Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 07 /11:52

Iranas paleido modernias urano sodrinimo centrifugas

Iranas paleido modernesnes urano sodrinimo centrifugas, pažeisdamas 2015 metų susitarimą su galingosiomis šalimis, šeštadienį pranešė šiitiškos respublikos atominės energetikos organizacijos atstovas Behrouzas Kamalvandi. 
Urano sodrinimo įrenginiai
Urano sodrinimo įrenginiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per spaudos konferenciją Teherane jis nurodė, kad agentūra paleido 20 centrifugų IR-4 ir tiek pat centrifugų IR-6. Šis sprendimas yra jau trečiasis žingsnis, Iranui tolstant nuo įsipareigojimų, prisiimtų pagal 2015 metų susitarimą dėl jo branduolinės programos.

Per televizijos tiesiogiai transliuotą spaudos konferenciją šalia tribūnos buvo pastatytos pažangesnio modelio urano sodrinimo centrifugos.

B.Kamalvandi perspėjo, kad Europai liko mažai laiko išgelbėti vadinamąjį Bendrąjį išsamiųjų veiksmų planą (JCPOA). JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai vienašališkai išvedė Ameriką iš šio susitarimo ir grąžino Iranui skaudžias ekonomines sankcijas.

„Kol kita pusė nesilaiko įsipareigojimų, jie neturėtų tikėtis, kad Iranas laikysis savo įsipareigojimų“, - pabrėžė B.Kamalvandi.

Pareigūnas pažymėjo, kad Iranas turi galimybę sodrinti uraną iki didesnio nei 20 proc. lygio. Pasak analitikų, turint tokių pajėgumų lieka nedaug techninių kliūčių pradėti sodrinti uraną iki didesnio kaip 90 proc. lygio, tai yra, gaminti atominiams užtaisams tinkamą medžiagą.

Vis dėlto B.Kamalvandi sakė, kad Iranas toliau leis Jungtinių Tautų inspektoriams tikrinti šalyje esančius branduolinius objektus.

„Kalbant apie TATENA (Tarptautinės atominės energijos agentūros) stebėseną ir prieigą... – kad viskas būtų aišku, [Irano] įsipareigojimų dėl skaidrumo bus laikomasi kaip anksčiau“, – nurodė jis.

Teheranas jau anksčiau peržengė JCPOA apribojimus Irano turimam prisodrinto urano kiekiui ir jo sodrinimo lygiui.

Iranas ir trys Europos valstybės – Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, pastaraisiais metais rengė derybas, turinčias padėti išsaugoti branduolinį susitarimą.

Iranas perspėjo, kad pradės trečią įsipareigojimų mažinimo etapą, jeigu kitos šalys nesiims veiksmų, turinčių atsverti JAV sankcijas.

Liepos 1-ąją Teheranas informavo, kad nebesilaikys įpareigojimo turėti ne daugiau kaip 300 kg prisodrinto urano. Praėjus dar savaitei šiitiška respublika paskelbė pradedanti sodrinti uraną iki didesnio lygio nei 3,67 proc. riba, numatyta JCPOA.

Tačiau B.Kamalvandi šeštadienį teigė, kad Iranas neketina kurti masinio naikinimo ginklų ir kad uraną ruošiasi naudoti kaip kurą atominėms elektrinėms.

„Dabar, jeigu neturėsime galimybės paversti šių medžiagų kuru, [laikyti urano atsargas] būtų beprasmiška. Mums nereikalingos branduolinės bombos. Mums reikalingas tik kuras“, – pabrėžė atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius