Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Iranas ragina „sąžiningai“ kalbėtis per lemtingas derybas dėl jo branduolinės programos

Iranas pirmadienį paragino pasaulines galias „būti sąžiningomis“ per šią savaitę įvyksiančias lemtingas derybas dėl šiitiškos respublikos branduolinės programos.
Protestuotojas, laikantis plakatą, kuris ragina nekariauti su Iranu
Protestuotojas, laikantis plakatą, kuris ragina nekariauti su Iranu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mes tikimės, kad P5+1 prie derybų stalo sės sąžiningai nusiteikusios, o mes irgi sąžiningai sieksime, kad abi šalys pasiektų abipusiškai naudingą rezultatą“, – Irano parlamento tinklalapyje rašo užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi.

A.A.Salehi perspėjo, kad vadinamoji P5+1 grupė, susidedanti iš penkių Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narių – JAV, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos bei Kinijos – ir Vokietijos, nemėgintų kelti sąlygų prieš tarptautinę įtampą turinčias sumažinti derybas, kurios šeštadienį prasidės Stambule.

Pasak jo, tikslas yra tas, kad „Iranas įgytų savo teises, o P5+1 sumažintų savo susirūpinimą“ dėl Teherano branduolinės programos.

JAV ir jos sąjungininkai nuogąstauja, kad Irano branduolinė programa yra priedanga susikurti atominį ginklą, tačiau Teheranas tokius įtarimus griežtai atmeta.

JAV ir Izraelis grasina surengti atakas prieš Irano branduolinius objektus, jei nesutarimų su šiitiška respublika nepavyktų išspręsti diplomatinėmis priemonėmis.

Derybos – balandžio 14 d.

Pasaulio galingieji balandžio 14 dieną Stambule surengs naują derybų ratą su Iranu dėl šios šiitiškos respublikos branduolinės programos, pirmadienį pranešė Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovės Catherine Ashton atstovas.

„Mes sutarėme balandžio 14 dieną Stambule pradėti derybas, – sakė Michaelis Mannas. – Tikimės, kad šis pirmas ratas sukurs palankią aplinką konkrečiai pažangai.“

„Mes, suprantama, siekiame tvaraus proceso“, – pridūrė M.Mannas.

Iranas derybas su P5+1 valstybėmis paskutinį kartą buvo surengęs 2011 metų sausio mėnesį. Tačiau jos baigėsi be rezultatų.

Pastaruoju metu buvo kilusios diskusijos, ar naujas derybų ratas turi vykti Stambule, ar Bagdade.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius