Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas paleido Persijos įlankoje sulaikytus JAV jūreivius

Irano revoliucinė gvardija paleido dešimt amerikiečių jūreivių ir jų patrulinius katerius, kai tyrimai parodė, kad jie į šalies teritorinius vandenis įplaukė netyčia, rašoma trečiadienį išplatintame pareiškime.
Irano revoliucinės gvardijos sulaikyti JAV kariai
Irano revoliucinės gvardijos sulaikyti JAV kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Buvo nustatyta, kad sulaikyti amerikiečių jūrų pėstininkai į Irano teritorinius vandenis įplaukė netyčia. Kai jie atsiprašė, buvo paleisti tarptautiniuose vandenyse Persijos įlankoje“, – rašoma Revoliucinės gvardijos pareiškime, kuris buvo perskaitytas per valstybinę televiziją.

Netrukus po to buvo paskelbtos pirmosios sulaikytų jūreivių – devynių vyrų ir moters – nuotraukos, kuriose jie matomi sėdintys ant persiškų kilimų kažkokiame kambaryje.

Per valstybinę televiziją buvo parodytos ir dviejų patrulinių katerių nuotraukos.

Jūreiviai buvo paleisti netrukus po to, kai Revoliucinės gvardijos karinių jūrų pajėgų vadas admirolas Ali Fadavi pranešė laukiantis galutinio įsakymo paleisti sulaikytus amerikiečius.

Incidentas Persijos įlankoje įvyko likus nedaug laiko iki numatyto galutinio tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos įgyvendinimo.

Pagal šį susitarimą, kurį Iranas pasirašė su šešiomis didžiosiomis pasaulio valstybėmis, tarp jų Jungtinėmis Valstijomis, turėtų būti atšauktos šitiškai respublikai daug metų taikomos tarptautinės sankcijos.

JAV pareigūnai anksčiau nurodė, kad vienas ar abu patruliniai kateriai patyrė mechaninių problemų ir buvo nugabenti į Farsi salą, kuri yra maždaug pusiaukelėje tarp Irano ir Saudo Arabijos. Šioje Persijos įlankos saloje yra įsikūrusi Irano revoliucinės gvardijos, turinčios savo jūrų pajėgų dalinius, bazė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius