Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 19 /2019 07 20

Iranas Persijos įlankoje sulaikė du Didžiosios Britanijos tanklaivius

Irano revoliucinė gvardija Persijos įlankoje sulaikė Didžiosios Britanijos tanklaivį „Stena Impero“, plaukusį į Saudo Arabiją, penktadienį pranešė Irano žiniasklaida ir JAV gynybos pareigūnai, rašo BBC. Vėliau pranešta, kad sulaikytas ir dar vienas su Didžiąja Britanija siejamas tanklaivis, tačiau jam po patikrinimo buvo leista grįžti į savo kursą.
„Stena Impero“ tanklaivis
„Stena Impero“ tanklaivis / „Scanpix“/AP nuotr.

„Stena Impero“ savininkai išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad prie tanklaivio priartėjo du nenustatyti nedideli laivai ir sraigtasparnis, tanklaiviui plaukiant per Hormūzo sąsiaurį, tačiau dar esant tarptautiniuose vandenyse.

Tanklaivio savininkai „Stena Bulk“ taip pat sakė negalintys susisiekti su laivo įgula ir nurodė, kad Hormūzo sąsiaurį praplaukęs laivas staiga pakeitė kryptį ir dabar plaukia į Šiaurę – Irano link.

„Stena Impero“ tanklaivyje yra 23 įgulos nariai, apie sužeidimus nepranešama.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija nurodė tikrinanti pranešimus. Vyriausybės skubios pagalbos komisija „Cobra“ rengia susitikimą, kad aptartų incidentą.

Didžiosios Britanijos Gynybos ministerija pabrėžė, kad regione yra JK laivų, tačiau jie kol kas negali pateikti daugiau informacijos apie tai, kas įvyko prie Hormūzo sąsiaurio.

Iranas: tanklaivis „Stena Impero“ kėlė problemų

Irano naujienų agentūra „Tasnim“, cituodama šalies Jūrų organizaciją, nurodė: „Gavome pranešimų, kad britų tanklaivis „Stena Impero“ kėlė problemų. Todėl paprašėme karinių pajėgų palydėti tanklaivį į Bandare Abaso uostą, kad būtų atliktas tyrimas.

Irano revoliucinės gvardijos naujienų agentūra pranešė, kad tanklaivis buvo sulaikytas, dėl trijų taisyklių pažeidimo: išjungė savo GPS sistemą, plaukė ne per tą Hormūzo sąsiaurio pusę ir ignoravo siunčiamus įspėjimus.

Kaip rodo jūrų laivybos stebėsenos portalo „MarineTraffic“ duomenys, „Stena Impero“ apie savo buvimo vietą pastarąjį kartą pranešė netoli Larako salos penktadienį apie 21 val. vietos (19.30 val. Lietuvos) laiku.

Švedijos kompanija, kuriai priklauso minimas tanklaivis, nurodė, kad laivas plaukė per Hormūzo sąsiaurį ir buvo „tarptautiniuose vandenyse“, kai jį „užpuolė nenustatyti maži laivai ir sraigtasparnis“.

„Šiuo metu negalime susisiekti su laivu, kuris dabar plaukia šiaurės kryptimi Irano link“, sakoma kompanijos pranešime.

Šeštadienį iraniečių pareigūnai pranešė, kad tanklaivis „Stena Impero“, sulaikytas Irano po „susidūrimo su žvejybos laivu“, šiuo metu stovi nuleidęs inkarą prie Bandare Abaso uosto, o jo įgula yra likusi laive.

Vienai Švedijos bendrovei priklausantis „Stena Impero“ anksčiau „susidūrė su žvejybos laivu“, sakė Hormozgano provincijos uostų ir jūrų laivybos organizacijos generalinis direktorius Allahas-Moradas Afifipooras.

„Šis tanklaivis turi 23 įgulos narius, ir jie visi yra tame laive“ prie Bandare Abaso, naujienų agentūrai „Fars“ sakė pareigūnas.

„Stena Impero“ 18 įgulos narių, įskaitant kapitoną, yra Indijos piliečiai, o kiti – Filipinų, Latvijos ir Rusijos piliečiai.

Po susidūrimo žvejybos laivo įgula bandė „susisiekti su britų laivu, bet nesulaukė jokio atsako“, nurodė A.-M.Afifipooras .

„Kai britų laivas neatsakė žvejybos laivui, jie informavo Hormozgano uostų ir laivybos biurą, laikydamiesi teisinių procedūrų“, – pridūrė jis“

Trumpam buvo sulaikytas ir antras tanklaivis

„Scanpix“/AP nuotr./„Mesdar“ tanklaivis
„Scanpix“/AP nuotr./„Mesdar“ tanklaivis

Portalas CNN, cituodamas JAV pareigūnus, pranešė, kad netrukus po pirmojo sulaikymo, Iranas sulaikė ir antrą tanklaivį – su Liberijos vėliava per Hormūzo sąsiaurį plaukusį „Mesdar“, kuris priklauso britų kompanijai „Norbulk Shipping UK Ltd“.

Kad sulaikytas ir antrasis tanklaivis, BBC patvirtino ir Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

Vis dėlto vėliau CNN pranešė, kad antrasis tanklaivis buvo sulaikytas trumpam ir po patikrinimo jam buvo leista grįžti į savo kursą.

MarineTraffic.com duomenimis, „Mesdar“ išplaukė iš Irano vandenų.

Britų nė viename tanklaivyje nėra

J.Huntas anksčiau komentuodamas situaciją pareiškė, kad tokie Irano veiksmai „yra visiškai nepriimtini“.

„Labai svarbu, kad būtų išlaikyta laivybos laisvė ir kad visi laivai galėtų saugiai ir laisvai judėti šiame regione“, – pridūrė jis.

J.Hunto teigimu, abiejų tanklaivių įgulos buvo sudarytos iš įvairių tautybių žmonių, bet užimtuose tanklaiviuose nėra nė vieno brito.

„Mūsų ambasadorius Teherane palaiko ryšius su Irano užsienio reikalų ministerija, kad išspręstume šią situaciją, mes taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su tarptautiniais partneriais“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeremy Huntas

Pastarosiomis savaitėmis įtampa Persijos įlankos regione smarkiai padidėjo: JAV prezidentas Donaldas Trumpas pranešė paskutinę minutę atšaukęs karinius smūgius Iranui, planuotus suduoti atsakant į incidentą, per kurį Teherano pajėgos virš Hormūzo sąsiaurio numušė vieną amerikiečių žvalgybos bepilotį lėktuvą.

Naujausias incidentas įvyko D.Trumpui pareiškus, kad amerikiečių kariuomenė numušė Irano bepilotę skraidyklę, kėlusią grėsmę vienam JAV kariniam laivui Hormūzo sąsiauryje, per kurį pergabenama beveik trečdalis pasaulyje išgaunamos naftos. Tačiau Teheranas tokius pareiškimus neigė.

Be to, Vašingtonas kaltina Iraną surengus keletą atakų prieš tanklaivius Omano įlankoje, nors šiitiška respublika šiuos pareiškimus griežtai neigia, o tų įvykių aplinkybės tebėra mįslingos.

Liepos 4-ąją Didžiosios Britanijos karališkieji jūrų pėstininkai padėjo Gibraltaro tarnyboms sulaikyti vieną Irano tanklaivį, kuriuo, kaip mano JAV pareigūnai, mėginta nugabenti naftos Sirijai, pažeidžiant Europos Sąjungos ir JAV taikomas sankcijas. Šiuos kaltinimus Iranas irgi neigė.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei tada pažadėjo dėl tanklaivio sulaikymo imtis atsakomųjų veiksmų prieš D.Britaniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius