Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas sako esąs pasirengęs tolesniam apsikeitimui kaliniais su JAV

Iranas pirmadienį pareiškė esąs pasirengęs tolesniam apsikeitimui kaliniais su Jungtinėmis Valstijomis, tačiau pabrėžė, kad savaitgalį įvykę mainai nebuvo oficialių derybų su senu priešininku Vašingtonu rezultatas.
Irano vėliava
Irano vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas padėkojo Teheranui už „labai sąžiningas derybas“, kai šeštadienį buvo paleistas amerikietis tyrėjas, iškeistas į Jungtinėse Valstijose kalintą iranietį mokslininką.

Mainuose dalyvavo Irane nuo 2016 metų kalėjęs kinų kilmės amerikietis Xiyue Wangas ir 2018 metais Jungtinėse Valstijose areštuotas iranietis mokslininkas Massoudas Soleimani.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donaldas Trumpas Londone
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Donaldas Trumpas Londone

Visgi Irano vyriausybė atmetė prielaidą, kad dėl apsikeitimo kaliniais buvo susitarta per derybas tarp Vašingtono ir Teherano, nuo 1980 metų nepalaikančių diplomatinių ryšių.

„Tai tebuvo mainai ir... dėl mainų mes pasirengę veikti. Tačiau jokios derybos nevyksta“, – per valstybinę televiziją sakė Irano vyriausybės atstovas Ali Rabiei.

„Bet kokio pobūdžio derybos“ įmanomos tik „grupės 5+1 formatu ir tik tuomet, kai Amerika susilaikys nuo sankcijų ir ekonominio terorizmo“, – pridūrė jis.

P5+1 grupę sudaro penkios nuolatinės Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narės – Kinija, Prancūzija, Rusija, Jungtinė Karalystė ir JAV, taip pat Vokietija. Šios šalys 2015 metais pasirašė su Iranu tarptautinį susitarimą dėl jo branduolinės programos.

Branduolinė sutartis, oficialiai vadinama Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Action Plan, JCPOA), ant plauko pakibusi nuo 2018 gegužės, kai Jungtinės Valstijos paskelbė apie savo pasitraukimą ir sugrąžino Iranui sankcijas.

Irano vyriausybė seniai reikalauja, kad Jungtinės Valstijos atšauktų šaliai taikomas sankcijas mainais į Teherano sugrįžimą prie derybų stalo. Jos nuomone, derybos turėtų vykti P5+1 grupės formatu.

Prinstono universiteto istorijos doktorantas Xiyue Wangas, Irane tyrinėjęs Qajarų dinastiją, buvo įkalintas 2016 metų rugpjūtį. Teismas jam skyrė dešimt metų kalėjimo už šnipinėjimą.

M. Soleimani, Teherane įsikūrusio „Tarbiat Modares“ universiteto profesorius ir kamieninių ląstelių vyresnysis tyrėjas, buvo sulaikytas Čikagos oro uoste 2018 metų spalį už tai, kad gabeno augimo hormonus.

Pirmadienį Irano vyriausybės atstovas A. Rabiei sakė, kad kalinių mainai įvyko, nors praėjusiais metais Jungtinės Valstijos atmetė Teherano pasiūlymą apsikeisti visais kaliniais.

Anot jo, prieš kelis mėnesius Iranas sulaukė žinios iš „buvusio JAV pareigūno“, kad amerikiečiai pasirengę apsikeitimui.

A.Rabiei, regis, turėjo galvoje buvusį JAV kongresmeną Jimą Slattery, kuris, anot žurnalo „New Yorker“, kreipėsi į iraniečius Xiyue Wango šeimos advokato vardu.

„New Yorker“ rašė, kad M.Soleimani turėjo būti deportuotas padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą pagal susitarimą, parengtą J.Slattery ir iraniečio advokatų.

„Tačiau Teisingumo departamentas netikėtai panaikino visus kaltinimus M.Soleimani“, o tada įvyko mainai, rašo žurnalas, remdamasis neįvardytu JAV administracijos pareigūnu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius