisako už papildomas ekonomines priemones, o Rusija pastaruoju metu taip pat palankiai vertina šią galimybę. Tačiau Kinija yra labai priklausoma nuo Irano eksportuojamos naftos, todėl nėra linkusi pritarti naujoms sankcijoms.

„Kinijos dalyvavimas neabejotinai svarbus“, – sakė gynybos sekretorius.

Pasak R.Gateso, naujos bausmės gali priversti Iraną pakeisti branduolinę politiką, nes šiitiška respublika jau dabar patiria rimtų ekonominių problemų.

Pentagono vadovas sakė, kad prezidento Mahmoudo Ahmadinejado vadovaujamoje šalyje „lėtai verda“ politiniai neramumai ir kad jaunimo nedarbas siekia beveik 40 procentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius