Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 22 /14:23

Iranas skelbia Fordo komplekse pradėjęs sodrinti uraną iki 60 procentų

Iranas savo Fordo komplekse, vėl atidarytame 2019 metais, pradėjo sodrinti uraną iki 60 procentų, pranešama antradienį.
Iranas nepaiso tarptautinių susitarimų dėl branduolinės programos
Iranas nepaiso tarptautinių susitarimų dėl branduolinės programos / „AP“/„Scanpix“

„Iranas savo Fordo gamykloje pirmą kartą pradėjo gaminti iki 60 proc. sodrintą uraną“, – pranešė iraniečių naujienų agentūra ISNA.

Atominei bombai pagaminti reikalingas 90 proc. sodrinimo lygis, todėl 60 proc. yra reikšmingas žingsnis ginklų link.

Teheranas nuolat neigia siekiantis gaminti branduolinius ginklus ir primygtinai tvirtina, kad jo branduolinė veikla yra skirta tik civiliniams tikslams.

Pagal 2015 metų susitarimą su galingosiomis šalimis Iranui buvo leidžiama sodrinti uraną iki 3,67 proc. lygio, be to, Teheranas sutiko nutraukti Fordo komplekso veiklą.

Pagal 2015-ųjų Bendrąjį visapusišką veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Tačiau ši sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA. 2019-aisiais jis atnaujino veiklą Fordo gamykloje ir pradėjo sodrinti uraną iki aukštesnio lygio nei jam buvo leidžiama.

2021-ųjų metų sausį Islamo Respublika pranešė, kad Fordo gamykloje sodrins uraną iki 20 procentų. Po kelių mėnesių jau kitoje Irano gamykloje buvo pasiektas 60 proc. sodrinimo lygis.

JAV prezidentas Joe Bidenas išreiškė norą, kad Vašingtonas sugrįžtų į susitarimą su šiitiška respublika, o nuo praeitų metų balandžio mėnesio su pertraukomis vyksta derybos šiuo klausimu.

Praėjusio mėnesio pabaigoje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad nemato didelių galimybių atkurti šį susitarimą, nes šiuo metu Irano saugumo pajėgos malšina jau du mėnesius vykstančius protestus, kuriuos išprovokavo kurdės Mahsos Amini mirtis po to, kai mergina buvo sulaikyta moralės policijos.

Fordo urano sodrinimo įmonė yra požeminis kompleksas netoli Komo miesto Irano centriniame regione, maždaug 180 km į pietus nuo Teherano. Giliai po žeme jis buvo pastatytas todėl, kad buvo siekiama jį apsaugoti nuo priešų oro atakų ir raketų smūgių.

Nesutaikomas Irano priešininkas Izraelis niekada nėra atmetęs galimybės imtis karinių veiksmų, jei manys, kad jie yra būtini siekiant neleisti Iranui pasigaminti branduolinį ginklą.

2015-ųjų susitarimo įgyvendinimą prižiūrėjo Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), tačiau pastaraisiais mėnesiais šios Jungtinių Tautų institucijos santykiai su Iranu smarkiai pablogėjo.

Ketvirtadienį TATENA priėmė rezoliuciją, kurioje Teheranas kritikuojamas dėl nepakankamo bendradarbiavimo su šia branduolinę veiklą prižiūrinčia institucija.

Iranas pirmadienį pranešė, kad imasi atsakomųjų veiksmų prieš TATENA dėl paskelbtos rezoliucijos.

Iraniečių naujienų agentūra ISNA nurodė, kad naujieji darbai Fordo gamykloje yra Irano atsako dalis.

„Be to, antruoju veiksmu reaguodamas į rezoliuciją, Iranas įpurškė [urano heksafluorido] dujų į dvi [centrifugų] IR-2m ir IR-4 kaskadas Natanzo gamykloje“, – teigiama pranešime, paminint senesnę sodrinimo gamyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius