-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas nesureikština JAV „desperatiško bandymo“ nutraukti sankcijų švelninimą

Teheranas ketvirtadienį nesureikšmino Vašingtono „desperatiško bandymo“ pasiekti, kad Irano branduolinį sutartį pasirašiusios šalys atsisakytų Iranui taikomų sankcijų išimčių.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Irano atominės energetikos organizacija pareiškė, kad Jungtinės Valstijos šį žingsnį žengė siekdamos „nukreipti visuomenės dėmesį nuo savo nuolatinių pralaimėjimų prieš Iraną“.

„Bendradarbiavimo su Iranu branduolinės energetikos srityje draudimo panaikinimo atšaukimas... nedarys veiksmingo poveikio Irano tolesniam darbui“ griežtai civilinės branduolinės energetikos programos srityje, sakoma Irano atominės energetikos organizacijos atstovo Behrouzo Kamalvandi pranešime, paskelbtame agentūros interneto svetainėje.

Pasak jo, JAV sprendimas yra atsakas į iranietiškų degalų tiekimą Venesuelai – kuriai taip pat yra taikomos JAV sankcijos – ir „Irano branduolinės pramonės reikšmingus pasiekimus“.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį pareiškė, kad taip Jungtinės Valstijos reaguoja į Irano atsisakymą laikytis kai kurių branduolinių įsipareigojimų, siekiant priversti Vašingtoną panaikinti sankcijas, kaip numatyta 2015 metų branduoliniu susitarimu.

„Šie eskaluojantys veiksmai – nepriimtini, ir aš negaliu pateisinti sankcijų išimčių atnaujinimo“, – sakoma M. Pompeo pareiškime.

Irano ambasadorius prie Jungtinių Tautų pareiškė, kad šiuo žingsniu M. Pompeo ištraukė „paskutinį kamštį“ iš branduolinio susitarimo, iš kurio JAV prezidentas Donaldas Trumpas išvedė JAV dar 2018 metais.

„Tvirtinti, kad JAV VIS DAR yra [susitarimo] „dalyvė“ yra ne tik absurdiška – tai yra KLAIDINGA“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Majidas Takhtas Ravanchi.

Jis kalbėjo apie Vašingtono pareiškimą, esą JAV dalyvauja sutartyje, nors anksčiau jos išsižadėjo, ir gali priversti pratęsti prekybos ginklais draudimą Iranui. Šis draudimas turėtų baigtis spalio mėnesį.

Kitos sutarties, oficialiai vadinamos Bendruoju išsamių veiksmų planu (JCPOA), dalyvės yra Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Kinija, Vokietija ir Rusija.

2019 metų gegužės mėnesį Iranas paskelbė, kad atsisako kai kurių JCPOA numatytų savo įsipareigojimų, susijusių su sunkiojo vandens ir sodrinto urano sukauptais ištekliais.

Teheranas sakė, kad tokiu būdu reaguoja Europos neveiklumą siekiant jam užtikrinti JCPOA sutartyje numatytą ekonominę naudą.

Iki šiol Vašingtonas numatydavo Iranui taikomų sankcijų išimčių, kad leistų užsienio bendrovėms, visų pirma Rusijos, dirbti su Irano branduoline programa, nerizikuojant sulaukti teisinių pasekmių iš Jungtinių Valstijų.

JAV ketina panaikinti išimtis, leidusias pertvarkyti sunkiojo vandens reaktorių Arake ir išvežti panaudotą reaktoriaus kurą.

Pasak B.Kamalvandi, sankcijų išimčių panaikinimas nepadarys poveikio Irano tolesniam darbui Arako reaktoriuje ir Irano ekspertų „kitai įrangai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius