-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 03 12 /16:37

Iranas patvirtino mirties bausmę švedų ir iraniečių disidentui

Irano teismai sekmadienį patvirtino mirties bausmę švedų ir iraniečių disidentui, praėjus daugiau kaip dvejiems metams po jo dingimo Turkijos oro uoste, pranešė teismų naujienas skelbianti interneto svetainė „Mizan Online“.
Iranas
Iranas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Habibas Chaabas buvo laikomas Irane nuo 2020 metų spalio. Jis dingo per vizitą Turkijoje ir buvo teisiamas Teherane, kuris nepripažįsta dvigubos pilietybės.

Gruodžio 6 dieną H.Chaabui, kuris buvo pripažintas kaltu dėl kaltinimų „pagedimu žemėje“ ir sukilėlių grupės sukūrimo, buvo skirta mirties bausmė.

Sekmadienį buvo patvirtinta, kad Irano Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį.

„Aukščiausiasis Teismas patvirtino mirties bausmę Habibui Farajollah Chaabui, kaltinamam pagedimu žemėje kuriant, valdant ir vadovaujant sukilėlių grupuotei „Harakat al-Nidal“ bei rengiant ir vykdant daugybę teroristinių operacijų Chuzestano provincijoje“, – pranešė „Mizan Online“.

Iranas kaltina „Harakat al-Nidal“ „bendradarbiavimu su kitomis teroristinėmis grupuotėmis“, taip pat ir per 2018 metais įvykdytą išpuolį prieš karinį paradą Ahvaze, pietvakariniame Chuzestano regione, per kurį, valdžios institucijų teigimu, žuvo 25 žmonės ir beveik 250 buvo sužeisti.

Praėjusią savaitę Ahvazo teismas dėl išpuolių mirties bausme nuteisė šešis vyrus, kurie „vykdė savo europiečių lyderių įsakymus“.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl „ginkluotų operacijų“ 2017–2019 metais, per kurias žuvo keturi žmonės, įskaitant kareivį ir du Irano sukarintų pajėgų „Basij“ narius, sakoma pranešime.

Teisių gynimo grupių, įskaitant „Amnesty International“, duomenimis, Iranas kasmet įvykdo daugiau mirties bausmių nei bet kuri kita valstybė, išskyrus Kiniją.

Praėjusį mėnesį Irano teismai mirties bausme nuteisė kurdų kovotoją, kuris buvo nuteistas už policijos pareigūno nužudymą. Šį žingsnį pasmerkė teisių grupės, pavadinusios jį politiniu kaliniu.

Švedija pasmerkė Irano sprendimą skirti mirties bausmę

Švedija sekmadienį pasmerkė Irano teismų patvirtintą mirties nuosprendį švedų ir iraniečių disidentui už „terorizmą“ ir pareiškė, jog siekia daugiau aiškumo šiuo klausimu.

„Mirties bausmė yra nežmoniška ir negrįžtama bausmė, todėl Švedija kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis smerkia jos taikymą bet kokiomis aplinkybėmis“, – teigė Švedijos užsienio reikalų ministras Tobias Billstromas laiške naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius