Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 10 /17:40

Iranas kaltina JAV melu dėl aviakatastrofos priežasčių, JAV perdavė Ukrainai „svarbių duomenų“

Iranas, kuriame trečiadienio rytą sudužo Ukrainos oro linijų keleivinis lėktuvas, penktadienį paragino JAV palaukti katastrofos tyrimo rezultatų. Esą iš JAV pareigūnų girdimi kaltinimai, kad orlaivį numušė iraniečių raketos, yra „didelis melas“.
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot CNN, Irano vyriausybės atstovas Ali Rabiei pranešime pareiškė: „Niekas neprisiims atsakomybės už tokį didelį melą, kai paaiškės, kad tie teiginiai klaidingi.“

„Deja, JAV vyriausybės ir tų, kurie ją remia, psichologinė operacija dar labiau įžeidžia gedinčias šeimas“, – pridūrė A.Rabiei.

Kad į Ukrainos oro linijų lėktuvą, kuriuo skrido 176 žmonės, galėjo pataikyti dvi rusiškos S-15 raketos, teigia ne tik JAV, bet ir Jungtinės Karalystės, Australijos bei Kanados pareigūnai.

VIDEO: Paviešinti vaizdai, užfiksuoti iš įvykio vietos po Ukrainos oro linijų lėktuvo aviakatastrofos

Pastarosios šalies premjerui Justinui Trudeau buvo patikėta spaudos konferencijoje atskleisti žvalgybos tarnybų vertinimus.

Manoma, kad orlaivis buvo numuštas netyčia, iraniečiams manant, kad jie yra puolami – šalis buvo prieš kelias valandas paleidusi raketas į karines bazes Irake.

A.Rabiei pranešime taip pat teigė, kad, pagal tarptautines taisykles, incidento tyrime gali dalyvauti šalis, kurioje įvyko katastrofa (Iranas), šalis, kurioje buvo išduoti leidimai vykdyti skrydžius (Ukraina), lėktuvo gamintoja (JAV kompanija „Boeing“) ir orlaivio variklio gamintoja (Prancūzija).

Kol kas nėra papildomos informacijos dėl to, ar Iranas perduos rastas sudužusio lėktuvo „juodąsias dėžes“ tarptautinei tyrėjų komandai. Bet ekspertus jau siutina tai, kad katastrofos vietą, regis, baigiama išvalyti buldozeriais – jos dar neištyrus specialistams.

Irano civilinės aviacijos organizacijos vadovas Ali Abedzadeh jau ketvirtadienio vakarą atmetė „nelogiškus gandus“, kad į lėktuvą pataikė iraniečių raketos.

A.Abedzadeh jau penktadienį pareiškė, kad tikroji katastrofos priežastis paaiškės išanalizavus lėktuvo „juodųjų dėžių“ duomenis. Jis pakartojo Irano poziciją, kad orlaivis nebuvo numuštas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“

„Vienas dalykas aiškus, šio lėktuvo nenumušė raketa“, – sakė A.Abedzadeh per spaudos konferenciją Irano sostinėje.

„Informacija „juodosiose dėžėse“ yra itin svarbi aviacijos organizacijai, kad ji galėtų padaryti pareiškimą“, – sakė A.Abedzadeh ir pridūrė, kad savirašiai nesugadinti ir dabar tiriami.

Atmesdamas įtarimus Iranui A.Abedzadeh pažymėjo, kad „bet kokios pastabos prieš duomenų paėmimą nėra specialistų nuomonė“.

Paprašė įrodymų

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienio rytą paragino tarptautinius partnerius pasidalinti visa turima informacija apie aviakatastrofą Irane.

„Versija, kad į lėktuvą pataikė raketa, neatmetama, bet dar nėra patvirtinta. <...> Prašau visų tarptautinių partnerių perduoti duomenis ir įrodymus komisijai, tiriančiai (incidento, – red.) priežastis“, – feisbuke parašė V.Zelenskis.

Vis dėlto internete ketvirtadienį jau pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip numušamas laineris.

Šis ir kiti vaizdo įrašai, skelbiami socialiniuose tinkluose, rodo, kad Teherano oro erdvės gynybos sistema ankstų trečiadienį numušė Ukrainos tarptautinių oro linijų PS752 reisu skridusį lėktuvą.

Vaizdo įraše, kurio autentiškumą patvirtino leidinys „The New York Times“, danguje užfiksuotas greitai kylantis objektas, tada pasirodo ryškus šviesos blykstelėjimas, kuris netrukus užgęsta, o tas objektas tęsia skrydį. Po kelių sekundžių pasigirsta sprogimas.

Portalas „Bellingcat“ paskelbė, kad šis vaizdo įrašas, kuris buvo įkeltas į viešą „Telegram“ kanalą, buvo padarytas Parande, Teherano priemiestyje į vakarus nuo oro uosto.

„Bellingcat“ pažymėjo, kad kol kas neaišku, kodėl žmogus apskritai nutarė filmuoti dangų. Tačiau įmanoma, kad asmuo prieš tai išgirdo pirmosios raketos sprogimą ir kamera užfiksavo, kaip antroji pataiko į lėktuvą.

Matėme vaizdo įrašų. Patvirtiname, kad lėktuvas degė 60–70 sekundžių“, – sakė A.Abedzadeh, tačiau pridūrė, jog „moksliškai negali būti teisinga, kad į jį kažkas pataikė“.

Pasirodė ir dar vienas įrašas, kuriame matomas žemai skriejantis lėktuvas, kuris netrukus užsidega ir rėžiasi į žemę. Jo autentiškumas dar nėra patvirtintas.

JAV žiniasklaidoje, konkrečiai „Newsweek“, taip pat cituojami šalies žvalgybos pareigūnai, kurių teigimu, Iranas, paleidęs 22 raketas į karines bazes kaimyniniame Irake, aktyvavo savo priešraketinės gynybos sistemas.

Esą tikėtina, kad Ukrainos oro linijų keleivinis lėktuvas buvo palaikytas priešišku orlaiviu ir numuštas.

Manoma, kad amerikiečių palydovinė sistema, susekusi, kad prieš pat Ukrainos oro linijų lėktuvo sudužimą Iranas paleido dvi raketas, yra „Space Based Infrared System“. Šiuo maždaug 10 palydovų tinklu amerikiečiai naudojasi jau nuo 2011 metų.

Sistema buvo sukurta būtent tam, kad susektų raketų paleidimus ir bandymus, pavyzdžiui, Šiaurės Korėjoje. Ji gali fiksuoti balistinių raketų paleidimus, nustatyti tokių raketų skrydžio trajektoriją ir vietą, kur raketa turėtų smogti.

JAV perdavė Ukrainai svarbių duomenų apie lėktuvo sudužimą Irane

Vėliau penktadienį V.Zelenskis pasikalbėjo telefonu su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo ir padėkojo jam už amerikiečių perduotą svarbią informaciją, susijusią su ukrainiečių keleivinio lainerio katastrofa Irane, pranešė prezidentūra.

„Esame dėkingi už vertingą JAV pagalbą tiriant katastrofos priežastis. Susitikau su JAV laikinąja reikalų patikėtine Christine Quinn ir gavau svarbios informacijos, galinčios padėti tyrimui“, – V.Zelenskio pokalbį su M.Pompeo citavo prezidento spaudos tarnyba.

M.Pompeo JAV žmonių vardu išreiškė Ukrainai užuojautą, palaikymą ir pasiruošimą suteikti pagalbą, kad ši tragedija būtų objektyviai ištirta.

JAV pareigūnai po ukrainiečių lėktuvo sudužimo Irane perdavė Kijevui svarbių duomenų, penktadienį sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadymas Prystaika.

„Prezidentas Volodymyras Zelenskis ir aš susitikome su JAV atstovais, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V.Prystaika. – Gavome svarbių duomenų, kuriuos apdoros mūsų ekspertai.“

ES reikalauja nepriklausomo ir patikimo tyrimo

Europos Sąjunga penktadienį pareikalavo „nepriklausomo ir patikimo“ tyrimo dėl 176 žmonių gyvybių nusinešusios Ukrainos oro bendrovės lainerio katastrofos Irane.

Jungtinė Karalystė ir Kanada, per šią katastrofą netekusi 63 savo piliečių, sakė, jog esama duomenų, iš kurių galima spręsti, jog Ukrainos tarptautinių avialinijų (MAU) lėktuvą „Boeing 737“ galėjo numušti Irano oro erdvės gynybos raketa. Teheranas šią prielaidą atmeta.

ES pažymėjo, kad kol kas „nėra jokių baigtinių įrodymų, kas sukėlė šį incidentą“, per kurią taip pat žuvo 10 Švedijos, trys Vokietijos ir trys Britanijos piliečiai.

„Mums labai svarbu, kad vykstantis tyrimas būtų nepriklausomas ir patikimas civilinės saugos tyrimas, vykdomas pagal Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos taisykles“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Stefanas de Keersmaeckeris.

ES pasiruošusi suteikti „visą būtiną pagalbą“ tyrimui, pridūrė jis, bet nesutiko tiesiogiai atsakyti, kai buvo paklaustas, ar Bendrija tiki, jog Iranas gali atlikti nepriklausomą tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius