Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas paskelbė pergalę prieš „Islamo valstybę“

Irano prezidentas Hassanas Rouhani antradienį paskelbė pergalę prieš „Islamo valstybės“ (IS) grupuotę Irake ir Sirijoje, džihadistams likus kontroliuoti tik kelis teritorijos gabalėlius.
Irano prezidentas Hassanas Rouhani  JT Generalinėje Asamblėjoje
Irano prezidentas Hassanas Rouhani / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iranas yra vienas pagrindinių Sirijos prezidento Basharo al Assado rėmėjų užsienyje ir kovai su IS į Siriją ir Iraką yra atsiuntęs kariuomenės patarėjų bei tūkstančius savanorių.

Per televiziją transliuojamoje kalboje H.Rouhani padėkojo „visiems Islamo kovotojams“, Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei ir Irako bei Sirijos karinėms pajėgoms, užtikrinusioms galą „grupuotei, atnešusiai tik blogį, naikinimą, žudymus ir žiaurumą“.

H.Rouhani pagyrė Irano Revoliucijos gvardiją ir jos užsienio operacijų dalinį – „Quds“ (Jeruzalės) pajėgas, pasiekusias „didžią pergalę“, tačiau tvirtino, kad „didžiausią darbą nuveikė Sirijos, Irako ir Libano žmonės ir kariai“.

„Padėjome jiems atsižvelgdami į mūsų religines ir Islamo pareigas“, – pažymėjo jis.

Irano žiniasklaida sekmadienį ir pirmadienį rodė įrašą, kuriame matyti „Quds“ pajėgų vadas Qassemas Soleimani Sirijos pasienio mieste Albu Kamalyje. Jis pranešė asmeniškai vadovavęs operacijoms, per kurias savaitgalį buvo perimta paskutinė džihadistų miesto tvirtovė.

Revoliucijos gvardijos paviešintoje žinutėje, Q.Soleimani pasveikino aukščiausiąjį lyderį A.Khamenei su „lemiama pergale“ prieš IS.

wikipedia.com nuotr./Generolas Qassemas Soleimani
wikipedia.com nuotr./Generolas Qassemas Soleimani

„Skelbiu šios grupuotės baigtį“, – rašome pranešime.

Q.Solemaini taip pat liaupsino Irako sukarinto aljanso „Hashed al Shaabi“, sudaryto daugiausiai iš Teherano remiamų grupių, ir Libano bei Irano bendro judėjimo „Hezbollah“ vaidmenį kovojant Sirijoje.

IS džihadistai šiuo metu kaunasi už savo išlikimą vos keliuose teritorijos gabalėliuose Irake ir Sirijoje. Jie jau yra praradę didžiumą per žaibišką puolimą 2014 metais užimtos teritorijos.

Nei Sirijos, nei Irako vyriausybės kol kas nepaskelbė galutinės pergalės prieš šią grupuotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius