Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas ir šešios galingiausios pasaulio valstybės pradėjo rengti branduolinį susitarimą

Iranas ir šešios įtakingiausios pasaulio valstybės trečiadienį pradėjo rengti platų susitarimą dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos, tačiau vis dar esama daugybės kliūčių, pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.
ES diplomatijos vadovė Catherine Ashton ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas
ES diplomatijos vadovė Catherine Ashton ir Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

„Šiandien mes pamažu pradėjome rengti galutinį susitarimą... tačiau vis dar esama didelių nuomonių skirtumų“ dėl teksto, Vienoje sakė ministras, kurį citavo naujienų agentūra ISNA.

„Tai nereiškia, kad mes sudarėme susitarimą“, – pabrėžė M.J.Zarifas.

Pasak jo, tarp Irano ir P5+1 grupės, kurią sudaro Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Vokietija, toliau esama „esminių nesutarimų“.

Tačiau M.J.Zarifas nurodė, kad šalys sutarė dėl dokumento pavadinimo – tai bus „Bendras jungtinių veiksmų planas“ (General Joint Plan of Action).

Pasak ministro, pirmadienį Vienoje prasidėjęs naujas Irano ir šešių didžiųjų valstybių diplomatų derybų ratas kol kas vyksta „labai sunkiai“.

Derybose, kurios bus tęsiamos ir visą penktadienį, siekiama iki liepos 20-osios parengti visapusį galutinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos, kuris užbaigtų dešimtmetį trunkantį konfliktą.

Liepos 20 dienos terminas buvo numatytas pernai lapkritį šalių pasirašytame laikinajame pagrindų susitarime.

Irano vyriausiasis derybininkas Abbasas Araqchi anksčiau naujienų agentūrai IRNA sakė, jog Teheranas viliasi, kad iki numatyto termino pavyks išspręsti visus nesutarimus su šešiomis pasaulio galiomis.

Pagrindinės kliūtys, trukdančios susitarti, yra nuomonių skirtumai dėl JAV ir Europos Sąjungos (ES) Iranui taikomų sankcijų visiško atšaukimo grafiko ir dėl lygio, iki kurio Iranui būtų leidžiama toliau sodrinti uraną, sakė derybininkas.

Uranas gali būti naudojamas tiek kaip reaktorių branduolinis kuras, tiek kaip skilioji medžiaga branduoliniuose užtaisuose. Iranas tvirtina sodrinantis uraną tik energetikos, mokslinių tyrimų ir medicinos tikslais, teigdamas, kad neketina pasigaminti atominių ginklų.

P5+1 grupė nori, kad Iranas smarkiai suvaržytų savo pajėgumus sodrinti uraną ir pasiliktų tik kelis šimtus veikiančių centrifugų, kurių šiuo metu turi daugiau kaip 10 tūkstančių.

Mainais šiitiška respublika reikalauja atšaukti jai taikomas tarptautines sankcijas, kurios smarkiai pakenkė jos ekonomikai.

Irano pozicija kelia nerimą Vakarams

Irano pozicija itin svarbiose derybose dėl Teherano branduolinės programos „kelian nerimą“, o dėl daugelio klausimų ji lieka nepakitusi, vienas Vakarų šalių diplomatas pareiškė ketvirtadienį Vienoje vykstančių derybų kuluaruose.

„Nerimą kelia, kad nevyksta jokios iraniečių evoliucijos dėl daugelio temų, įskaitant sankcijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė diplomatas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius