Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iranas paleido už užstatą kino režisierių Panahi, patvirtino jo žmona

Žinomas Irano kino režisierius Jafaras Panahi, kuris buvo laikomas suimtas nuo kovo, antradienį buvo paleistas, sumokėjus užstatą, sakoma naujienų agentūros "Fars" paskelbtame Teherano prokuratūros pareiškime.
Režisierius Jafaras Panahis
Režisierius Jafaras Panahis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Užstatas Iranas

Pranešimą vėliau patvirtino ir režisieriaus žmona.

„Taip, jis buvo paleistas. Mes vežame jį pas gydytoją“, – telefonu naujienų agentūros AFP žurnalistui sakė režisieriaus žmona Tahereh Saeedi  ir pridūrė, kad prašys gydytojo paskirti „vyrui dietą“.

Pasak jos, režisierius buvo pradėjęs bado streiką, taip protestuodamas prieš jo kalinimo sąlygas ir reikalaudamas, kad iki teismo būtų paleistas už užstatą.

Antradienį Teherano prokuratūros išplatiną pranešimą apie režisieriaus paleidimą paskelbė daugelis naujienų agentūrų.

„Jafaras Panahi antradienį buvo paleistas iš Evino kalėjimo Teherane, kai buvo sumokėtas dviejų milijardų rialų (apie 552 tūkst. litų) užstatas“, – sakoma prokuratūros pranešime, kurį citavo naujienų agentūra „Fars“.

Prokuratūra taip pat informavo, kad J.Panahi byla ir jam paruošti kaltinimai buvo perduoti revoliuciniam teismui, kuris nagrinėja su nusikaltimais saugumui susijusias bylas.

Kokie kaltinimai pateikti režisieriui, prokuratūra nenurodė.

49 metų J.Panahi, aktyviai palaikęs Irano opozicijos judėjimą, buvo suimtas savo namuose kovo 1 dieną kartu su 16 kitų asmenų, tarp jų – kino kūrėjo žmona ir dukra. Dauguma areštuotųjų vėliau buvo paleisti.

Irano kultūros ministras Mohammadas Hosseini balandį sakė, jog J.Panahi buvo sulaikytas dėl „prieš režimą nukreipto“ filmo apie neramumus, kurie drebino šiitišką respubliką po griežtosios linijos prezidento Mahmoudo Ahmadinejado perrinkimo pernai birželį.

Nors netrukus po režisieriaus sulaikymo Teherano prokuroras Abbasas Jafari Dolatabadi  paskelbė, kad J.Panahi buvo sulaikytas ne dėl politinių priežasčių ir ne todėl, kad yra menininkas. Jis buvo „apkaltintas nusikaltimais ir suimtas su kitu asmeniu, vykdant teisėjo orderį“, – sakė prokuroras.

J.Panahi garsėja savo drąsiais socialinės tematikos filmais, tokiais kaip „Purpurinis auksas“, ar „Ratas“, kuris 2000 metais buvo apdovanotas Venecijos festivalio Auksinio liūto prizu, arba „Nuošalė“, kuris 2006 metais gavo Sidabrinį lokį Berlyno kino festivalyje.

Vasario mėnesį valdžia uždraudė J.Panahi vykti į Berlyno kino festivalį ir neišleido jo iš šalies.

Po režisieriaus suėmimo Irano valdžia buvo ne kartą raginama paleisti J.Panahi. Paskutinis tokių raginimų nuskambėjo sekmadienį pasibaigusiame Kanų kino festivalyje.

Iranietį kino kūrėją remia visa virtinė Holivudo garsenybių, tarp jų Robertas De Niro, Martinas Scorsese ir Stevenas Spielbergas, kurie pasirašė peticiją dėl iraniečio išlaisvinimo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius