Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 08 /09:36

Iranas raketomis smogė dviem amerikiečių bazėms Irake, aukų nėra

Iranas naktį iš antradienio į trečiadienį apšaudė raketomis bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai, pranešė pareigūnai Vašingtone ir Teherane. Tai buvo pirmieji veiksmai, kurių ėmėsi Iranas, žadėjęs atkeršyti JAV už įtakingo generolo nužudymą praėjusią savaitę. Pranešama, kad aukų nėra, bet Iranas grasina, kad jei JAV ryšis atsakyti, kitas smūgis bus daug didesnis.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

L.Grahamas ramina aistras

17:03

Vienas ištikimiausių D.Trumpo sąjungininkų, JAV senatorius Lindsey Grahamas tinkle „Twitter“ pareiškė, kad „šiuo metu nėra reikalingas atkeršijimas vardan atkeršijimo“.

Taip jis davė savotišką patarimą netrukus pirmą kartą oficialiai naujausius įvykius Viduriniuose Rytuose komentuosiančiam prezidentui. D.Trumpo komentarų laukiama 18 val. Lietuvos laiku.

„Scanpix“/AP nuotr./Lindsey Grahamas
„Scanpix“/AP nuotr./Lindsey Grahamas

„Reikia tvirtai ir paprastai išdėstyti savo strateginius tikslus Irano klausimu.

Iranas turi liautis būti didžiausia terorizmą remiančia valstybe pasaulyje; privalome sustabdyti regioniniam stabilumui kenkiančio balistinių raketų arsenalo kaupimą; turime pasiekti naują branduolinį susitarimą“, – parašė L.Grahamas, manantis, kad „maksimalaus spaudimo“ Iranui kampanija puikiai veikia.

D.Trumpas kalbės 18 val. Lietuvos laiku

16:28

Pranešama, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas į tautą, o kartu, žinoma, ir į visą pasaulį dėl situacijos Viduriniuose Rytuose kreipsis 11 val. Vašingtono (18 val. Lietuvos) laiku.

Irako lyderiai smerkia „suvereniteto pažeidimą“

15:36

Irako prezidentas ir parlamento pirmininkas trečiadienį pasmerkė Irano raketų smūgius Irako bazėms, kur yra dislokuota JAV vadovaujamų pajėgų, ir pavadino juos „Irako suvereniteto pažeidimu“.

Prezidentas Barhamas Salehas pareiškė nuogąstaujantis dėl „pavojingos įvykių raidos“ regione.

„Scanpix“/AP nuotr./Barhamas Salehas
„Scanpix“/AP nuotr./Barhamas Salehas

„Smerkiame bombardavimą Irano raketomis, smogusį kariniams objektams Irako teritorijoje, ir dar kartą atmetame besikartojantį valstybės suvereniteto pažeidimą ir Irako pavertimą kariaujančių šalių mūšio lauku“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Parlamento pirmininkas Mohammedas al Halbusi, aukščiausio rango sunitas arabas pagal Irako pasidalijimo valdžia religinę sistemą, irgi paragino imtis skubių priemonių, kad užsienio jėgos, įskaitant šiitišką Iraną, nepaverstų Irako netiesioginio karo teatru.

„Smerkdami iraniečių Irako suvereniteto pažeidimus, įvykdytus šiandien apyaušriu. Patvirtiname, kad neleisime konfliktuojančioms šalims naudotis Iraku kaip arena savo sąskaitoms suvesti“, – sakė jis.

Kodėl nenumušė raketų?

15:30

Kodėl JAV kariškiai nebandė numušti karinių bazių link skriejančių Irano balistinių raketų? Amerikos pareigūnai „Fox News“ teigė, kad būtent toje vietoje JAV neturi tinkamų pajėgumų tokių raketų perėmimui.

Esą priešraketinės gynybos sistemos „Patriot“ ir „Avenger“ yra dislokuotos kitose vietose Viduriniuose Rytuose, bet ne dviejose Irako karinėse bazėse, į kurias skriejo Irano raketos.

„Scanpix“/AP nuotr./Priešraketinė sistema „Patriot“
„Scanpix“/AP nuotr./Priešraketinė sistema „Patriot“

„Kelerius pastaruosius metus didžiausią dėmesį skyrėme ISIS (grupuotės „Islamo valstybė“, – red.) įveikti. Oro gynybos sistemos tokioje kovoje mums nereikėjo“, – teigė pareigūnas.

Neoficialūs Pentagono vertinimai

15:26

Pentagono – JAV Gynybos departamento – pareigūnas CNN žurnalistui Jake'ui Tapperiui pareiškė, jog Vašingtone manoma, esą Iranas specialiai pasirinko tokius taikinius, kad raketų smūgiai nenusineštų žmonių gyvybių. Ypač – JAV piliečių gyvybių.

„Konkretūs taikiniai, minimali žala, maksimalus efektas/įspėjimas“, – taip situaciją J.Tapperiui apibūdino pareigūnas, o toks vertinimas stiprina įspūdį, kad trečiadienio nakties smūgiai iš esmės buvo spektaklis.

NATO pasmerkė Irano atakas

15:16

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas trečiadienį pasmerkė Irano atakas raketomis prieš irakiečių bazes, kur dislokuota JAV ir jų sąjungininkų karių.

„Smerkiu Irano raketų išpuolius prieš JAV ir koalicijos pajėgas Irake“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J.Stoltenbergas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas

„NATO ragina Iraną susilaikyti nuo tolesnio smurto. Sąjungininkai ir toliau rengia konsultacijas, taip pat lieka įsipareigoję vykdyti mūsų mokymo misiją Irake“, – pridūrė Aljanso vadovas.

Anksčiau jis pareiškė, kad 500 karių turintis NATO kontingentas įšaldė savo mokymo misijas Irake, siekdama užtikrinti savo pajėgų saugumą. J.Stoltenbergas teigė, kad misija bus atnaujinta pagerėjus saugumo padėčiai.

Išvakarėse Aljansas paskelbė apie planus saugumo sumetimais laikinai išvesti iš Irako dalį savo kontingento.

14:44

 

Proiranietiškos Irako grupuotės sugriežtino grasinimus JAV

14:25

Vienas iš Irako sukarintų pajėgų tinklo „Hashed al Shaabi“ vadų trečiadienį pareiškė, kad atėjo metas irakiečiams atsakyti į JAV bepiločio orlaivio smūgį, per kurį buvo nukautas šio tinklo vadovo pavaduotojas.   

„Tas atsakas bus ne mažesnis už iraniečių atsaką. Tai pažadas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pagrasino griežtojo kurso šalininkas Qaisas al Khazali.

„Hashed al Shaabi“ jau anksčiau pažadėjo keršyti, tačiau po Teherano raketų atakos dar sugriežtino savo grasinimus.

VIDEO: Iranas smogė JAV bazėms: kur toliau?

Tinklui priklausanti radikali grupuotė „Harakat al Nujaba“ padėkojo Iranui už raketų smūgį JAV pajėgoms Irake. 

„Sakome amerikiečių kariams: neužmerkite akių. Irakiečiai keršys už kankinį Muhandisą, kol išvyks paskutinis jūsų karys“, – nurodė grupuotė. 

Antradienį „Harakat al-Nujaba“ vadovas Akramas al Kaabi sakė, kad proiranietiškos grupuotės telkiasi ir ruošia atsaką Jungtinėms Valstijoms.   

„Suformuoti tarptautiniai pasipriešinimo pulkai griežtam, apgalvotam atsakomajam smūgiui amerikiečių pajėgoms suduoti“, – sakė A. al Kaabi.   

Jo pavaduotojas kiek anksčiau paragino sušaukti skubų susitikimą antiamerikietiškoms jėgoms Irake suvienyti.  

„Kariausime su amerikiečių kontingentu visose regiono vietose, kur pasieksime“, – sakė Nasras al Shammary.

Tuo metu Irano valstybinė televizija „Press TV“ anksčiau trečiadienį pranešė, kad „Hashed al Shaabi“ pradėjo didelę operaciją prieš amerikiečių karius Irake. 

„Kovos su terorizmu grupuotė... „Hashed al Shaabi“ paskelbė triuškinančios atsakomosios operacijos prieš Jungtines Valstijas pradžią“, – sakoma pranešime.

Lenkija skelbia apie savo ambasadorės Irake evakavimą

13:14

Lenkijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad šalies ambasadorė Irake Beata Peksa, augant įtampai tarp JAV ir Irano, saugumo sumetimais buvo evakuota į Lenkiją.

Ambasadorė evakuota Jungtinės Karalystės prašymu, nes Lenkijos diplomatinė misija yra įsikūrusi britų ambasadoje.

Pasak Lenkijos užsienio reikalų ministerijos, evakuota tik ambasadorė, o ambasada Bagdade toliau dirba.

Lenkija yra tarp kelių Europos valstybių, paskelbusių, kad jų kariai Irake nenukentėjo per praėjusios nakties Irano raketinius smūgius dviem karinėms bazėms, kuriose yra amerikiečių karių.

Bagdadas: Iranas buvo perspėjęs Iraką apie raketas

12:46

Irako premjero biuras trečiadienį pranešė gavęs iš Irano „oficialią žinutę žodžiu“ apie planuojamą raketų ataką prieš JAV pajėgas, dislokuotas Irako karinėse bazėse. 

„Gavome oficialią žinutę žodžiu iš Irano Islamo Respublikos, kad prasidėjo arba greitai prasidės iraniečių atsakas į Qasemo Soleimani nužudymą ir kad smūgis apsiribos Irako bazėmis, kur dislokuoti JAV kariai, nenurodant vietovių“, – sakoma premjero biuro pranešime.

Anksčiau trečiadienį Irako kariškiai pranešė, kad į dvi amerikiečių karių bazes Irake paleistos iš viso 22 raketos. 

Nufilmuoti raketų paleidimai

12:42

Irano pusiau valstybinė žiniasklaida skelbia vaizdo įrašų, kuriuose matyti karinių bazių Irake link paleidžiamos balistinės raketos.

U.von der Leyen paragino siekti dialogo

12:36

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, jog Bendrija deda pastangas, kad Artimųjų Rytų regione būtų užmegztas politinis dialogas.   

„Ginklų panaudojimą turi pakeisti dialogas. Privalome padaryti viską, kad diskusijos būtų atnaujintos“, – sakė U.von der Leyen trečiadienį per spaudos konferenciją Briuselyje, surengtą Europos Komisijai susirinkus į posėdį aptarti įvykius Irane, Irake, Libijoje ir visame Artimųjų Rytų regione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

Europos Komisijos vadovė sakė, kad Bendrija palaiko patikimus ryšius su daugeliu partnerių regione ir už jo ribų, ir tai gali padėti sustabdyti įtampos eskalaciją.  

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį informavo Europos Komisijos narius apie naujausius įvykius, su jais susijusius kontaktus ir žingsnius, kurių imtasi.    

U.von der Leyen taip pat akcentavo būtinybę išsaugoti 2015 metais pasirašytą tarptautinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos. 

B.Netanyahu perspėja dėl „didžiulio smūgio“

12:01

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu trečiadienį perspėjo, kad jo šalis suduotų „didžiulį smūgį“, jei ją atakuotų jos nesutaikomas priešininkas Iranas.

B.Netanyahu kalbėjo regione smarkiai išaugus įtampai po JAV tikslinio karinio smūgio Bagdade, per kurį žuvo įtakingas iraniečių generolas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

„Bet kas, atakavęs mus, sulauks didžiulio smūgio“, – sakė premjeras vienoje konferencijoje Jeruzalėje, Iranui po JAV smūgio raketomis apšaudžius amerikiečių karių naudojamas bazes Irake.

Praėjusios savaitės amerikiečių drono smūgio taikinį – Irano Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vadą generolą majorą Qasemą Soleimani – B.Netanyahu pavadino „vyriausiuoju teroristu“.

ES: Irano raketinės atakos yra eskalacija

11:23

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį pasmerkė Irano raketinius smūgius Irako bazėms, kuriose yra dislokuota JAV karių, ir paragino nutraukti šį „smurto ratą“.

„Naujausios raketų atakos prieš oro pajėgų bazes Irake, kuriomis naudojasi JAV ir koalicijos pajėgos, tarp jų – Europos pajėgos, yra dar vienas eskalacijos ir padidėjusios konfrontacijos pavyzdys“, – žurnalistams sakė J.Borrellis.

„Dar labiau stiprinti šį smurto ratą neatitinka niekieno interesų“, – sakė jis ir perspėjo, kad naujausia krizė trukdo kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

ES užsienio reikalų ministrai penktadienį rengia skubų pasitarimą dėl Irano krizės, kurio metu aptars, ką blokas gali padaryti įtampai sumažinti. Vis dėlto ES turi ribotą pasirinkimą kalbant apie galimus veiksmus.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kuri šiuo klausimu kalbės vėliau trečiadienį Londone susitikusi su britų ministru pirmininku Borisu Johnsonu, sakė, jog „ginklų naudojimas privalo būti nutrauktas“, kad atsirastų vietos dialogui.

Britų parlamentaras: „Jau metas kalbėtis“

10:47

Jungtinės Karalystės parlamentaro, konservatoriaus Tomo Tugendhato, buvusio Bendruomenių Rūmų užsienio reikalų komiteto pirmininko, Irano ataka nenustebino.

„Kiek žinau, Irano balistinės raketos tiesiai į JAV bazes buvo paleistos pirmą kartą. Bet taip kiek perdėčiau, nes, žinoma, Iranas per savo surogatus raketas leidžia jau daug, daug metų“, – teigė T.Tugendhatas.

15min nuotr./Iranas apšaudė JAV karines bazes Irake
15min nuotr./Iranas apšaudė JAV karines bazes Irake

Vis dėlto jis pridūrė: „Būtų nepaprastai sveikintina, jei abi pusės galėtų paskelbti pergalę ir grįžti prie kalbėjimosi.“

Smerkia ir Vokietija

10:46

Vokietijos gynybos ministrė taip pat pasmerkė bazių apšaudymą ir paragino Teheraną susilaikyti nuo tolesnės eskalacijos.

„Vokietijos vyriausybė griežtai smerkia šią agresiją... dabar pirmiausia iraniečiai turi susilaikyti nuo tolesnės eskalacijos“, – vokiečių transliuotojui ARD sakė ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer.

Smūgių įžūlumas „nebūdingas Iranui“

10:23

Smūgių įžūlumas buvo itin nebūdingas Iranui, kuris būdavo linkęs užmaskuoti atakas prieš JAV interesus ar karius pasinaudodamas marionetinėmis šiitų pajėgomis. Tuo metu per šią ataką buvo panaudota įprastinė ginkluotė, o Irano pajėgos netrukus prisiėmė atsakomybę.

„Tai yra didelė eskalacija. Balistinės raketos, atvirai paleistos iš Irano į amerikiečių taikinius, yra nauja fazė“, – sakė šiitų ginkluotųjų grupuočių specialistas Phillipas Smythas.

„Sudavėme jiems per veidą“

10:03

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei trečiadienio rytą pasakė kalbą Kumo mieste. Sakydamas, kad „revoliucija gyva“, jis atidavė pagarbą nužudytam Qasemui Soleimani. Minia tradiciškai skandavo „Mirtis Amerikai!“

„Scanpix“/AP nuotr./Ali Khamenei
„Scanpix“/AP nuotr./Ali Khamenei

Ali Khamenei apie naktį surengtą JAV karinių bazių apšaudymą užsiminė tik trumpai: „Mes praėjusią naktį jiems tik sudavėme per veidą. Bet tai nėra tolygu tam, ką padarė jie.“

Londonas smerkia bazių apšaudymą

09:44

Jungtinė Karalystė trečiadienį pasmerkė Irano įvykdytą Irako bazių, kuriose dislokuotos JAV ir su džihadistais kovojančios koalicijos pajėgos, ir išreiškė susirūpinimą dėl „pranešimų apie aukas“.

„Smerkiame šią ataką prieš Irako karines bazes, kur dislokuotos koalicijos pajėgos, įskaitant britų karius“, – sakė užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas.

„Esame sunerimę dėl pranešimų apie aukas ir balistinių raketų panaudojimą“, – pridūrė jis.

D.Raabas paragino Iraną laikytis santūrumo.

„Raginame Iraną nekartoti šių neatsakingų ir pavojingų atakų ir siekti skubios deeskalacijos“, – pridūrė jis.

„Karas Artimuosiuose Rytuose būtų naudingas tik „Daesh“ ir kitoms teroristinėms grupuotėms“, – pareiškė jis, turėdamas omeny grupuotę „Islamo valstybė“.

Kuo svarbios raketomis pultos karinės bazės?

08:58

Daugiausia raketų trečiadienio rytą nuskriejo į Al Asado karinę bazę. Kuo ji svarbi strategine prasme?

Per pastaruosius dvejus metus neskelbtų vizitų į šią karinę bazę, nuo Irako sienos su Sirija nutolusią 217 km, buvo atvykę ir D.Trumpas, ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Po skrydžio į šią bazę per 2018 metų Kalėdas D.Trumpas bendraudamas su žurnalistais stebėjosi, kad lėktuvas leidžiantis buvo visiškai aptemdytas.

2015 metais Al Asado karinę bazę puolė grupuotės „Islamo valstybė“ kovotojai. Puolimą tą kartą atrėmė Irako saugumo pajėgos.

„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./„Islamo valstybės“ kovotojai Sirijoje

Bazėje dislokuoti JAV kariškiai padeda rengti būtent Irako saugumo pajėgų narius.

Savo ruožtu bazė prie Erbilio įdomi tuo, kad čia buvo dislokuoti JAV „Delta“ specialiųjų pajėgų komandosai, kurie pernai spalį surengė „Islamo valstybės“ lyderio Abu Bakro al-Baghdadi likvidavimo operaciją.

Irakas: irakiečiai per atakas nenukentėjo

08:37

Irako premjero saugumo biuras trečiadienio rytą patvirtino, kad irakiečiai per raketų smūgius į karines bazes nenukentėjo.

Be to, skelbiama, kad raketų salvė tęsėsi maždaug pusvalandį. Esą buvo paleistos 22 raketos o 17 iš jų skrido Al Asado bazės link. Kiti penki objektai taikėsi į bazę Erbilio mieste.

Taigi, šiuo metu ir Irakas, ir Kanada, ir Norvegija jau yra paskelbusios, kad šių šalių piliečiai nenukentėjo. JAV prezidentas D.Trumpas tviteryje pareiškė: „Kol kas viskas gerai.“

Tai tik stiprina teoriją, kad Iranas pasielgė labai atsargiai: iš tiesų nepavojingais raketų smūgiais buvo numalšintas keršto troškimas visuomenėje, o amerikiečiams duota erdvės neatsakyti ir neeskaluoti konflikto.

KAM: Lietuvos kariai nenukentėjo

08:29

„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2018-aisiais
„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2018-aisiais

Krašto apsaugos ministerija dar pirmadienį patvirtino, kad Irake tarnaujančių Lietuvos karių saugumas yra sustiprintas. Irake šiuo metu tarnauja 15 Lietuvos karių.

Nė vienas jų, KAM teigimu, po trečiadienio rytą surengtų atakų prieš karines bazes nenukentėjo, nors lietuvių bent vienoje jų tikrai buvo.

„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2019 m. gruodį
„Scanpix“/AP nuotr./Al Asado bazė Irake 2019 m. gruodį

„Galiu patvirtinti, kad apšaudyta bazė, kurioje tarnauja mūsų kariai, ir nuraminti, kad jie nenukentėjo ir šiuo metu yra saugūs“, – 15min trečiadienį ryte sakė Krašto apsaugos ministero patarėja viešiesiems ryšiams Vita Ramanauskaitė.

Lietuvos kariai dalyvauja dviejose misijose. Viena iš jų, vadovaujama NATO, vykdoma nuo 2004 m. ir skirta apmokyti šalies saugumo pajėgas. Penki Lietuvos kariai vykdo tarnybą Bagdade operacijos štabe, keturi kariai atlieka tarnybą Taji oro uoste. Kovos veiksmuose pagal nustatytą mandatą kariai nedalyvauja.

Kita misija, vadovaujama JAV, pavadinta „Įgimtas Ryžtas“. Lietuva prisideda nuo 2017 m., operacijoje nuolat išlaikydama šešis karinius instruktorius, kurie rengia vietines saugumo pajėgas. Kariai tarnauja Danijos kontingento sudėtyje šiaurės vakarinėje Irako dalyje esančioje Al Asado karinėje bazėje.

Irano atsaku viskas gali ir pasibaigti?

08:26

Po Qasemo Soleimani nužudymo „didelį kerštą“ žadėjęs Iranas išties surengė atsakomuosius smūgius, rašo „The Guardian“. Į dvi karines bazes, kuriose budi ir JAV kariai, paleistos mažiausiai dvi raketų bangos.

Bet šiuo atveju labai svarbu tai, kad Teherano diplomatijos vadovas Mohammadas Javadas Zarifas iškart pažymėjo, esą „savigynos atsakas baigtas“.

Aišku, raketų atakos leis JAV „vanagams“ prezidento Donaldo Trumpo administracijoje dar garsiau keikti Iraną ir kaitinti konfliktą su šia šalimi. Bet tai taip pat yra proga išbristi iš krizės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Mat iš esmės Irano surengti smūgiai buvo simboliniai. Raketos buvo paleistas maždaug 1.30 val. ryto Irake – tuo pat metu, kai buvo nužudytas Q.Soleimani.

Aukšti Irano kariniai pareigūnai ir pusiau oficiali žiniasklaida „Twitter“ paskelbė Irano vėliavas – taip, kaip praėjusio penktadienio rytą pasielgė D.Trumpas.

Vis dėlto atrodo, kad atakos buvo surengtos labai kruopščiai stengiantis išvengti amerikiečių aukų. Be to, raketos buvo paleistos į tas bazes, kurios, kaip puikiai žinojo Iranas, ir taip paskelbusios aukšto lygio parengtį.

Galiausiai ir M.J.Zarifas, prabilęs apie „savigyną“, turėjo omenyje, kad Teheranas pasielgė tarptautinės teisės ribose, o ne sudavė pirmąjį smūgį kare.

D.Trumpas pirmuosiuose savo komentaruose po raketų smūgių irgi, regis, nebuvo linkęs jų sureikšminti, o oficialų pareiškimą nusprendė padaryti tik kitą rytą.

O tai reiškia, kad abi pusės turi progą deeskalacijai gana aukštai iškeltomis galvomis.

Iranas galės sakyti, kad atkeršijo už Q.Soleimani nužudymą, ir grįžti prie surogatinių kampanijų proiranietiškų grupuočių rankomis – taip Teheranui tiesiog patogiau ir ne taip rizikinga.

JAV irgi gali atsitraukti, tarytum pagūžčiodamos pečiais dėl keršto atakos, kuri nepadarė beveik jokios žalos. Žinoma, tai geriausias scenarijus – svarbu galutinai išsiaiškinti, ar tikrai raketos nepražudė nė vieno amerikiečio, be to, D.Trumpas nebūtinai sulaikys pagundą neįsukti konflikto vilkelio.

Įvykdė ir „baigė“ savo „savigynos atsaką“

06:46

Iranas trečiadienį pareiškė, kad apšaudęs raketomis karines bazes Irake, kur dislokuoti JAV kariai, įvykdė ir „baigė“ savo „savigynos“ atsaką dėl įtakingo generolo Qasemo Soleimani nužudymo.

„Iranas ėmėsi ir baigė [vykdyti] proporcingas savigynos priemones“, nusitaikęs į bazę, iš kur buvo įvykdyta „baili ginkluota ataka prieš mūsų piliečius ir įtakingus pareigūnus“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

„Nesiekiame karo eskalacijos, bet ginsimės nuo bet kokios agresijos“, – sakė jis.

05:48

CNN cituoja neįvardintą kariškį, kuris tvirtina, kad JAV kariai Irako bazėse buvo iš anksto įspėti apie raketų ataką ir turėjo pakankamai laiko nusileisti į bunkerius.

05:37

Irako saugumo pareigūnai paneigė ankstesnius pranešimus apie per atakas nukentėjusius irakiečius. Dabar tvirtinama, kad per raketų smūgius niekas nebuvo sužalotas.

05:09

Pirminiais duomenimis, Irano raketos pataikė į tas Al Asado bazės teritorijas, kuriose nėra įsikūrę amerikiečiai, pranešė Pentagono atstovai.

Anot jų, laukiama išauštant ryto, kad dienos šviesoje būtų galima tiksliau įvertinti raketų smūgių padarinius.

Kiek anksčiau Irako pareigūnai sakė, kad per smūgius nukentėjo bazėje buvusių irakiečių.

05:04

„Viskas gerai! Raketos paleistos iš Irano į dvi Irake esančias karines bazes. Dabar vyksta nuostolių vertinimas. Kol kas viskas gerai! Mes iki šiol turime galingiausią ir geriausiai apginkluotą kariuomenę pasaulyje! Rytoj rytą padarysiu oficialų pareiškimą“, – pagaliau tviteryje prabilo D.Trumpas.

04:58

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas tviteryje paskelbė, kad Iranas raketų smūgį surengė pasinaudodamas Jungtinių Tautų chartijos 51-uoju straipsniu, apibrėžiančiu teisę bet kuriai Jungtinių Tautų Organizacijos valstybei narei individualiai gintis agresijos atveju.

 

04:47

BBC cituoja kelis ankstesnio JAV vadovo Baracko Obamos administracijos veteranus, kurie tviteryje ragina susilaikyti nuo karinio atsako Iranui.

Ilanas Goldenbergas, kuris kuravo politiką Irano atžvilgiu Pentagone valdant B.Obamai, rašo, kad jokiu būdu nereikia imtis aktyvių veiksmų, ypač jeigu nuostoliai yra menki.

Kitas B.Obamos patarėjas, Benas Rhodesas, mano, kad konflikto deeskalacija vis dar yra įmanoma.

Išlaikyti taktinę kantrybę ragina ir buvęs B.Obamos administracijos darbuotojas Philipas Carteris, anksčiau tarnavęs Irake.

 

04:19

Oficialiais Pentagono duomenimis, Iranas iš viso į JAV objektus Irako teritorijoje paleido 15 raketų. Dešimt raketų pataikė į Al Asado bazę Irako vakaruose, o viena – į Erbilio oro uostą. Dar keturios raketos tikslo nepasiekė.

04:13

Erbilį pasiekė dvi balistinės raketos, CNN žurnalistams pareiškė šį regioną kontroliuojančių kurdų atstovai.

Viena raketa nukrito Erbilio tarptautinio oro uosto perimetro viduje, tačiau nesprogo. Kita raketa pataikė į vietovę už 33 kilometrų į vakarus nuo Erbilio, tačiau niekam nepadarė jokios žalos.

04:08

Teherane dirbantis „NBC News“ žurnalistas Ali Arouzi tvirteryje pranešė, kad Irano valstybinė žiniasklaida skelbia, jog Irano naikintuvai įskrido į Irako oro erdvę.

 

04:01

Iš Baltųjų rūmų po pasitarimo su D.Trumpu išvyko valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir gynybos sekretorius Markas Esperis. Kiek anksčiau išvyko ir viceprezidentas Mike'as Pence'as.

03:57

Baltieji rūmai oficialiai pareiškė, kad D.Trumpas nesikreips artimiausiomis valandomis į tautą, nors prieš tai šaltiniai skelbė, jog jo komanda rengia televizijai skirtą kalbą.

03:52

Irano revoliucinė gvardija taip pat pagrasino atakuosianti Dubajų Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir Haifą Izraelyje, jeigu JAV ryšis bombarduoti Irano teritoriją. Irano teigimu, JAE ir Izraelis yra Q.Soleimani nužudymo bendrininkai.

03:48

Irano revoliucinė gvardija raketų smūgius įvardijo kaip operaciją „Kankinys Soleimani“. Savo „Telegram“ kanale gvardija pareiškė: „Pentagonas praneša, kad JAV atsakys į Irano atakas. Tada mes atsakysime jums Amerikoje.“

03:42

Teritorijoje aplink Baltuosius rūmus sustiprintas saugumas. Rūmų kontrolės postuose pastebėti saugumo tarnybos pareigūnai su automatiniais ginklais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltieji rūmai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Baltieji rūmai

 

03:40

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Baltuosiuose rūmuose posėdžiauja su savo patarėjais, o tuo metu jo komanda rengia kalbą, kurią šalies vadovas pasakys per televiziją kreipdamasis į tautą.

Laikas, kada prezidentas kreipsis į šalį, dar nėra galutinai aiškus ir ši kalba gali būti pavėlinta, kol bus surinkta pakankamai informacijos.

03:31

JAV tvirtina dar neturinčios oficialių duomenų, kad per raketų smūgius būtų nukentėję amerikiečiai. Irako pareigūnai sako, kad Al Asado bazėje yra nukentėjusių irakiečių. Kol kas nepatikslinama, ar kalbama apie žuvusius ar apie sužeistuosius. Į Al Asado bazę pataikė mažiausiai trylika raketų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-01-08 03:31

Pentagonas paskelbė, kad, Iranui paleidus keliolika balistinių raketų prieš JAV kariuomenės ir koalicijos pajėgas Irake, vyksta pirminis žalos vertinimas.

„Aišku, kad šios raketos buvo paleistos iš Irano ir jomis taikytasi mažiausiai į dvi Irako karines bazes Ain al Asade ir Arbilyje, kur dislokuoti JAV kariuomenės ir koalicijos kariai, sakė Pentagono atstovai.

Pranešimų apie aukas kol kas nėra. Pasak Pentagono, pastarosiomis dienomis augant įtampai tarp Vašingtono ir Teherano ir abiem pusėms keičiantis grasinimais, šiose bazėse buvo paskelbta „aukščiausia parengtis“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas su žmona Melania 2018-ųjų gruodį lankėsi Ain al Asado bazėje; tai buvo pirmoji jo kelionė pas JAV karius, dislokuotus karo zonoje. Antradienio vakarą jis sakė, jog pirminis žalos vertinimas po bazių apšaudymo parodė, kad „viskas yra gerai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Socialiniame tinkle „Twitter“ D.Trumpas paskelbė, kad „dabar vyksta žalos vertinimas. Kol kas viskas yra gerai!“.

Irano valstybinė televizija pranešė apie ataką prieš vieną bazę, kurioje dislokuoti JAV kariai, ir sakė, kad tai buvo atsakas į praėjusį penktadienį įvykdytą Jungtinių Valstijų bepilotės skraidyklės antskrydį, per kurį žuvo iraniečių generolas Qasemas Soleimani, vienas įtakingiausių veikėjų šalies vyriausybėje.

Per tą bepilotės skraidyklės smūgį prie tarptautinio Bagdado oro uosto taip pat žuvo drauge su Q.Soleimani buvęs irakiečių generolas Abu Mahdi al Muhandisas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani
AFP/„Scanpix“ nuotr./Qasemas Soleimani

Irano Revoliucinė gvardija pranešė, kad Ain al Asado bazė apšaudyta dešimtimis raketų, ir perspėjo, kad į JAV kontrataką gali būti sureaguota dar griežčiau. Taip pat Gvardija pagrasino smogti Izraelio ir Amerikos „sąjungininkėms vyriausybėms“.

„Patariame Amerikos žmonėms išvesti JAV karius, [dislokuotus] regione, kad išvengtų didesnių netekčių ir neleistų, kad jų karių gyvybėms toliau grėstų pavojus dėl vis didesnės režimo neapykantos“, – sakoma Revoliucinės gvardijos pareiškime.

Tačiau Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, regis, užsiminė, kad daugiau smūgių kol kas neplanuojama.

„Iranas ėmėsi ir baigė vykdyti proporcingas savigynos priemones“, nusitaikęs į bazę, iš kur buvo įvykdyta „baili ginkluota ataka prieš mūsų piliečius ir įtakingus pareigūnus“, tviteryje parašė Irano diplomatijos vadovas.

Didelė eskalacija

Smūgių įžūlumas buvo itin nebūdingas Iranui, kuris būdavo linkęs užmaskuoti atakas prieš JAV interesus ar karius pasinaudodamas marionetinėmis šiitų pajėgomis. Tuo metu per šią ataką buvo panaudota įprastinė ginkluotė, o Irano pajėgos netrukus prisiėmė atsakomybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į vieną bazių paleista raketa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į vieną bazių paleista raketa

„Tai yra didelė eskalacija. Balistinės raketos, atvirai paleistos iš Irano į amerikiečių taikinius, yra nauja fazė“, – sakė šiitų ginkluotųjų grupuočių specialistas Phillipas Smythas.

Po Irano apšaudymo raketomis D.Trumpas antradienio vakarą nesikreipė į tautą per televiziją, nors yra susiklosčiusi tokia neoficiali prezidentinė tradicija. Vis dėlto jis turėtų paskelbti pranešimą trečiadienio rytą Vašingtone.

Paskelbus apie bazių apšaudymą, šoktelėjo naftos kainos.

Tuo metu JAV Federalinė aviacijos administracija (FAA) pranešė uždraudžianti JAV registruotoms oro linijoms skraidyti virš Irako, Irano, Persijos įlankos ir Omano įlankos, kad būtų išvengta potencialios „klaidingos [orlaivių] identifikacijos“.

Atvira konfrontacija įvyko po kelių dienų Vašingtono ir Teherano žvanginimo ginklais ir kilusios painiavos dėl JAV karių Irake, kur taip pat kilo pasipiktinimas dėl bepiločio orlaivio smūgio, ateities.

Per antradienį Irane vykusias Q.Soleimani laidotuves Irano Revoliucinės gvardijos vadas Hosseinas Salami pažadėjo „atkeršyti“ už jo žūtį.

Kiek anksčiau D.Trumpas buvo perspėjęs, kad „jei Iranas padarys kažką, ko neturėtų, jie labai smarkiai nukentės nuo padarinių“.

Q.Soleimani, vadovavusį elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, atsakingoms už Revoliucinės gvardijos operacijas užsienyje, jis pavadino „monstru“.

Tačiau D.Trumpas taip pat pakeitė savo ankstesnę poziciją, kad jis turi teisę karo metu įsakyti smogti Irano kultūros paveldo objektams.

Sulaukęs griežtos kritikos, kad tokia ataka būtų karo nusikaltimas, D.Trumpas pareiškė, kad jis nemato nieko prieš laikytis tarptautinės teisės. Tačiau prezidentas pakartojo savo ankstesnį skundą, kad laiko tokius suvaržymus neteisingais.

Per Q.Soleimani laidotuves jo gimtajame Kermano mieste pietryčių Irane susidarius spūsčiai žuvo 56 žmonės, o dar 213 buvo sužeisti, informavo vietos žiniasklaida.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teherano gatves užplūdo minios dėl generolo Q.Soleimani žūties liūdinčių žmonių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Teherano gatves užplūdo minios dėl generolo Q.Soleimani žūties liūdinčių žmonių

Irano naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad generolas buvo palaidotas antradienio vakarą.

Užsienio karių išvedimas

Kelios valandos prieš Irano ataką, D.Trumpas stengėsi nutraukti painiavą dėl savo planų maždaug 5 200 JAV karių Irake atžvilgiu. Jis sakė, kad amerikiečių kariai ten turėtų likti, nors Irako parlamentas prieš kelias dienas paragino juos palikti šalį.

„Kažkuriuo metu norime pasitraukti, bet dabar nėra tinkamas metas“, – žurnalistams Baltuosiuose rūmuose sakė prezidentas.

Nepaisant Vašingtono pareiškimų, kelios sąjungininkės nusprendė išvesti iš šalies dalį savo karių, tad kilo abejonių dėl JAV vadovaujamos misijos, padedančios Irako kariams kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), ateities.

Kanada paskelbė, kad dalis iš jos maždaug 500 karių bus perkelti į Kuveitą, o NATO pranešė, kad taip pat laikinai perkelia dalį karių į kitas bazes Irake ir už jo ribų.

Dar kelios valstybės, įskaitant Vokietiją ir Rumuniją, paskelbė planus perkelti savo pajėgas iš Irako. Prancūzija ir Italija pabrėžė neketinančios to daryti.

Mįslingas laiškas

Sekmadienį irakiečių parlamentas pritarė rezoliucijai, raginančiai išprašyti iš šalies JAV karius.

Pirmadienį pasirodė laiškas, kuriame JAV brigados generolas Williamas Seely informavo irakiečių kariškius, kad amerikiečių pajėgos esą ruošiasi palikti Iraką.

Tuo metu Vašingtone JAV pareigūnai stengėsi tai paneigti, vadindami tą laišką per klaidą išsiųstu juodraščiu arba, kaip sakė D.Trumpas, melagingu laišku.

„Nieko nežinau apie tą laišką, – žurnalistams sakė D.Trumpas. – Kiek suprantu, tai buvo nepasirašytas laiškas. Nežinau, ar tas laiškas buvo melagingas, nepasirašytas ar dar koks nors.“

Tačiau Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi antradienį pabrėžė, kad į gautą laišką buvo sureaguota rimtai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irako premjeras Adelis Abdel Mahdi

„Tai nebuvo popieriaus lapas, iškritęs iš spausdintuvo ir atsitiktinai mus pasiekęs“, – sakė A.Abdel Mahdi per vyriausybės posėdį, kuris buvo transliuojamas per televiziją.

Antradienį D.Trumpas sakė, kad norėtų, jog iš Irako galiausiai būtų išvesti kariai, bet pabrėžė, kad tai padarius netinkamomis sąlygomis reikštų strateginę dovaną Iranui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius