-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas prašo dviejų esminių pakeitimų JT siūlomoje sutartyje dėl branduolinio kuro

Teheranas sieks dviejų pakeitimų Jungtinių Tautų (JT) pasiūlytoje sutartyje Irano aprūpinimo branduoliniu kuru ir pageidauja, kad jo sukauptos mažai prisodrinto urano atsargos būtų perduodamos perdirbti kitoms šalims dalimis, o ne viena partija, ketvirtadienį pranešė vienas vyriausybinis laikraštis.
Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas
Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dienraštis „Javan“ taip pat nurodo, jog Iranas pageidauja „vienalaikio apsikeitimo“: gauti branduolinio kuro Teherane veikiančiam tyrimų reaktoriui tuo pat metu, kai mažai prisodrintas uranas bus siunčiamas iš šalies.

Šios informacijos šaltinių laikraštis nenurodė.

Šios sutarties projekte Iranas, kuris yra deklaravęs turintis 1,5 tonos mažai prisodrinto urano, raginamas iki šių metų galo perduoti apie 75 proc. šių atsargų Rusijai.Tikėtina, kad abi sąlygos nebus priimtinos Vakarų šalims, kurios įtaria, kad Iranas siekia pasigaminti atominių ginklų. Teheranas tokias prielaidas griežtai neigia ir tvirtina, jog jo branduolinė programa yra taiki.

„Javan“ pranešimas pasirodė tą pačią dieną, kai Iranas turėtų pateikti oficialų atsakymą dėl JT siūlomo plano, turinčio padėti sumažinti įtampą dėl kontraversiškos Teherano branduolinės programos. Tikimasi, kad atsakymas bus įteiktas JT Tarptautinei atominės energijos agentūrai (TATENA) Vienoje.

Kiti Irano žiniasklaidos šaltiniai nurodė, kad Teheranas iš principo pritars tai sutarčiai, tačiau taip pat pareikalaus pakeisti kai kurias jos sąlygas.

Šios sutarties projekte Iranas, kuris yra deklaravęs turintis 1,5 tonos mažai prisodrinto urano, raginamas iki šių metų galo perduoti apie 75 proc. šių atsargų Rusijai. Ten uranas būtų prisodrintas iki reaktoriams tinkamo lygio ir perduotas Prancūzijai, kuri iš jo pagamintų kuro kasetes.

Teheranas ketina branduolinį kurą naudoti reaktoriuje, kuriame gaminami radioaktyvūs izotopai, naudojami onkologinių ligų terapijoje.

„Javan“ nurodė, kad Iranas sieks dviejų šio plano pataisų.

„Iranas pasiūlys palaipsniui perduoti savo mažai prisodrinto urano atsargas keliomis partijomis, užuot iš karto perdavęs visus 75 procentus“, – rašo dienraštis.

Jame taip pat nurodoma, kad Iranas siekia „vienalaikio apsikeitimo – tai yra, gautų smarkiai prisodrinto urano kuro tuo pačiu metu, kai perduos savo mažai prisodrintą uraną pagal formulę, kurią turės apskaičiuoti TATENA, pagrįstą Teherano reaktoriaus pajėgumais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius