Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas išbandė balistinę raketą, bet neigia pažeidęs branduolinę sutartį

Irano gynybos ministras Hosseinas Dehghanas trečiadienį patvirtino, kad jo šalis išbandė balistinę raketą, bet neigė, jog buvo pažeista 2015 metais su galingosiomis šalimis sudaryta sutartis dėl Teherano branduolinės programos arba Jungtinių Tautų rezoliucijos.
Irano balistinės raketos bandymas
Irano balistinės raketos bandymas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šis veiksmas atititiko Irano gynybos pajėgumų stiprinimą ir neprieštarauja JCPOA (Bendrajam visapusiškam veiksmų planui) arba (JT) 2231-ajai rezoliucijai“, – sakė H.Dehghanas.

Ministras paminėjo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, draudžiančią Iranui kurti raketas, galinčias nešti branduolines kovines galvutes.

„Šis bandymas atitinka mūsų vykdomas programas, – H.Dehghano žodžius citavo naujienų agentūra ISNA. – Anksčiau esame skelbę, kad vykdysime savo suplanuotas gynybos priemonių gamybos programas, susijusias su mūsų nacionaliniais interesais ir tikslais. Niekas negali daryti įtakos mūsų sprendimui.“

Teheranas antradienį perspėjo Vašingtoną nekurstyti įtampos.

„Tikimės, kad Irano gynybos programa nebus naudojama naujosios JAV administracijos ... kaip pretekstas kurti naujai įtampai“, – sakė užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Dėl sekmadienį Irano įvykdyto bandomojo vidutinio nuotolio balistinės raketos paleidimo Vašingtonas inicijavo skubias JT Saugumo Tarybos konsultacijas.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley sakė posėdžio dalyviams, kad šis raketos bandymas yra „absoliučiai nepriimtinas“.

„Jungtinės Valstijos nėra naivios. Nesėdėsime rankų sudėję. Pamatysite, kaip mes pareikalausime jų (pasiaiškinti)“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius