Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas pažadėjo atsakyti į ataką prieš tanklaivį prie Saudo Arabijos krantų

Iranas šeštadienį pažadėjo nepaliksiąs be atsako atakos prieš vieną jo tanklaivių prie Saudo Arabijos krantų, pranešė pusiau valstybinė naujienų agentūra ISNA. Irano aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretorius Ali Shamkhani sakė, kad rasta užuominų, kas gali būti atsakingas už „raketų ataką“ prieš tanklaivį „Sabiti“.
Iranas
Iranas / Asmeninio albumo nuotr.

„Piratavimas jūrose ir siautėjimas tarptautiniuose vandenyse... neliks be atsako“, – ISNA citavo pareigūno žodžius.

„Peržiūrėjus prieinamą vaizdo medžiagą ir surinkus žvalgybos įrodymus nustatyta pirminių užuominų apie pavojingą avantiūrą, kai Irano naftos tanklaivis buvo atakuotas Raudonojoje jūroje“, – pridūrė A.Shamkhani.

Jis perspėjo dėl „nerimą keliančių grėsmių“ pasaulio ekonomikai, lemiamų nesaugumo tarptautiniuose laivybos keliuose.

„Sabiti“ valdanti bendrovė „National Iranian Tanker Company“ (NITC) pranešė, kad per incidentą, įvykusį penktadienį netoli Saudo Arabijos uostamiesčio Džidos, laivo korpusą apgadino du atskiri sprogimai.

Tačiau ši valstybinė įmonė neigė pranešimus, jog ataka buvo surengta iš Saudo Arabijos.

Po atakos iš tanklaivio į Raudonąją jūrą išsiliejo naftos, informavo NITC. Galiausiai nuotėkį pavyko sustabdyti, o laivas pradėjo lėtai judėti atgal į Persijos įlanką..

Kaip rodo naujausi duomenys, pateikiami laivybos stebėsenos tinklalapio „Marine Traffic“, „Sabiti“ tebėra Raudonojoje jūroje, maždaug už 400 km į pietus nuo Džidos.

Šis incidentas įvyko po virtinės iki šiol neišaiškintų atakų prieš laivus gyvybiškai svarbiuose jūrų keliuose Persijos įlankos regione, smarkiai padidinusių įtampą tarp Irano ir Vakarų šalių, taip pat po bepiločių skraidyklių smūgių Saudo Arabijos naftos objektams.

Vašingtonas kaltina Teheraną atakavus laivus minomis ir organizavus minėtas dronų atakas, bet Iranas šiuos kaltinimus griežtai atmeta.

Irano vyriausybės atstovo Ali Rabiei pranešime perspėjama, kad Teheranas pateiks „proporcingą atsaką“ į penktadienį surengtą „bailią“ ataką, kai bus atlikti tyrimai.

„Dabar kyla klausimas, ar be jokių įrodymų kaltinusieji Iraną trikdžius laisvą jūrų laivybą Persijos įlankoje ir surengus ataką prieš [Saudo Arabijos valstybinės naftos bendrovės] „Aramco“ objektus yra pasirengę vėl ginti laisvos jūrų laivybos principus tarptautiniuose vandenyse ir pasmerkti tokią ataką prieš Irano laivą?“ – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius