-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iranas paleido penkis britus, kurių jachtą sulaikė Persijos įlankoje

Irano revoliucinė gvardija paleido penkis britų buriuotojus, kurių jachtą, tikriausiai nuklydusią į iraniečių teritorinius vandenis, sulaikė Persijos įlankoje, trečiadienį pranešė valstybinis radijas.
Jachta, kuri tikriausiai nuklydo į iraniečių teritorinius vandenis, buvo sulaikyta Persijos įlankoje
Jachta, kuri tikriausiai nuklydo į iraniečių teritorinius vandenis, buvo sulaikyta Persijos įlankoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Iranas

Didžioji Britanija derybose su Teheranu pabrėžė, kad penki vyrai, kurie buvo sulaikyti lapkričio 25 dieną, kai iš Bahreino plaukė į regatos startą Dubajuje, yra civiliai asmenys, bei ragino kuo greičiau juos paleisti.

Vienas aukšto rango Irano pareigūnas antradienį perspėjo, kad Teheranas imsis griežtų priemonių prieš tuos britus, jeigu bus įrodyta, kad jie turėjo „piktavalių ketinimų“.  „Gavęs būtinas garantijas, Iranas tuos penkis (britus) paleido, – sakoma Revoliucinės gvardijos pranešime, kurį citavo valstybinis radijas. – Priėjome prie išvados, kad jie įplaukė į Irano teritorinius vandenis atsitiktinai“

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija kol kad nepatvirtino, kad buriuotojai buvo paleisti. „Su mūsų kolegomis Teherane siekiame kuo greičiau išsiaiškinti, ar tie pranešimai yra teisingi“, – sakė ministerijos atstovas.

Didžiosios Britanijos ir Irano santykiai yra įtempti dėl Teherano branduolinės programos, kuri, Vašingtono ir jo sąjungininkių Europoje nuomone, tėra atominių ginklų gamybos priedanga. Iranas tvirtina vystantis taikią branduolinę programą, turinčią patenkinti didėjantį energijos vartojimą.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas antradienį apkaltino Londoną „trikdant ramybę“ Teherano derybose su šešiomis didžiosiomis šalimis dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.

Irano URM pareiškė, kad penkių britų sulaikymas nebuvo politiškai motyvuotas.  „Britanija perdeda dėl tų penkių asmenų sulaikymo. Jie nori pasinaudoti šiuo atveju, kad galėtų spausti Iraną“, – naujienų agentūrai „Mehr“ sakė ministerijos atstovas Raminas Mehmanparastas.

Iranas taip pat kaltina Vakarų valstybes, ypač Didžiąją Britaniją ir JAV, kursčius šalyje neramumus po birželį vykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Londonas ir Vašingtonas tokius pareiškimus neigia.

Birželio 12 dieną M.Ahmadinejadas didele persvara buvo perrinktas antrai kadencijai, tačiau už reformas pasisakanti opozicija apkaltino valdžią suklastojus rezultatus. Tąsyk tūkstančiai į gatves išėjusių iraniečių surengė iki šiol didžiausius protestus prieš vyriausybę.

Liepą į Iraną iš Irako patekę trys JAV piliečiai tebelaikomi suimti, pateikus kaltinimus dėl šnipinėjimo. Tų amerikiečių artimieji sakė, kad jie buvo išėję į turistinį žygį ir sieną perėjo netyčia.
2007 metais Iranas netoli savo krantų sulaikė 15 britų jūreivių, kurie buvo paleisti maždaug po dviejų savaičių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius